MENU

                                                                     CIASTA

UDANE CIASTA- podstawowe informacje

BABKI:

Bakaliowa
Brzoskwiniowa z polewą brzoskwiniową
Ciemna z orzechami- wykwintna
Cytrynowa na soku i kefirze- aromatyczna
Czekoladowa gotowana
Drożdżowa - zaparzana
Gotowana
Grecka
Jugosławiańska "Rawnoteża"
Kefirowo- pomarańczowa
Majonezowa- słonecznikowa
Na serku waniliowym i oleju
Ponczowa w nowej odsłonie
Ponczowo owocowa
Pomarańczowa- jogurtowa
Babka sezamowa
Snikers
Śmietanowa w kokosowej polewie
Wykwintna świąteczna
Zaparzana
Zebra
Z wkładką makową 

DROŻDŻOWE:

Chały drożdżowe
Ciasto drożdżowe z serem na oleju
Drożdżowiec z truskawkami i masą serową
Drożdżówka codzienna mojej Babci- z korytka
Drożdżowe z serem przekładane- w 2 korytkach
Kołacz drożdżowy
Kołacz drożdżowy z serem
Koszyczki drożdżowe- ażurowe
Koszyczek wielkanocny
Makowiec zawijany- dwie strucle i wieniec
Mikołaj z ciasta drożdżowego
Drożdżowy z czarną porzeczką i malinami
Drożdżowy z masą orzechową 
Drożdżowy z rabarbarem
Wiosenny kwiat
Wieniec adwentowy
Wieniec drożdżowy z wiśniami i bakaliami
Ze śliwkami

CIASTA BEZOWE:


 Na bezy najlepsze są białka ze średnich jajek - rozmiar  "M"- 63 g, pochodzących od kur z chowu ekologicznego oznaczone cyfrą "0"- czyli kur, które biegają wolno i wracają do kurnika kiedy mają ochotę. 
Muszą być dokładnie oddzielone od żółtek. Cukier powinien być drobny, ale do dużej bezy nie może być to cukier puder- w przeciwieństwie do małych bez.
 Do ubijania bezy nie powinno się używać plastikowych misek, ze względu na to, że wcześniej robiliśmy coś z udziałem tłuszczu. Tłuszcz doskonale się łączy z plastikiem i właściwie jest nie do wymycia. Jeżeli nie mamy metalowej, to używać miskę szklaną.  Ważne jest, żeby naczynie było czyste i suche.
 Do ubijania białek we wstępnej fazie nie dajemy szczypty soli. Białka rosną, ale przy zetknięciu z wysoką temperaturą po prostu lekko opadają. Do białek w połowie ubijania- jeszcze przed dodaniem cukru  należy wcisnąć  3-4 krople soku z cytryny , bo to kwas powoduje rośnięcie białek. Ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy cukier.

CIASTA RÓŻNE:

Ambasador i murzynek
Banoffe pie- ciasto bez pieczenia
Baranek pieczony
Domek z piernika
Domek z piernika-szablony
Fale Dunaju
 Izaura
Kremówka
Marchewkowo- ananasowe z orzechami, kokosem...
Makowiec japoński
Melba- ciasto z owocami, kremem i galaretką
Miodownik z masą kajmakową i orzechami
Mleczna kanapka z dodatkiem kleiku ryżowego
Palestynka- ciasto z kremem
Piernik bez miodu
Piernik z kremem-miodownik
Rolada snickers jasna i ciemna
Rolada wiśniowa
Rolada z owocami
Seromak wykwintny
Serowy placek z brzoskwiniami
Staropolski piernik świąteczny-część I
Staropolski piernik świąteczny- część II
Stefanka- ciasto bez pieczenia
Szablony na szopkę
Szopka z ciasta piernikowego
Śmietanowe z masą ananasowo- malinową z blatem z kokosu
Śmietanowiec z kwaśnej.......
Walentynkowe serce
Wawelskie
Wiśniowiec
Zuccotto pomarańczowe w zimowej wersji


CIASTA Z OWOCAMI:

Babkowy ze śliwkami
Brzdąc z truskawkami
Jogurtowe z owocami i kruszonką
Kokosanka krucha z borówkami
Kokosowy z owocami
Letni torcik z masą serową 
Makowy ze śliwkami
Malinowe w tortownicy- z masą
Melba- ciasto z owocami, kremem i galaretką
Migdałowo- jabłkowy- korzenny
Owocowe z kruszonką
Piankowy z owocami
Półkruche ciasto z owocami i pyszną pianką
Rolada biszkoptowa pieczona ze śliwkami
Serowy  z brzoskwiniami
 Skubaniec
Słodki bałagan z owocami i bezikami
Śmietanowy z owocami
Szarlotka z cynamonową masą budyniową
Szarlotka królewska
Szarlotka z rabarbarem
Szarlotka dla zapracowanych
Szarlotka ze śliwkami
Szarlotka z papierówkami z nutą malinową
Szarlotka zimowa
Szarlotka z połówkami jabłek i śliwką
Szarlotka żytnio- pszenna- kokosowa
Włoski
Wykwintny z owocami
Z jabłkami i brzoskwiniami
rabarbarem i kruszonką - ucierany
Ze śliwkami i  masą z kaszki manny

SERNIKI :

Borówkowy
Budyniowy z malinami
Ciasto Izaura
Dyniowy zapiekany z polewą jabłkową
Gotowany
Gotowany z konfiturą z wiśni
Jagodowo- jogurtowy- na zimno
Jogurtowy z dodatkiem twarożku
Kolorowy
Marmurkowy
Pina Colada - sernik 
Pomarańczowy
Seromak wykwintny
Serowy placek z brzoskwiniami
Truskawkowy na zimno
Wiedeński limonkowy z malinami
Wiedeński
Z białą czekoladą
Z czarną porzeczką i pianą kokosową
Z dekoracją synchroniczną -świąteczną
Z jogurtem
Z kratką 
Z musem czekoladowym
 Złota Rosa
 "Złota rosa" z jabłkami

TARTY:

Cytrynowa z masą kukurydzianą
Limonkowa- wykwintna
Migdałowa z morelami i rozmarynem
Na kruchym cieście ze śliwkami i kruszonką 
Z kiwi i płatkami owsianymi
Z owocami
Z rabarbarem
Z winogronami- krucha

TORTY:

BISZKOPTY I BLATY
Ananasowo-kokosowy
Ananasowo- orzechowo- marchewkowo- kokosowy- łatwy i szybki
Beza Pavlovej
Bezowy przekładany
 Brzdąc
Chałwowy
 "Czarny las"-Szwarcwaldzki
 "Galicyjski Smak"
Grylażowy
Dacquoise migdałowo- ananasowy
Dacquoise daktylowo orzechowy z kremem z ajerkoniakiem
Dacquoise - Margerytka
Drożdżowy z kremem chaintylly i owocami
Karmelowo- brzoskwiniowy
Kokosowo migdałowy z kremem maślano budyniowym
Królewski
Letni z masą mleczno-śmietanową
Letni z masą serową
Malinowe w tortownicy- z masą
 "Nadzieja"
Ombre
Pavlova szwarcwaldzka
Pavlova z lemon curd na biszkopcie
Pavlova z kremem śmietankowo- czekoladowymPomarańczowy-brazylijski
Pomarańczowy z mango i kremem pomarańczowym z białą czekoladą
Śmietanowy z blatami bezowymi
Śmietanowe z masą ananasowo malinową z blatem z kokosu
Śliwkowy
Świąteczny i nie tylko
Z ananasem i tradycyjną masą maślano- jajeczną
Z kremem kajmakowym i czarną porzeczką
Z kremem czekoladowym i wiśniami
Z masą kajmakową z borówkami
Z masą śmietanowo-jajeczną
Zuccotto pomarańczowe w zimowej wersji
Żaba
                                                           CIASTECZKA  I  DESERY

DESERY:

Beziki do deserów i ciast tortowych
Budyń cynamonowy z jabłkami 
Budyń pomarańczowy z ryżu gotowany w formie- z owowcami
Blok orzechowy z PRL-u
Deser z arbuza
Deser jogurtowy
Deser z masą bananową
Deser z owocami goji
Eton mess
Jogurt kajmakowy
Jabłka w cieście
Kisiel domowy na soku
Kisiel mandarynkowy
Kisiel mleczny- budyń
Kisiel pomarańczowo- waniliowy
Kisiel jabłkowy z rodzynkami
Kisiel winogronowy
Kisiel żurawinowy
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku
Ryż czekoladowy z piekarnika- na ciepło lub zimno
Serkowy deser z owocami
Serek "Dyzio" straciatella

LODY:

Domowe owocowe-bez maszynki
Kremowe bez maszynki - "Trzy smaki"- bombka
Semifreddo w dwóch smakach
Sorbet arbuzowo malinowy
Śmietankowo orzechowe
Truskawkowe- balsamiczne
Truskawkowe z mascarpone
Z kiwi i melisą cytrynową
Z nutellą


CIASTKA DROŻDŻOWE:

