Pora na młodą kapustę, pora na ogórki małosolne, chociaż zdecydowanie wolę te prawdziwe gruntowe. Kombinowana , smaczna surówka z dodatkiem prażonego słonecznika. Taki słonecznik bardzo dodaje smaku surówce.
Kupuję zawsze większą ilość i od razu cały prażę na dużej patelni, studzę, zsypuję do pojemnika i zawsze mam gotowy w zasięgu ręki.
Młodą kapustę najpierw solę i odstawiam na kilkadziesiąt minut, żeby puściła tą wodę z chemią. Poza tym surówka może dłużej postać i nie podchodzi wodą.
- 1/2 główki młodej kapusty + 1 kopiasta łyżeczka soli
- 7 - 8 rzodkiewek
- 2 - 3 ogórki małosolne
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 kopiaste łyżki ziaren słonecznika- uprażyć na suchej patelni
- na sos - 2 łyżki oliwy lub oleju ( wg uznania ) + 1 kopiasta łyżeczka miodu + 1/2 łyżki białego octu winnego + 1 łyżeczka musztardy łagodnej lub ostrej
- Kapustę poszatkować. Dodać rzodkiewkę startą na dużych oczkach, wsypać 1 łyżeczkę soli, wymieszać i pozostawić na ok. 30 minut. Po tym czasie całość odcisnąć. a wodę wylać.
- Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, ewentualnie odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do kapusty ogórki, koperek , słonecznik i wymieszać.
- Chochelką dobrze rozmącić składniki sosu, wlać do surówki ,wymieszać i wstawić na ok. 10 - 15 minut do lodówki.
a czy zamiast ogórków małosolnych może być zwykły kiszony ?nigdy mi nie wychodzą małosolne Surówka wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńNatalko, oczywiście że mogą być kiszone, tylko odciśnij z tego kwasu. Co do ogórków małosolnych to u mnie na blogu jest przepis na takie ogórki, spróbuj na pewno Ci wyjdą. Kliknij po lewej stronie obrazek "Domowe wyroby różne" i tam w dziale "Przetwory" jest przepis. Pozdrawiam :)
UsuńWitaj Danusiu, nawet nie wiesz jak się cieszę z tego przepisu. Dla mnie to coś nowego taki zestaw, ale już wiem, że będzie hitem na moim stole. U nas jeszcze trwa długi weekend i do grila będzie super!! Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie!! Ania Pruchnik
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu. Też czasami robię tą surówkę do potraw z grilla . U nas dzisiaj taki upał, że na nic człowiek nie ma sił. Pozdrawiam Ciebie bardzo ciepło :) dziękuję :)
UsuńOoo, dobry plan na jutrzejszy obiad. A przepis na ogórki małosolne osobiście przetestowałam i jest rewelacyjny. Pozdrawiamy :)
OdpowiedzUsuńJa za dużo Martusiu zrobiłam tych małosolnych i teraz kombinuję jak koń pod górę . Dziękuję :)
Usuńzostały Ci jeszcze? Przygarnę nadmiar :D:D
UsuńMniammmm,robie taka surówkę ale bez rzodkiewki. Czas spróbować Twojej propozycji. Pozdrawiam i dobrego dzionka życzę.V.
OdpowiedzUsuńA, robię Violu co mi tam w głowie zaświta , czasami z rzodkiewką , czasami z białą rzodkwią ... pozdrawiam i dziękuję :)
Usuńna pewno spróbuje tej surówki bo uwielbiam młodą kapustkę. Aha muszę jeszcze zrobić Twój bigosik z młodej kapustki bo jest pyszny. Klaudia z Siemianowic
OdpowiedzUsuńFantastyczny dodatek!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że sezon na taką kapustę krótko trwa...:)
Usuń