poniedziałek, 29 maja 2017

SURÓWKA KAPUŚCIANA Z OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM, RZODKIEWKĄ , KOPERKIEM I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM


Pora na młodą kapustę, pora na ogórki małosolne, chociaż zdecydowanie wolę te prawdziwe gruntowe. Kombinowana , smaczna surówka z dodatkiem prażonego słonecznika. Taki słonecznik bardzo dodaje smaku surówce. 
Kupuję zawsze większą ilość i od razu cały prażę na dużej patelni, studzę, zsypuję do pojemnika i zawsze mam gotowy w zasięgu ręki.
Młodą kapustę najpierw solę i odstawiam na kilkadziesiąt minut, żeby puściła tą wodę z chemią. Poza tym surówka może dłużej postać i nie podchodzi wodą. 




  • 1/2 główki młodej kapusty + 1 kopiasta łyżeczka soli
  • 7 - 8 rzodkiewek
  • 2 - 3 ogórki małosolne
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 kopiaste łyżki ziaren słonecznika- uprażyć na suchej patelni
  • na sos - 2 łyżki oliwy lub oleju ( wg uznania ) + 1 kopiasta łyżeczka miodu + 1/2 łyżki białego octu winnego + 1 łyżeczka musztardy łagodnej lub ostrej


  • Kapustę poszatkować. Dodać rzodkiewkę startą na dużych oczkach, wsypać 1 łyżeczkę soli, wymieszać i pozostawić na ok. 30 minut. Po tym czasie całość odcisnąć. a wodę wylać.
  • Ogórki pokroić w cieniutkie plasterki, ewentualnie odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać do kapusty ogórki, koperek , słonecznik i wymieszać.
  • Chochelką dobrze rozmącić składniki sosu, wlać  do surówki ,wymieszać i wstawić na ok. 10 - 15 minut do lodówki.

11 komentarzy:

  1. a czy zamiast ogórków małosolnych może być zwykły kiszony ?nigdy mi nie wychodzą małosolne Surówka wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalko, oczywiście że mogą być kiszone, tylko odciśnij z tego kwasu. Co do ogórków małosolnych to u mnie na blogu jest przepis na takie ogórki, spróbuj na pewno Ci wyjdą. Kliknij po lewej stronie obrazek "Domowe wyroby różne" i tam w dziale "Przetwory" jest przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witaj Danusiu, nawet nie wiesz jak się cieszę z tego przepisu. Dla mnie to coś nowego taki zestaw, ale już wiem, że będzie hitem na moim stole. U nas jeszcze trwa długi weekend i do grila będzie super!! Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie!! Ania Pruchnik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Aniu. Też czasami robię tą surówkę do potraw z grilla . U nas dzisiaj taki upał, że na nic człowiek nie ma sił. Pozdrawiam Ciebie bardzo ciepło :) dziękuję :)

      Usuń
  3. Ooo, dobry plan na jutrzejszy obiad. A przepis na ogórki małosolne osobiście przetestowałam i jest rewelacyjny. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za dużo Martusiu zrobiłam tych małosolnych i teraz kombinuję jak koń pod górę . Dziękuję :)

      Usuń
    2. zostały Ci jeszcze? Przygarnę nadmiar :D:D

      Usuń
  4. Mniammmm,robie taka surówkę ale bez rzodkiewki. Czas spróbować Twojej propozycji. Pozdrawiam i dobrego dzionka życzę.V.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, robię Violu co mi tam w głowie zaświta , czasami z rzodkiewką , czasami z białą rzodkwią ... pozdrawiam i dziękuję :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Szkoda, że sezon na taką kapustę krótko trwa...:)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...