Bułeczki odrywane z wiśniami i malinami
Bułeczki z owocami i kruszonką
Brioche bez schładzania ciasta- odrywane - brioszki z kajmakiem
Drożdżówki odrywane z chałwą i kajmakiem
Drożdżówki półfrancuskie z jagodami
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Drożdżówki z kruszonką, bitą śmietaną z mascarpone i owocami
Drożdżówki z serem i śliwkami
Drożdżówki z truskawkami, malinami... itp z kruszonką
Jagodzianki na śmietance
Jagodzianki odrywane z kruszonką
Jagodzianki półfrancuskie śmietanowe
Kapuśniaczki drożdżowe
Kołaczyki drożdżowe z cebulą
Makowiki drożdżowe- smażone
Pączki mini
Pączki nadziewane- serduszka
Pączki wyśmienite- tradycyjne
Pączki z ziemniakami- wojenne
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Pierożki rozdziawione z wiśniami
Rogale marcińskie
Rogale marcińskie II
Rogale z makiem - mak w rogalach
Rogaliki drożdżowe bez rozczynu i wyrastania
Rogaliki drożdżowe z dżemem z czarnej porzeczki z rodzynkami
Rogaliki z czereśniami
Rogaliki drożdżowe z makiem 
Szneki bez glancu ze śliwkami

CIASTKA RÓŻNE:

Babeczki z truskawką -
Bezowe torciki - mini -
Bezy składane z tryskawkami i śmietaną
Ciastka francuskie z owocami i kremem śmietanowym -
Ciastka świńskie uszka -
Ciastka "Amerykanki" -
Ciastka - amoniaczki -
Ciastka- szpitry kruche maślane -
Ciasteczka cytrynki -
Ciasteczka czekoladowe z orzechami i kleksem kajmaku -
Ciastka kruche z orzechami ,sezamem... -
Ciastka maślano- śmietanowe z owocami -
Ciasteczka migdałowe - czekoladowe z żurawiną
Ciastka opatrznościowe z makiem- przekładane -
Ciastka owsiane z mielonych płatków
Ciastka z płatkami kukurydzianymi, orzechami i słonecznikiem
Ciastka z kleiku kukurydzianego z bakaliami
Ciastka z kleiku ryżowego z kleksem dżemu
Ciasteczka bardzo kruche- orzechowe
Ciasteczka komunijne
Ciasteczka kruche na choinkę zdobione lukrem
Ciasteczka kruche- kakaowe z mielonymi wiórkami kokosowymi 
Ciasteczka maślane- różne -
Ciasteczka maślane o wielu smakach
Ciasteczka mocno maślane
Ciasteczka mocno orzechowe
Ciasteczka z płatków owsianych -
Ciasteczka z amaretto, migdałami i nutellą -
Cupcakes bananowe z chrupiacym karmelem -
Francuskie z truskawkami i twarożkiem
Koperty serowo-maślane -
Kruche ciasteczka- wykrawane -
Kruche ciastka do dekoracji stołu świątecznego
Makaroniki -
Markizy kakaowe
Migdałowe misie
Miseczki z ciasta francuskiego do nadziewania
Muffinki dyniowe z bitą śmietaną i wiśniami
Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną
Orzeszki z kremem krówkowo orzechowym z orzeszkami solonymi
Orzeszki z masą a'la rafaello
Plastry ananasa w cieście francuskim
Ptysie z kremem limonkowym i ajerkoniakiem
Serniczki-mini-szybkie -
Szpitry kruche maślane z nadzieniem szpinakowym
Torciki warszawskie
Z kleiku ryżowego
Z płatków migdałowych

CIASTKA SMAŻONE:

Chrusty- faworki
Chrusty i róże karnawałowe
Chrusty z lejka
Faworki- chruściki z mielonego ciasta
Jabłka w cieście
Oponki serowe
Pączki angielskie Yum Yums
Pączki, chrusty - czwartek tłusty
Pączki mini
Pączki wyśmienite- tradycyjne
Pączki z ziemniakami- wojenne
Rozetki- ciasteczka 
Pączki, chrusty- czwartek tłusty

CIASTKA Z MASZYNKI I KRAKERSIKI:

Amoniaczki z maszynki z marmoladą
Kokosowe z maszynki
Krakersiki z suszonymi pomidorami
Maślane wyciskane przez dekorator
Orkiszowe
Pszenne
Przaśne

PIERNICZKI:

Pierniczki a'la Delicje
Pierniczki  "cycuszki"
Pierniczki miękkie-golaski
Pierniczki okrągłe- świąteczne 
Pierniczki świąteczne
Lukrowanie pierniczków i świąteczna ozdoba




                                                          DANIA  MIĘSNE

RÓŻNE MIĘSNE:

Biodrówka wieprzowa duszona
Bitki schabowe w sosie migdałowo śmietankowym
Bitki schabowe z pieczarkami na dwa sposoby 
Bitki z szynki w sosie
Bitki wołowe z kurkami
Brizole
Cielęcina w marynacie- pieczona
Golonka pieczona po segedyńsku
Jagnięcina w sosie- żeberka i szynka
Karkówka pieczona w soli- na zimno lub ciepło
Królik duszony ze śmietaną i tymiankiem
Pieczeń wołowa po żydowsku- na ciepło i zimno
Polędwiczka w sosie jabłkowym
Polędwiczki ośmiorniczki
Polędwiczki wieprzowe z cebulką i migdałami- smażone
Rumsztyk cielęcy
Sakiewki ze schabu duszone w sosie
Schab pieczony w sosie z owocami w sosie grzybowym
Szynka duszona w sosie

KOTLETY I GULASZE:


Gulasz Danusi a'la Tokań
Gulasz drobiowo-bakłażanowy z nutą indyjską
Gulasz drobiowy
Gulasz drobiowo fasolkowy z przyprawą gyros
Gulasz segedyński ( góralski)
Gulasz z białej kiełbasy i papryki z musztardą
Gulasz z dzika
Gulasz z mięsem, pieczarkami i papryką
Gulasz z udźca wołowego
Gulasz z żołądków drobiowych z kaszą jęczmienną - zestaw obiadowy
Kotlety schabowe marynowane
Kotlety z kaszanki gryczanej
Kotlety z piersi indyczej z nutą indyjską- marynowane
Kotlety z polędwiczki nadziewane w sosie lub panierowane
Roladki schabowe panierowane
Gulasz wołowy po węgiersku- mój
Gulasz z wołowiny z borowikami i pieczarkami

ROLADKI,ZRAZY,ROLADY:

Karkówka na zimno dwie z jednej
Mięsne roladki grzybowo-kapuściane
Polonezy-roladki faszerowane
Rolada drobiowa w sosie pieczona w prodiżu
Rolada z karkówki z nadzieniem
Rolada z uda indyka na zimno
Rolada z szynki na zimno-pieczona
Roladki schabowe panierowane
Roladki schabowe z cukinią w sosie borowikowym
Schab pieczony z owocami w sosie grzybowym
Schab pieczony z owocami na zimno
Zrazy zawijane wołowe
Zrazy zawijane z karkówki z nadzieniem z białej kiełbasy
Zrazy zawijane z farszem z białej kiełbasy w sosie grzybowym

Z MIELONEGO MIĘSA:

Gołąbki cygańskie w sosie pomidorowym ze śliwkami
Gołąbki cyganione z pieczarkami i kapustą - z piekarnika
Gołąbki pieczone w młodej kapuście
Klopsiki duszone w fasolce szparagowej
Klopsiki gotowane w sosie warzywnym
Klopsiki w młodej kapuście
Klopsiki w ryżu z warzywami
Klopsiki pieczone na ryżu
Klopsiki z płatkami owsianymi i grzybkami
Klopsiki w soku pomidorowym z bazylią
Klopsiki w sosie ze świeżych pomidorów i bazylii
Klopsiki z indyka z marchewką i fasolką w sosie
Klopsiki ze śliwką w sosie grzybowym
Klopsiki z pieczarką i serem
Klops cielęcy z brokułem i kalafiorem
Klops drobiowo wieprzowy na zimno
Klops do chleba
Klops z jajkami- świąteczny
Klopsy dwa
Klops nadziewany w sosie grzybowym
Klopsy w sosie porowym
Klopsy z pieczarkami w sosie warzywnym
Kotleciki marchewkowo drobiowe
Kotleciki z papryką, pomidorami i...
Kotlety i klops z pieczarkami
Kotlety mielone z pieczarkami i płatkami owsianymi..
Kotlety z mięsa gotowanego
Kubeczki z mielonego mięsa- nadziewane- w sosie
"Lazania"- gołąbki cyganione
Papryka faszerowana pieczona na pieczarkach i pomidorach
Pieczeń rzymska
Pulpety bakłażanowo mięsne
Pulpeciki dietetyczne w sosie + klopsik
Pulpety w kiszonej kapuście
Rolada z mielonego mięsa z porami i papryką
Rolada rybno-mięsna w młodej kapuście
Rumsztyk cielęcy



                                                       DODATKI DO OBIADU:

SAŁATKI:

Buraczki na zimno
Carpaccio z buraczków
Fasolka szparagowa po francusku
Sałata rzymska na zimno lub ciepło
Sałata z zielonym sosem
Sałata z sosem i truskawkami
Sałata w dwóch sosach na bazie winegret
Sałatka do obiadu
Sałatka obiadowa z buraczków
Sałatka z avocado i mango 
Sałatka z buraczków i jabłek
Sałatka z buraczków z musztardą francuską
Sałatka z cukinii
Sałatka z cukinii i pomidorów
Sałatka z grillowanej cukinii z sosem czosnkowo bazyliowym
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów, ogórków i prażonego słonecznika
Sałatka z pomidorów z fetą w sosie czosnkowym
Sałatka do obiadu z ogórkami małosolnymi
Sałatka z roszponką
Sałatka z roszponki z wysmażonym bekonem

SURÓWKI:

 Colesław w 2 wersjach
Cytrynowa
Na miesiąc
Marchewkowo-chrzanowa
Porowa
Wielowarzywna
Zimowa
Z białej kapusty z jabłkami w sosie musztardowym
Z białą rzodkwią
Z białej rzodkwi i marchewki - strugana
Z czarnej rzepy
Z kapusty i jabłek z sosem musztardowym
Z kapusty pekińskiej z ogórkami konserwowymi
Z kapusty pekińskiej ze śliwkami i jabłkiem
Z młodej kapusty i ogórków małosolnych
Z kapusty i ogórków małosolnych nr 2 
Z kapusty z rzodkiewką, koperkiem i orzeszkami
Surówka z kapusty pekińskiej ze śliwkami suszonymi i jabłkiem
Z kiszonej kapusty z pomarańczami
Z kiszonej kapusty , jabłek i brzoskwini
Z kiszonej kapusty w sosie śliwkowym
Z kiszonej kapusty z sosem majonezowo- musztardowym
Z papryki i kiszonych ogórków
Z pora z ketchupem


WARZYWA NA CIEPŁO:

Bób z masłem i czosnkiem
Bukiet z warzyw z zielonym sosem
Buraczki na ciepło
Buraczki świąteczne
Buraki zapiekane z serem
Duszona kapustka
Fasola mamut
Fasolka szparagowa w sosie
Kalarepka z marchewką
Kapusta kiszona z jabłkami do gulaszu
Kapusta kiszona z grzybami- wigilijna
Kapusta kiszona z kiszonymi ogórkami
Kapusta modra z jabłkami i cebulką
Kapusta modra z jabłkami i żurawiną
Kapusta modra z żurawiną
Marchewka z cebulką z patelni
Marchewka z masłem
Młoda kapusta z sezamem
Pieczarki z ziołami

ZIEMNIAKI,KASZA,RYŻ:

Placek ziemniaczany wileński
Prażucha ziemniaczana kaszubska
Ryż buraczkowy- kolorowy
Ryż czosnkowy z curry lub rodzynkami
Ryż z marchewką i groszkiem
Ryż z owocami
Ryż z pomidorami do obiadu
Ryż z pomidorami do obiadu- wersja II
Zestaw obiadowy do mięs
Ziemniaczki krojone w kostkę- pieczone
Ziemniaki obsmażane
Ziemniaki pieczone w całości
Ziemniaki pieczone w plasterkach
Ziemniaki pieczone w skórkach
Ziemniaki tarte smażone- potrawa z Wileńszczyzny
Ziemniaki wypiekane z jajkami
Ziemniaki ziołowe pieczone z serem

SOSY :

Borówkowy do mięs i wędlin na zimno
Egzotyczny do mięs na zimno
Kurkowy
Porowy do krokietów, naleśników, ryb itp.
Porowy na bazie mascarpone
Remoulade do ryb pieczonych, smażonych itp.
Słodko- kwaśny do nuggetsów i panierowanego kurczaka
Śliwkowy do mięs i pasztetów
Tatarski do zimnych mięs i wędlin
Uniwersalny sos grzybowy



                                 DANIA RÓŻNE - W GALARECIE - PRZYSTAWKI                     


DANIA RÓŻNE:

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Kapusta kiszona z grochem i boczkiem parzonym wędzonym
Kociołek mięsno-warzywny
Obiad gwizdany
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Ryż czekoladowy z piekarnika
Ślimaczki drożdżowe do barszczu
Smalec gęsi
Ziemniaki zapiekane z bazylią i jajka na bekonie- obiad gwizdany

PRZYSTAWKI:

Befsztyk tatarski
Chrzan ze smażonymi jabłkami
Ćwikła
Dorsz w sosie barbecue na zimno
Guacamole- dip z avocado
Jajka faszerowane dzikim łososiem
Jajka faszerowane pastą z tuńczyka
Jajka kwiatki
Jajka zapiekane w pomidorach
Jajka w koszulkach 2 lub 4 na raz
Jajka w koszulkach - panierowane
Ogórki konserwowe faszerowane
Papryka czosnkowa do wędlin
Papryka opiekana z oliwkami w zalewie
Pasta jajeczna
Pulpeciki rybne z musem korniszonowym
Przekąska wytrawna na cieście francuskim
Przekąska z łososia wędzonego
Przystawka z papryki, oliwek i kaparów do mięs i wędlin
Ryba po grecku w gęstej zalewie warzywnej
Ryba w zalewie pomidorowo ketchupowej
Ruloniki z ciasta francuskiego z pomidorami - wytrawne
Ruloniki z szynki w galarecie cytrynowej
Rurki nadziane sałatką z sardynkami
Rurki wytrawne
Sos tatarski do mięs i wędlin
Śledzie korzenne z jabłkami i cebulką
Śledzie w sosie śmietanowo majonezowym
Śledzie z przysmażanymi jabłkami i cebulką
Śledzie z salsą
Twaróg panierowany

W GALARECIE:

Halibut w galarecie
Galareta- auszpik


                                                                DANIA  RYBNE

DANIA RYBNE-CIEPŁE:

Dorsz pod beszamelem z porami
Dorsz pod zielonym kalafiorem
Dorsz po kaszubsku
Dorsz z ziemniakami i kalafiorem z piekarnika
Gołąbki z dorszem w sosie grzybowym zapiekane w piekarniku
Karp marynowany w cebuli
Kotlety rybne panierowane 
Klopsiki rybne w sosie
Kotlety z wędzonej makreli
Łosoś smażony zapiekany z serem- pełne danie obiadowe 
Łosoś z warzywami- danie jednogarnkowe
Makaron zapiekany z wędzoną rybą
Pstrąg- filety zapiekane z ajvarem
Pstrąg nadziewany masłem czosnkowym, ziemniaki i kalafior- z piekarnika 
Pstrąg z boczkiem pieczony na ziemniakach
Pstrąg w migdałach z piekarnika z sosem remoulade
Pstrąg pieczony w folii
Rolada rybno-mięsna w młodej kapuście
Ryba na warzywach z pesto ziołowym
Ryba pieczona w folii na boczku z sosem koperkowym
Ryba po marynarsku-obiad jednogarnkowy
Ryba po indiańsku
Ryba w potrawce
Ryba w sosie cebulowo maślanym
Ryba w sosie porowo-śmietanowym-cały obiad w godzinę
Ryba z warzywami konserwowymi na zimno
Rybne zrazy zawijane
Sola na warzywach pieczona z ziemniakami- danie jednogarnkowe
Sola w sosie cukiniowym
Sola z farszem
Stek z łososia smażony
Zapiekanka rybna z warzywami i ziemniakami

DANIA RYBNE ZIMNE:

Dorsz w sosie barbecue na zimno
Halibut w galarecie
Karp w sosie cebulowym na zimno
Paprykarz ???- szybki
Paprykarz szczeciński domowy- pasteryzowany
Pulpeciki rybne z musem korniszonowym
Przekąska z łososia wędzonego
Ryba po grecku? - w gęstej zalewie warzywnej
Ryba w zalewie pomidorowo ketchupowej
Rybka w zalewie octowej
Sałatka różowa śledziowa
Sałatka z wędzonej makreli
Sałatka wileńska
Śledzie korzenne z jabłkami i cebulką
Śledzie musztardowe z jabłkami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie w oleju rydzowym
Śledzie w sosie śmietanowo- majonezowym
Śledzie z rodzynkami
Śledzie z pastą z suszonych pomidorów 
Śledzie z przysmażonymi jabłkami i cebulką
Śledzie z salsą
Śledź w koperku i szczypiorku
Śledź w koprze- szybki 
Śledzie w zalewie z ajvarem i warzywami
Szynka rybna z szynkowara

                                                       DOMOWY  WYRÓB:

DEKORACJE:

Babeczki z truskawką- dekoracją
Dekoracja czekoladowa na tort
Dekoracja na tort - motyle
Domek z piernika
Domek z piernika - szablony
Domowe listki do dekoracji ciast 
Drzewko truskawkowe 
Dyńki z mandarynek-dekoracja
Lukier maślany
Pomarańcze i pory kandyzowane do dekoracji
Skórka pomarańczowa-smażona
Świąteczna ozdoba

KIEŁBASY I COŚ DO CHLEBA 

Biała kiełbasa bez soli peklowej
Biała kiełbasa numer 2
Biała kiełbasa z mięsem indyczym
Kiełbaska pasztetowa - domowa parzona
Kiełbasa podsuszana
Kiełbasa polska dojrzewająca
Mielonka mięsna tyndalizowana w słoikach 
Pasta jajeczna
Pasta z mięsa z rosołu
Pasztetowa ze słoika

NABIAŁ:

Bundz z mleka krowiego Fromage= serek
Kulki z serka jogurtowego "labneh"
Labneh- serek jogurtowy
Masło domowe
Pasta twarożkowa a'la majonez
Serek jogurtowy kremowy-bez podgrzewania
Serek jogurtowy z czosnkiem niedźwiedzim
Serek wiosenny z nowalijkami
Ser a'la koryciński
Ser biały kefirowy
Ser Paneer indyjski -domowy
Ser podpuszczkowo-ziołowy
Ser ricotta w kuchni danusi
Ser twarogowy podpuszczkowy
Słodki twarożek
Twarożek domowy z dodatkiem kefiru i sody

PRZETWORY:

Cedr z cytryn do herbaty 
Cedr pomarańczowy do herbaty
Domowy majonez dekoracyjny i rzadszy Dżem brzoskwiniowy
Frużelina truskawkowa i czereśniowa z naturalną pektyną
Jak ukisić liście kapusty na gołąbki
Kiszona młoda kapusta na surówki
Konfitura z truskawek z piekarnika
Syrop z mniszka lekarskiego
Syrop z sosny zwyczajnej

RÓŻNE:

Lemon curd do wypieków i deserów
Olej czosnkowy
Paprykarz szczeciński- domowy- pasteryzowany
Papryka czosnkowa do wędlin
Papryka opiekana z oliwkami w zalewie
Pasta jajeczna
Smalec gęsi
Sos śliwkowy do mięs i pasztetów
Sos porowy do krokietów, naleśników, ryb itp.
Zakwas buraczany
Zakwas jak zrobić
Zakwas na żurek

WĘDLINY I  MIĘSA NA ZIMNO

Baleron białoruski
Baleron białoruski w szynkowarze
Baleron domowy- parzony
Baleron z szynkowara
Galantyna z gęsi z farszem cielęcym
Galareta z szynki i warzyw w osłonce barierowej
Karkówka na zimno- dwie z jednej
Karkówka na zimno pieczona w niskiej temperaturze
Karkówka pieczona w soli- na zimno lub ciepło
Karkówka z wkładką z piersi drobiowej 
Kiełbasa szynkowa - parzona
"Lunchenon meat"-mielonka do chleba
Mielonka mięsna tyndalizowana w słoikach
Pasztet drobiowy
Pasztet francuski z pistacjami
Pasztet świąteczny- wyśmienity
Pasztet z gotowanego mięsa i pieczarek
Pasztet z mięsa rosołowego z szynkowara
Pieczeń wołowa po żydowsku- na ciepło i zimno
Pieczeń z wołowiny na zimno
Polędwica ze schabu
Polędwiczka a'la łososiowa
Rolada drobiowo wieprzowa na zimno
Rolada z uda indyka na zimno
Rolada z szynki na zimno-pieczona
Rolada drobiowa z szynkowara
Schab marynowany bez soli peklowej z szynkowara
Schab na kanapki- łatwy
Schab pieczony z owocami na zimno nadziewany
Schab w osłonce barierowej
Schab w osłonkach barierowych
Schab z marynatora w szynkowarze lub osłonkach
Schab z polędwiczką- 2 rolady
Schab owijany boczkiem pieczony na soli
Schab sznurowany ze słoika
Szybkie mięso do chleba w osłonce barierowej
Szynka drobiowo wieprzowa z szynkowara
Szynka drobiowa z 3 dodatkami
Szynka drobiowa z szynkowara
Szynka mielonka w osłonkach
Szynka nastrzykiwana parzona
Szynka peklowana na sucho- parzona
Szynka rybna z dorsza- z szynkowara
Szynka z filetu indyka w siatce
Szynka z indykiem i papryką w osłonkach lub szynkowarze
Szynka z medalionów indyczych z oliwkami 
Szynka z mięsa indyczego w kawałkach
Szynka z mięs mieszanych
Szynka miodowa z piersi indyka w osłonkach
Szynka z piersi indyka i wieprzowiny w osłonkach barierowych
Szynka z piersi indyczej- mielonej z szynkowara
Szynkowar,osłonki barierowe i inne.
Szynka z plastrów mięsa z szynkowara
Szynka w całości z szynkowara
Szynka z szynkowara z wędzonką

                                                                        DRÓB:

RÓŻNE DROBIOWE:

Baleron białoruski
Baleron białoruski w szynkowarze
Galantyna drobiowa w sosie
Galantyna z gęsi z farszem cielęcym
Gęś z piekarnika
Gulasz drobiowy
Gulasz drobiowo-bakłażanowy z nutą indyjską
Gulasz z żołądków drobiowych z kaszą jęczmienną- zestaw obiadowy
Gyros drobiowy z pomidorami
Kąski drobiowe w miodowej glazurze
Klopsiki z indyka z fasolką i marchewką w sosie
Klops drobiowo wieprzowy na zimno
Klopsy z indyka z tuńczykiem
Kotleciki drobiowo-warzywne
Kotlety drobiowe nadziewane - panierowane 
Kotlety drobiowe z nadzieniem i pieczonymi zmiemniakami
Kotlety mielone indycze z farszem 
Kotlety z piersi indyczej z nutą indyjską- marynowane
Kurczak generał na butelce
Medaliony indycze pieczone w rękawie 
Nogi z indyka wolno pieczone
Nuggetsy chrupiące - pieczone w piekarniku
Pasztet drobiowy
Pasztet z indyka
Perliczka duszona w maśle i mascarpone ziołowym
Perliczka pieczona marynowana
Piersi drobiowe zawijane w sosie pieczarkowo- paprykowym z piekarnika
Pierś drobiowa z porami i suszonymi pomidorami
Piersi gęsie 
Polędwiczki drobiowe duszone w mleku kokosowym z warzywami
Polędwiczki drobiowe w marynacie
Polędwiczki drobiowe z cebulką w maśle
Polędwiczki drobiowe w krakersowej panierce - z piekarnika
Polędwiczki lub piersi drobiowe w sosie
Pulpeciki z pieczarkami i płatkami owsianymi we własnym sosie
Rolada drobiowa w sosie pieczona w prodiżu
Rolada drobiowo wieprzowa
Roladki drobiowe w sosie wędzonkowym
Rolada z uda indyka na zimno
Roladki z indyka zawijane w boczuś
Roladki z piersi drobiowych z pieczarkami w sosie z mascarpone
Rolady drobiowe ze szpinakiem
Smalec gęsi
Udka kacze w sosie z borowikami i śliwkami
Udka kacze pieczone w piekarniku
Udziec z indyka duszony w sosie warzywnym
Udziec z indyka pieczony w rękawie
Wątróbka drobiowa w śmietanie

UDKA I NÓŻKI:

Amerykańskie udka drobiowe w coca-coli
Drób w sosie z borowikami
Drób w sosie mlecznym z ziołami- pieczony
Kurczaczki rozmarynowe z grzybkami i suszonymi pomidorami
Kurczak czosnkowy
Kurczak w ryżu
Kurczak pieczony na ziemniakach
Kurczak po pakistańsku
Kurczak w sosie porowym z piekarnika
Kurczak we własnym sosie z marchewką i czosnkiem- duszony
Pałki drobiowe w marynacie miodowo- cytrynowej
Pieczony drób z marynaty
Podudzia drobiowe smażone- marynowane
Roladki z udek drobiowych
Udka drobiowe czosnkowe w sosie własnym
Udka drobiowe duszone w mleku
Udka drobiowe w mleku z piekarnika
Udka drobiowe z serem i suszonymi pomidorami
Udka drobiowe pieczone w jogurcie
Udka drobiowe z prodiża - cygańskie
Udka lub nóżki w indyjskiej marynacie jogurtowej
Udka lub nóżki w panierce zapieczone w piance
Uda z indyka w pieczarkach
Udka majonezowo- musztardowe pieczone z ziemniakami
Udka w sosie borowikowym
Udka z piekarnika ze śliwkami w sosie pomidorowym
Udka ze słonecznikiem, porem i serem
Udka z piekarnika w marynacie z dodatkiem powideł śliwkowych

                                               OBIADY SZYBKIE I DWA W JEDNYM

 Biała kiełbasa w sosie z pieczarkami
Golonka pieczona z ziemniakami po segedyńsku
Fasolka szparagowa w sosie
Jaja sadzone na sałatce
Jajka na sałatce z roszponki z wysmażonym bekonem
Klopsiki w ryżu z warzywami
Kociołek mięsno warzywny
Kurczak pieczony z ziemniakami
Kurczak po pakistańsku pieczony z ziemniakami
Kurczak w ryżu
Łosoś z warzywami- danie jednogarnkowe
Obiad "gwizdany"
Obiad szybki " Zagraj mi muzyko "
Ryba po marynarsku- obiad jednogarnkowy
Sola na warzywach pieczona z ziemniakami- danie jednogarnkowe
Twaróg panierowany- szybki dodatek do obiadu
Wszelkie makarony
Zapiekanka rybna z warzywami i ziemniakami
Ziemniaki wypiekane z jajkami
Ziemniaki zapiekane z bazylią i jajka na bekonie
Zupy z wkładką

                                                                 PIECZYWO:

 
BUŁECZKI:

Bajgle w wersji slow
Baranek rogalikowy
Brioszki bez schładzania ciasta- odrywane z kajmakiem
Bułeczki grzechu warte 
Bułki jogurtowe z korytka- bez rozczynu
Bułki kaczuszki
Bułki kajzerki
Bułki kajzerki z mąk mieszanych
Bułki, które rosną nocą
Bułki marchewkowe - wileńskie 
Bułeczki maślane
Bułki mleczne odrywane
Bułeczki na 2 kęsy
Bułeczki na twarożku grani
Bułeczki mini- śmietankowe odrywane- 24 szt.
Bułeczki nocne na śniadanie
Bułeczki odrywane z malinami i wiśniami
Bułeczki z owocami i kruszonką
Bułeczki z ziołami
Bułeczki z żółtek po bezach 
Bułki długie zaplatane z dodatkiem kwaśnej śmietany- szybkie
Bułki paryskie
Bułeczki polskie maślane A.D 1959
Bułeczki orkiszowe
Bułki rzucane na wrzątek-pieczone
Bułeczki supełki z otrębami żytnimi
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem
Bułki poznańskie- wrocławskie
Bułki wrocławskie bez rozczynu
Bułki z cukinią 
Bułki z przedziałkiem
Bułki z krzyżykiem
Bułki zwykłe- pszenne
Chałki jogurtowe z mąki orkiszowej i chlebowej
Chałka wieloziarnista
Chałka wytrawna o smaku czarnuszki
Drożdżówki na samym jogurcie
Drożdżówki odrywane z chałwą i kajmakiem
Kołaczyki drożdżowe z cebulą
Rogaliki mleczno maślane- śniadaniowe
Rogaliki z nutellą i bułeczki zaplatane
Szneki bez glancu ze śliwkami

CHLEBY NA DROŻDŻACH:

Chlebek a'la Graham
Chleb kaszubski na podmłodzie
Chleb kukurydziany
Chleb rustykalny
Chleb z morelami
Chleb z orkiszem na żurku
Chleb szwajcarski
Chleb toskański
Chlebek turecki
Chleb tygrysi
Chleb wieloziarnisty
Chlebki pszenne na maślance 
Chleb z żurawiną, płatkami owsianymi i ziarnami

CHLEBY NA ZAKWASIE:

Chleb delikatny na zakwasie
Chleb litewski
Chleb na zakwasie żytnim
Chleb na piwnym zakwasie
Chleb orkiszowy z kolendrą na zakwasie żytnim
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Chleb polski
Chleb pszenno żytni na zakwasie
Chleb pszenno- żytni z siemieniem lnianym
Chleb pszenno - żytni z prażoną mąką- marcowa piekarnia
Chleb resztkowy na zakwasie
Chleb staropolski- długo świeży
Pan de Horiadaki-chleb na zakwasie
Polski chleb wiejski
Chleb wiejski z Urszulina
Chleb z pieczonymi ziemniakami i rozmarynem
Chleb radzieckiego żołnierza
Chleb wieloziarnisty na zakwasie
Chleb z brytfanny na zakwasie
Chleb z różnych mąk na zakwasie
Chleb żytni z czarnuszką na zakwasie
Chleb żytni i 3 zboża
Chleb żytni jasny
Chleb żytni na zakwasie
Chleb żytnio- pszenny na zakwasie
Chleb żytni razowy- mieszany
Szybki chleb na zakwasie i drożdżach

                                                      POTRAWY  JARSKIE:

Bób z masłem i czosnkiem
Bukiet z warzyw z zielonym sosem
Chrupiące placki ziemniaczane
Fasolka szparagowa w sosie
Clafoutis z czerwoną cebulą
Gulasz z bakłażanem, pieczarkami, pomidorami....
Gołąbki z ryżem i grzybami- wigilijne
Jajka na sałatce z roszponki z wysmażonym bekonem
Jajka zapiekane w pomidorach
Jajka w koszulkach 2 lub 4 na raz
Jaja sadzone na sałatce- danie obiadowe
Kotleciki twarogowe z płatkami owsianymi- wytrawne
Kotlety jajeczno- owsiane
Kotlety ryżowo- owsiane
Kotlety z cukinii
Leczo warzywne
Leczo ze świeżymi ogórkami
Pieczarki w śmietanie
Placki ziemniaczane po rosyjsku
Placki cebulowe z cukinią i płatkami owsianymi
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 
Placki ziemniaczane z piekarnika z sosem łososiowo śmietanowym
Przekąska wytrawna na cieście francuskim
Rolada ziemniaczana z farszem
Rurki wytrawne
Tarta z zielonymi szparagami
Twaróg panierowany
Wieniec z farszem pieczarkowo-paprykowym

                                                  POTRAWY  PÓŁJARSKIE:

Bigosik z młodej kapusty
Bigosik z fasolki szparagowej
Bigos polski z piekarnika
Bigos z kabaczka
Fasolka szparagowa z pomidorami i parówkami
Gniazdka ziemniaczane z farszem brokułowym
Gołąbki bandurzane
Gołąbki pieczone
Gołąbki w liściach kiszonej kapusty z piekarnika
Gołąbki z dorszem w sosie grzybowym zapiekane w piekarniku
Gulasz drobiowo fasolkowy z przyprawą gyros
Kotlety z kaszanki gryczanej z brokułami
Krokiety zawijane w liście kapusty
"Lazania"- gołąbki cyganione
Leczo warzywne
Leczo ze świeżymi ogórkami
Papryka faszerowana pieczona na pieczarkach i pomidorach
Pizza Brunia
Rolada ziemniaczana z farszem
Szparagi zapiekane zawijane w boczuś
Szparagi w szynce z masą z camemberta
Wieniec ziemniaczany zapiekany

                                                       POTRAWY  MĄCZNE:

KLUSKOWE:

Farfelki- kluseczki żydowskie
Knedle ze śliwkami
Kluseczki drobne do drugiego dania
Kluseczki drobne do zup czystych i rosołów
Kluseczki Galuszka
Kluseczki z pietruszką do sosu
Kluski leniwe ziemniaczane 
Kluski śląskie
Kluski śląskie ciemne
Knedel do mięs
Kopytka - przepis podstawowy
Pierogi leniwe szybkie
Pierogi leniwe serowe
Rolada ziemniaczana - gotowana
Szare kluski

MAKARONY:

Cannelloni ze szpinakiem i brokułami pod beszamelem Makaron penne z wędzoną makrelą
Łazanki ze świeżą kapustą 
Makaron z czosnkiem i papryczką
Makaron z sosem pomidorowo-tuńczykowym z kaparami i oliwkami
Makaron cytrynowy ze śmietaną
Makaron tagliatelle z pesto z pietruszki i migdałów
Makaron wstążki z boczusiem
Makaron zapiekany z wędzoną rybą
Makaron z cukinią i bakłażanami
Makaron z pomidorami i bazylią
Makaron z sosem brokułowym i szynką
Makaron z sosem pomidorowo- bazyliowym z tuńczykiem
Makaron ze szpinakiem
Z sosem dyniowym i boczkiem 
Pulpety bakłażanowo-mięsne
Tagliatelle carbonara
Wstążki z pieczarkami
Zapiekanka z klopsikami z metki

NALEŚNIKOWE:

Babciny przepis na naleśniki do opiekania
Czekoladowe - maślane
Czekoladowe  z mandarynkami, twarożkiem i sosem z kiwi
Koperty naleśnikowe z owocem granatu
Krokiety z pieczarkami i papryką
Krokiety z sosem pomidorowym
Krokiety w sezamowo-naleśnikowej panierce
Krokiety z wędzoną rybą z sosem ogórkowym
Naleśnikowy placek do "góry nogami"
Naleśniki pod chmurką z piany
Naleśniki mini- czyste z sosem chałwowym, malinowym...
Naleśniki na soku pomarańczowym
Naleśniki wiosenne
Naleśniki ziemniaczane w sosie grzybowym
Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe pod beszamelem
Naleśniki z serem zapiekane na słodko
Naleśniki ze szparagami- zapiekane
Naleśniki żytnie ze szpinakiem i twarogiem z sosem pomidorowym
Naleśniki z farszem na bazie kapusty kiszonej z warzywami i gulaszem
Placuszki naleśnikowe z kapustą i szynką w sosie porowym
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku
Suzette- naleśniki z sosem pomarańczowym
Tort naleśnikowy pod beszamelem


PIEROGI I PYZY:

Bomboczki - zamiast ziemniaków
Chinkali- pierożki gruzińskie
Kapuśniaczki drożdżowe
Knedle z morelami i polewą ciasteczkową
Knedle ze śliwkami
Kołduny
Paszteciki drożdżowe z kapustą
Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami- smażone 
Pierogi z farszem z białej kiełbasy
Pierogi z farszem resztkowym
Pierogi janowskie
Pierogi krucho-drożdżowe z kapustą i grzybami
Pierogi z mięsa gotowanego z ciecierzycą
Pierogi z mięsem z rosołu z pieczarkami
Pierogi z pieczarkami
Pierogi ruskie pieczone
Pierogi z mięsem gotowanym
Pierogi z pieczonym mięsem indyczym
Pierogi z soczewicą i sosem grzybowym
Pierogi z wiśniami
Pierogi z serem na słodko
Pyzy z białą kiełbasą
Pyzy z mięsem
Pyzy z nadzieniem z białej kiełbasy nr II
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem
Pierogi ze szpinakiem i sosem kurkowym-pierogi z truskawkami
Uszka z grzybami - wigilijne
Z farszem z szynki gotowanej
Z farszem z twarogu i tuńczyka w oleju

                                                    POTRAWY Z PRL-U:  

  Ambasador i murzynek
  Babka gotowana
  Babka zebra
  Biała kiełbasa bez soli peklowej
 Biała kiełbasa nr II 
 Bigos polski z piekarnika
 Bigosik z młodej kapusty 2 wersje 
 Blok orzechowy z PRL-U
 Brzdąc 
 Bułki paryskie
 Ciasteczka pszenne z maszynki
 Ciastka "Amerykanki"
 Ciastka amoniaczki
 Ciastka opatrznościowe z makiem - przekładane
 Ciasteczka maślane wyciskane przez dekorator
 Ciasto Izaura
 Ciasto Skubaniec
 Ciasteczka z kleiku ryżowego
 Duszona kapustka
 Galareta z drobiu
 Jabłka w cieście
 Kiełbasa podsuszana
 Paprykarz szczeciński domowy- pasteryzowany
 Pasta twarożkowa a'la majonez
 Piernik bez miodu
 Piernik z kremem- miodownik
 Placek włoski
 Placki ziemniaczane po rosyjsku
 Placek ziemniaczany wileński
 Polędwica ze schabu
 Polonezy-roladki faszerowane
 Rolada drobiowa w sosie pieczona w prodiżu
 Ryba w zalewie pomidorowo ketchupowej
 Rybka w zalewie octowej
 Sałatka wileńska
 Słodki twarożek
 Szarlotka zimowa
 Świński rarytasik w galarecie
 Tort letni z masą mleczno-śmietanową
 Twaróg panierowany
 Udka drobiowe z prodiża

                                                 PRZEPISY PODSTAWOWE:

Biszkopty:
Przepisy na biszkopty sa opracowane na jajka z chowu ekologicznego, czyli od kur biegających wolno i wracających do kurnika kiedy mają na to ochotę.
 Takie jajka są oznaczone cyfrą "0". Używam jajek o rozmiarze "M" czyli średnich. 

Babciny przepis na naleśniki do opiekania
Ciasto krucho- drożdżowe na pierożki- uniwersalne
Ciasto na pizzę - przepis podstawowy
Ciasto pierogowe na maślance
Domowy majonez dekoracyjny i rzadszy 
Jak ugotować pęczak
Kasza gryczana na sypko
Kasza jęczmienna z warzywami
Kisiel domowy
Kisiel mleczny- budyń?
Kluski sląskie
Kluski śląskie ciemne
Kompot wigilijny
Kopytka- przepis podstawowy
Makaron domowy
Makaron domowy 2- jajeczny 
Makaron domowy z samych żółtek
Makaron lany
Makaron domowy z semoliną
Mus z dyni- puree
Naleśniki do opiekania
Naleśniki orkiszowe
Naleśniki smażone bez tłuszczu
Naleśniki szpinakowe
Likier aromatyzujący do ciast i kremów-pomarańczowy
Pierogi - ciasto - przepis podstawowy
Polewa śmietanowo-budyniowa do pierogów,klusek na słodko
Rurki na nadzienie słodkie i wytrawne
Ryż sypki w 15 minut
Sos grzybowy - uniwersalny
Sposób gotowania fasoli
Śmietana do ciast bez zagęstników i żelatyny
Tarta-quiche-ciasto uniwersalne na słodko i słono
Zakwas buraczany
Zakwas chlebowy- jak zrobić
Zakwas na żurek

                                                               SAŁATKI:

Sałatka drobiowa po hawajsku
Sałatka drobiowa z kapustą pekińską
Sałatka francuska majonezowa
Sałatka iwonicka
Sałatka różowa śledziowa
Sałatka śledziowa z buraczkami- porcjowana
Sałatka słonecznikowa
Sałatka świąteczna z żelatyną
Sałatka w 15 minut
Sałatka warstwowa z ananasem
Sałatka warstwowa II
Sałatka warzywna z brokułami,pomidorami...
Sałatka warstwowa z ketchupem i majonezem
Sałatka warstwowa z kurczakiem wędzonym i kapustą
Sałatka warstwowa z sardynkami
Sałatka wędzona
Sałatka wileńska
Sałatka z młodych warzyw z botwinka
Z opiekanej papryki z oliwkami
Z buraczkami
Z dynią konserwową- ryżowa
Sałatka z pomidorów i jajek
Sałatka z prażonym słonecznikiem
Sałatka śledziowa z ananasem, kukurydzą i ziarnem sezamowym
Sałatka z tuńczykiem w oleju
Sałatka z tuńczykiem w paski
Sałatka z tuńczyka i selera naciowego
Salatka z wędzonej makreli
Sałatka z wysmażonym bekonem
Sałatka winogronowa
Sos tatarski do zimnych mięs i wędlin
Sałatka ziemniaczana Kasi z Obornik
Szałot śląski ze śledziem

                                 ZAPIEKANKI  I TARTY WYTRAWNE:
                              

Tarta ze szparagami i cukinią
Tarta prowansalska z pomidorami
Tarta szpinakowo-beszamelowa z pomidorami
Tarta z zielonymi szparagami
 Wieniec ziemniaczany zapiekany
Wieniec z farszem pieczarkowo-paprykowym
Zapiekanka z buraczków
Zapiekanka holenderska
Zapiekanka z klopsikami z metki
Zapiekanka porowo - brokułowa
Zapiekanka rybna z warzywami i ziemniakami
Zapiekanka ze szparagami na ryżu z pomidorami i wędliną
Zapiekanka z kalafiorem, ziemniakami i szynką
Zapiekanka z kapustą pekińską
Zapiekanka z kapusty pod beszamelem
Zapiekanka z ryżem, fasolką, pomidorami i ziołami prowansalskimi 
Zapiekanka warzywna- kalafior, fasolka, pomidory

                                                                       ZUPY:

ZUPY RÓŻNE:

Barszcz letni do ziemniaków
Barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz wygodny
Barszcz z kiszonych buraczków
Borowikowa z makaronem
Botwinka na zimno
Botwinka na ciepło ze szczawiem
Brokułowa z ziemniakami
Curry z kluseczkami
Cytrynowa na rosole
Czosnkowa z domowym makaronem
Krem brokułowy
Krem pomidorowy z serem
Kminkowa
Marchewkowo-koperkowa
Maślankowa
Pomidorowa inaczej
Rosół drobiowy z domowym makaronem
Rzodkiewkowa z jajem na ciepło
Stricte pieczarkowa z lanymi kluszeczkami
Szczawiowa -pyszna
Szparagowa- oszczędnościowa
Wszystko o moim rosole
Wywar z kości z pieczonego drobiu
Z kalarepki
Z papryki na rosole
Ze świeżych ogórków

ZUPY Z WKŁADKĄ:

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową
Gołąbkowa
Gulaszowa z kluseczkami
Fasolowa- gulaszowa
Kalafiorowa z wkładką mięsną
Kapuśniak z kaszą mazurską- perłową
Kociołek z mięsem i zacierkami
Krupnik
Kwaśnica
Kokosowa
Ogórkowo-selerowa
Ogórkowa z klopsikami
Porowa dietetyczna z pulpetami
Porowa
Z fasolką i klopsikami
Z musztardą na golonce
Z pulpecikami
Z soczewicy - błyskawiczna
Z karpia
Z marchewki, papryki, czosnku z zacierką na wędzonym kurczaku
Żurkowa codzienna
Żurek z kiełbaską

51 komentarzy:

  1. blog jest cudowny chetnie korzystam a jeszcze chetniej podziele odrobina doswiadczenia ,jezeli pani sie nie obrazi ... pozdrawiam ewa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Ewo.Ależ oczywiście,że się nie obrażę.Ja bardzo chętnie korzystam z ewentualnych porad w przygotowywaniu potraw.To bardzo miłe,że możemy wspólnie dopracowywać niektóre potrawy.Pani Ewo ja nie mam patentu na wszystko,każdy z nas może wnieść coś nowego i tylko wszyscy na tym skorzystamy udoskonalając przepis.Bardzo Pani dziekuję za miłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Witam, ten blog jest super ,potrawy i ciasta które robiłam z tej strony wszystko wyszlo jak należy... mam pytanie odnośnie formy do babki gotowanej, jakie potrawy jeszcze można w niej zrobić, czy można ja jeszcze inaczej wykorzystać niż tylko do babki? Ania

      Usuń
    3. Witam Aniu. Ja w tej formie robię również różnego rodzaju budynie wytrawne i słodkie. Robię z twarożku, z ryżu, grzybowy, ziemniaczany, kapuściany itp. Muszę wstawić na bloga, jak ugotuję. Trudno mi powiedzieć kiedy będę gotowała budynie, ale jak ugotuję to na pewno wstawię na bloga. Dziękuję Ci Aniu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Witam jestem pod ogromnym wrażeniem Pani bloga, mnóstwo ciekawych i bardzo praktycznych przepisów, szczegółowy opis przy każdym z nich świadczą o ogromnej wiedzy i pasji. Do Pani bloga przyciągneły mnie przepisy na domowe wedliny, kilka wypróbowałam i to z tak pozytywnym wynikiem, że przymierzam sie do zakupu szynkowara. Z całą pewnościa bede korzystac z innych przepisów i mam przy okazji pytanie. Czy ma Pani może jeszcze jakiś inny przepis na potrawe z dzika? Widziałam przepis na gulasz i z pewnością go wykorzystam, ale może jest jeszcze coś czym mogła by Pani sie ze mna i pozostałymi czytelniczkami podzielic. pozdrawiam serdecznie Ela

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie.Wczoraj miałam trochę zachodu z tortem dla wnusia i szykowania różnych potraw,że nie miałam sił wczoraj Pani odpisać na komentarz-przepraszam.
    Bardzo Pani dziękuję za miłe słowa,to przyjemne jest przeczytać,że przepisy,które wstawiam nie idą w przysłowiowy "dym".Pani Elu w moim domu rodzinnym często była dziczyzna i nie wszystkie jeszcze przepisy zgłębiłam przy pomocy Mamy.To ona jest kopalnią wiedzy kulinarnej,a ja przejęłam już zdecydowaną większość,ale na dzika nie do końca.Tak się złożyło,że ostatnio było Wszystkich Świetych,teraz znowu 3 dni wolnego,więc pora na rogale marcińskie i gęś.Zaraz Święta Bożego Narodzenia,więc muszę wcześniej wstawić trochę potraw związanych z tymi świętami,ponieważ bloga zakładałam pod koniec grudnia 2012 i nie mam ich na blogu.Pani Elu nie nadążam z przepisami,ale staram się wstawiać każdego dnia.Na dziczyznę pojawią się przepisy,ale ponieważ aktualnie nie jestem w posiadaniu takiego mięsa,więc będzie to w późniejszym czasie.Teraz Mąż mi przywiózł jagnięcinę i muszę zająć się trochę tym rodzajem mięsa.Potrawy też będę chciała wstawić na bloga.Jakoś się jeszcze wyrabiam,ale proszę mi wierzyć prowadzenie bloga jest bardzo czasochłonne,bardzo to lubię,ale czasu mi nie starcza.Obiecuję jednak,że potrawy z dzika się pojawią.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam bardzo dziękuję za odpowiedź. Musze przyznać, że jestem pod ogromnym wrażeniem kiedy codziennie wchodząc na Pani bloga widzę nowy przepis, więc zdaję sobie sprawę jak bardzo czasochłonne jest prowadzenie takiego bloga. Cierpliwie będę czekać na potrawy z dziczyzny, w moim rodzinnym domu nie jadaliśmy potraw z tych mięs. Pozostaję stałym czytelnikiem i nadal będę korztać z Pani przepisów w mojej kuchni. pozdrawiam serdecznie Ela

      Usuń
    2. Bardzo dziekuję za wyrozumiałość.Bardzo mi miło,że nie zraziłam Pani do siebie,ale cieszę się też,że Pani rozumie ile czasu zajmuje blog.Zapraszam Panią jak najczęściej.dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. Witam! bardzo sie cieszę że przypadkowo trafiłam na Pani bloga ,szukałam dobrego przepisu na szynkę z szynkowara i to jest to, jestem pod wielkim wrażeniem.Też lubię gotować i piec a zwłaszcza próbować nowych przepisów,napewno będę tu bardzo często zaglądać.Pozdrawiam goraco Anna

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam Pani Aniu. To mamy coś wspólnego, bo ja też lubię urzędowanie w kuchni, a jeszcze bardziej lubię jeść. Szczerze polecam moje wyroby domowe, bez dodatków i chemii. Zapraszam serdecznie do mojej kuchni i będzie mi miło kiedy skorzysta Pani z moich przepisów. Dziękuję bradzo.
    Pozdrawiam cieplutko!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciągle szukam blogów kulinarnych . Pani Blog a właściwie Pani jest wyjątkowa.
    Widzę jak chętnie Pani odpowiada na pytania i udziela porad , mimo tego ,że przecież
    to co Pani jest czasochłonne, pracochłonne.
    Blog jest piękny a Pani wyjątkowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Maszko, cieszę się , że ma Pani takie zdanie o moim blogu. To miłe kiedy czytelnicy doceniają to co robię, bo nie ukrywam, że pracy trochę trzeba włożyć. Na pytania staram się odpowiadać w miarę sprawnie, bo dla mnie czytelnicy są bardzo ważni i nie mogę ich ignorować. Zakładając bloga wiedziałam, że komentarze będą i nie można ich tak sobie zostawić bez odpowiedzi. Poza tym zdarza się, że też korzystam z rad czytelników i podpowiedzi na jakieś potrawy, których ja nie znam. W ten sposób jakoś wspólnie tworzymy dzieło kulinarne, które być może przyda się innemu pokoleniu.
      Bardzo Pani dziekuję.
      Pozdrawiam i życzę słonecznego dnia!!!

      Usuń
  7. Uwielbiam ten blog... i porządek w nim panujący. Wszystko pod ręką, wszystko można znaleźć bez marnowania czasu. Przepisy są super i kreatywne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry.
      Ojej, ależ mi miło czytać Pani komentarz. Nawet nie pomyślałam, że ktoś może na to zwrócić uwagę. Bardzo się cieszę, że tak Pani to odebrała. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam!!!

      Usuń
  8. Jestem pod wielkim ważeniem, zobaczyłam spis potraw i oniemiałam,super blog, pozdrawiam gorąco z pochmurnej stolicy,Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Aniu. Miło mi było czytać Pani komentarz. Sporo pracy włożyłam przez dobry rok od założenia bloga i cieszę się kiedy czytelnik to zauważa. To taka poniekąd zachęta do dalszego prowadzenia bloga. Bardzo Pani dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. Pani Danusiu!!! Do świąt zostało jeszcze dni...parę. Czy mogłaby pani (oczywiście w miarę wolnego czasu) zebrać parę swoich przepisów w MENU WIELKANOCNE? Och. Byłabym ogromnie wdzięczna.
    Pozdrawiam
    Pani Wierna fanka - Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Jolu. Po prawej stronie na górze utworzyłam stronę z różnymi potrawami, które mogą być na Wielkanoc. Jeszcze dojdzie świeżych, ale najpierw muszę wrócić do domu z rehabilitacji. Myślę, że od poniedziałku, wtorku już coś będzie nowego. Bardzo dziekuję i pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  10. Witam Danusiu!!! (raz na Ty raz na per - ale to chyba przyzwyczajenie z pracy). Jestem przeogromnie zadowolona i szczęśliwa, że tak szybko odpowiedziałaś na moją prośbę. Dziękuję bardzo serdecznie. Jakoś jak nigdy nie mogę się pozbierać do kupki przed tymi świętami. Dzisiaj minął równo miesiąc od śmierci mamy, a dwa miesiące od śmierci siostry (już Ci o tym pisałam). Nijak nie ,,leżą" mi te święta. Ale teraz dzięki Tobie będę miała tzw. gotowca. A ponieważ bardzo często korzystam z twoich przepisów, które są dla mnie prawdziwą inspiracją - mam nadzieję, że jakoś to wyjdzie. Myślę, że inni internauci przeglądając twój blog również będą szczęśliwi. Wszak wystarczy jakaś dobra duszyczka - Danusia, która potrafi zainspirować do działania. Dziękuję Ci jeszcze raz. Wracaj do nas szybko, zdrowa i w pełni sił.
    Pozdrawiam cieplutko.Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Ja to czasami nie wiem, z którą Jolą jestem per Ty, a z którą nie. Myślę, że w sieci jest milej jak jesteśmy po imieniu.
      Ja też mam problem jak ułożyć końcowe menu, bo w głowie po powrocie z rehabilitacji mam totalny nieład. Wszystko mi się skumulowało, pranie, sprzątanie i przygotowywanie świąt. Jakoś sobie poradzę, ale tempo będzie zawrotne. Dziękuję bardzo.
      Miłego wieczoru!

      Usuń
  11. Kochana Danusiu. Jeszcze nie mówiłam tego. Moja mama właśnie tak miała na imię. Zaglądam do Ciebie od dawna, ale teraz? ... to chyba sentyment. Dziękuję Ci, że jesteś!!!
    Pozdrawiam. Jola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ładnie zaczęty i skończony komentarz komentarz. Bardzo dziękuję. To bardzo miłe wiedzieć, że są ludzie tak mili dla duszy.
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. znalazłam się tu przypadkiem, a siedzę już z godzinę pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Bardzo się cieszę, że trafiła Pani na mojego bloga. Zapraszam serdecznie do mojej kuchni.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  13. siedzę od wczoraj , przeglądam .. Dzis trafiłam na FB i polubiłam . Teraz pora na korzystanie z przepisów , zwłasza wedliny , szynki , bułki i chleby . Serdeczny ten blog :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jak miło. Tyle tych blogów kulinarnych jest, że każdy kto do mnie trafi sprawia mi radość. Aż chce się wstawiać przepisy, kiedy jest zainteresowanie blogiem. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  14. Dużo pasji i serca włożone w prowadzenie bloga Pozdrawiam Twoja imienniczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Danusiu w mojej kuchni. Tak rzadko już teraz słychać to imię, tym bardziej się cieszę, że jest nas więcej. Danusiu bardzo dziękuję za wizytę na moim blogu i zapraszam częściej- zawsze można coś dla siebie znaleźć.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  15. Ten blog jest rewelacyjny, myślę że nie jednej początkującej Pani domu (takiej jak ja) pomógł, jestem zakochana w tym jak wytłumaczone są przepisy. Pozdrawiam Olga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Olgo.
      Staram się w miarę dokładnie opisywać sposób przygotowania potraw, bo przecież nie każdy od razu wie o co biega w przepisie. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa.
      Pozdrawiam serdecznie i zapraszam.

      Usuń
  16. Witam. Pani blog jest wspaniały. Przepisy, jakie do tej pory wypróbowałam są wyśmienite i wszystkim smakują np.: szynka nastrzykiwana parzona lub baleron domowy - parzony no i oczywiście biała kiełbasa - super. Teraz marynują mi się polędwiczki a"la łososiowa już nie mogę się doczekac efektu. Mam pytanie czy te kiełbaski białe można uwędzic przed parzeniem? bo niestety nie znalazłam u Pani żadnych przepisów na wędzone produkty. Jeszcze raz dziękuję za wszystkie przepisy i pozdrawiam serdecznie :) Małgorzata z Małopolski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Małgosiu. Nie wstawiam przepisów na wędzone wędliny, bo po prostu na razie nie mam możliwości wędzenia. Te kiełbaski oczywiście można uwędzić i będzie coś w rodzaju kiełbasy polskiej wędzonej. Małgosiu bardzo dziękuję za sympatyczny wpis- to bardzo miłe. Ja bardzo dziękuję, że jesteś moją czyteniczką. Pozdrawiam Małopolskę- mam córkę w Krakowie.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru.

      Usuń
  17. Witam Pani Danusiu! trafiłam przypadkowo na pani bloga jest rewelacyjny!!!!!ja też lubię gotować i eksperymentować w kuchni a Pani blog bardzo mi w tym pomaga.Częśto piekę pierożki z Pani przepisu na ciasto krucho drożdżowe.Wszyscy , którzy ich próbowali są zachwyceni.Pozdrawiam serdecznie. Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Mario. Bardzo proszę zwracać się do mnie po imieniu. Myślę, że tak będzie nam znacznie milej w komentarzach. Sieć jest taka zimna, więc będzie nam cieplej. Jestem otwarta na wszystkie przepisy, jeżeli Marysiu masz coś czego nie ma na blogu, czego jeszcze mogę nie znać to będzie mi miło jak napiszesz na mailu, a ja to opublikuję jako Twój przepis. Jak lubisz gotować, to pewnie masz ciekawe potrawy. Takiej wiedzy nigdy dosyć. Marysiu bardzo dziękuję za miłe słowa i zapraszam do mojej kuchni.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  18. Witam serdecznie trafiłam na bloga przez przypadek no szukałam przepisów na wedlinki z szynkowara i przeglądam go juz kilka godzin a jeszcze tyle do obejrzenia. Niektóre przepisy juz sobie zapisalam i na pewno będę robić. Cieszę się ze tu trafiłam blog super wszystko pięknie opisane i uporządkowane aż się chce przegladac. Będę tu bardzo częstym gościem a zwłaszcza jak dojdzie mój szynkowar �� pozdrawiam serdecznie z Zielonej Irlandii Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Witam serdecznie na moim blogu. Beatko bardzo mi miło, że trafiłaś do mojej kuchni. Czym chata bogata tym rada. Moja kuchnia jest bardzo tradycjna, bo wiek mój już nie służy dużym zmianom w moim menu. Wstawiam potrawy jakie goszczą na moim stole i cieszę się jeżeli moi czytelnicy mogą skorzystać z przepisów. Zapraszam i bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  19. Witam serdecznie. Trafiłam tu zupełnie przypadkowo, szukając przepisu na ciastka-orzeszki, ale Pani blog jest rewelacyjny-więc zostaje tu na dłużej. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc z wielu przepisów na pewno skorzystam na potrawy wigilijne. Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Patrycjo. Jesteś pierwszą osobą o tym imieniu, która do mnie trafiła i łatwo mi będzie Ciebie zapamiętać. Proszę jednak- jestem Danuta, tak będzie nam przyjemniej w sieci. Bardzo dziękuję za wizytę i zapraszam.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  20. Witam serdecznie ;Ja skromna osóbka przejrzałam juz chyba wszystkie blogi kulinarne w internecie i stwierdzam z ręka na sercu , że twój blog Danusiu jest najlepszy .Stwiedzam to bez żadnego podlizywania sie czy cos w tym rodzaju .Ja tu wchodze codziennie .Wszystko w Menu jest pięknie opisane pokazane , wiem co szukam , nie ma tego na żadnym blogu takiego porzadku .Ale to jak się pochodzi z takich okolic jak Ty Danusiu to porzadek musi byc .Sama nie wiem jak juz Ciebie kochana chwalic ale to naprawde jest najpiękniejszy blog w całym internecie .Sedecznie pozdrawiam i proszę trzymac tak dalej .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Janinko. Bardzo przepraszam, ale w tym rozgardiaszu przedświątecznym umknął mi Twój komentarz. Proszę wybacz, ale przyjechały moje dzieci, wnusio i blog troszkę poszedł na bok. Bardzo przepraszam- jest mi przykro. Jasiu, jakże miło mi było czytać Twój komentarz, tym bardziej mam wyrzuty sumienia, że dopiero dzisiaj Tobie odpisuję. Bardzo dziekuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  21. Droga Danusiu mam taki przepis , blisko czterdziestoletni , więc podchodzący pod kategorię przepisów z PRL-u, na placek królewski.To są kruche blaty przełożone masą grysikową i powidłem.Znasz to? Upiekłam go ostatnio na urodziny wnusia i gościom nawet smakował.
    Gdyby co to bardzo chętnie podzielę się przepisem . Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. Nie jestem pewna czy to jest ten sam przepis, ale mam na blogu "Piernik z kremem- miodownik". Zerknij proszę, czy jest podobny ( w spisie treści), jeżeli nie to Basiu bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Jeżeli będziesz tak miła, to proszę podeślij mi na adres anemonjp@gmail.com. Chyba, że chodzi o to samo ciasto. Bardzo Ci dziękuję, że o mnie pomyślałaś.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  22. Trochę podobne ale to nie to .W moim przepisie jest jeden tajemniczy składnik , który świetnie podkręca smak ale o tym jutro na maila.Strasznie bym chciała żebyś go wypróbowała i jeśli Ci posmakuje puściła przepis w świat. Na dziś dobranoc,pa .

    OdpowiedzUsuń
  23. Chciałabym wysłać Ci obiecany przepis ale wyskakuje mi komunikat,że Twój adres jest nieprawidłowy B.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu. Mój adres - anemonjp@gmail.com - bez kropki po com. Basiu oprócz tego na górze na blogu jest "Kontakt"- tam się otwiera mój mail. Pozdrawiam serdecznie. Bardzo dziękuję.

      Usuń
  24. Dzień dobry. Trafiłam na Pani bloga szukając przepisu na fasolkę szparagową, a teraz nie wiem, na który się zdecydować ;) Weszłam na chwilkę i nie mogę wyjść. Jestem pod wrażeniem różnorodności przepisów. Aż chce się gotować. Bardzo podoba mi się szata strony. Przejrzysta, prosta i uporządkowana. A do tego piękne zdjęcia. Gratuluję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bociany jeszcze są, ale już niebawem odlecą- witam serdecznie. Bardzo dziękuję i zapraszam częściej - będzie mi miło.
      Pozdrawiam !!!

      Usuń
  25. Blog jest boski. Pozdrawiam serdecznie. Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Iwonko. To dla mnie bardzo miłe. Również pozdrawiam. Życzę owocnych przygotowań świątecznych w atmosferze bajkowej, bo przecież przenosimy się , my dorośli trochę w inny świat w okresie Bożego Narodzenia.

      Usuń
  26. Szukając przepisów na mięso z szynkowaru, który zakupiłam na allegro znalazłam Pani bloga i te wspaniałe przepisy, którymi jestem zauroczona. Na pewno będę z nich korzystała bo wszystko mi się podoba.Od dwóch godzin oglądam, czytam i nie mogę przestać. Pozdrawiam serdecznie Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewo. Danuta jestem- tak będzie nam milej w sieci. Miło mi , że trafiłaś do mojej kuchni. Tyle jest teraz blogów w sieci, że nie jest łatwo trafić do mnie. Zapraszam serdecznie.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.