piątek, 17 marca 2017

BABKA WŁOSKA





Nie wiem czy nazwa odnosi się do babki pochodzącej z Włoch, czy po prostu tak ją nazwano .To bardzo stary przepis z mojego kajecika. Kiedyś taką babkę sprzedawano w cukierniach PRL- u właśnie pod taką nazwą. Wyglądała dokładnie tak samo jak moja, poza wiórkami czekoladowymi, które po prostu dołożyłam od siebie.
 W tamtej babce wierzch był wycięty z cienkiej zastygniętej czekolady. U mnie też wierzch  przycinany, ale z czekoladowej masy galaretkowej. Jest znacznie smaczniejszy i dobrze się kroi. Ogólnie ciasto jest dość kaloryczne, ale przecież nie piecze się go często, a raczej od święta.
 Babka jest znakomita w smaku dzięki połączeniu kwaskowych powideł śliwkowych i kremu, do którego dołożyłam małą ilość białej czekolady. 
Polecam Państwu to ciasto z czystym sumieniem. Ciasto babkowe , ten krem , powidła i wierzch o smacznej konsystencji galaretkowej bardzo dobrze się komponują smakowo. Opis u mnie jak zwykle jest długi i dość szczegółowy, ale to  szybkie ciasto kiedy rozłożymy sobie w czasie. Babkę  najlepiej upiec dzień wcześniej i przechować po ostudzeniu w woreczku foliowym, a następny dzień przełożyć kremem.




Ciasto :

  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy wsypać do szklanki i uzupełnić do połowy mąką ziemniaczaną
  • 160 g masła
  • podłużna foremka węższa lub szersza o pojemności ok. 1.80 - 2.00 litrów
  • używam szklanki o poj. 250 ml
  • Foremkę wysmarować masłem i wysypać kaszka manną. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.
  • Cukier zwykły, cukier waniliowy i całe jajka ubić na puszystą, gęstą masę. Wymieszać mąkę, mąkę ziemniaczaną z budyniem i proszkiem do pieczenia- przesiać przez sito. Zagotować masło.
  • Miksując na wolnych obrotach dosypywać stopniowo wymieszane mąki. Na koniec wlewać cienką stróżką gorące masło dalej miksując na wolnych obrotach, ale krótko. Ewentualną, widoczną część masła domieszać łyżką.
  • Ciasto wyłożyć do foremki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 45- 50 minut do suchego patyczka na pierwszej półce od dołu piekarnika- bez termoobiegu. Upieczone ciasto po 10 minutach wyjąć z foremki odwracając ją do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.


Krem :

  • 330 ml mleka 3,2 %
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej wrocławskiej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 40 g białej czekolady

  • Odlać z mleka ok. 1/2 szklanki , dodać obydwie mąki, żółtka i razem dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować i wlać zawiesinę jajeczną- ugotować coś w rodzaju budyniu. Wylać masę do salaterki i przykryć szczelnie folią spożywczą. Pozostawić do ostudzenia do lekko letniego. Masę budyniową przetrzeć przez sito, żeby nie było ewentualnych grudek.
  • W kąpieli wodnej roztopić połamaną czekoladę i ostudzić do letniej, ale lejącej. Masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem pudrem, pod koniec dodać rozpuszczoną czekoladę.
  • Do utartego masła dodawać po łyżce budyniu miksując na wysokich obrotach do wyczerpania masy budyniowej.

Pozostałe :

  • 4 lekko kopiaste łyżki powideł śliwkowych najlepiej mało słodkich
  • do nasączenia- 1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru + 2 łyżeczki spirytusu - wymieszać
  • ok. 50 g zmielonych w blenderze orzechów- niezbyt drobno
  • ok. 4 łyżki wiórków czekoladowych
  • na polewę galaretkową - 2/3 płaskiej łyżki żelatyny + 1,5 łyżki ciepłej wody + 100 g masła + 4 płaskie łyżki cukru pudru + 3 płaskie łyżki kakao + 5 płaskich łyżek kwaśnej śmietany 18 % - żelatynę zalać 1,5 łyżki ciepłej wody i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej… masło rozpuścić i przelać do miseczki…do dość ciepłego dodać kakao, cukier puder i energicznie wymieszać dodając ciepłą żelatynę energicznie mieszając…najlepiej całość miksować w blenderze- uwaga - masło nie może być zbyt gorące, bo się masa zwarzy…

Wykonanie :

  • Wyrównać brzegi ciasta odcinając wystające części. Z wierzchu cieniutko ściąć ewentualną górkę- po prostu wyrównać . Ciasto przekroić na 3 równe części. Brzegi patery  wyłożyć paskami folii. Ułożyć dolną część ciasta, nasączyć posmarować 2 łyżkami powideł i 2 kopiastymi kremu. Powtórzyć czynność z drugą częścią ciasta.
  • Położyć 3 część ciasta, lekko docisnąć i nasączyć . Całość cieniutko posmarować kremem i wstawić do lodówki na 20 minut . Po tym czasie całe ciasto posmarować pozostałym kremem. Wygładzić i wszystkie boki obsypać zmielonymi orzechami pomagając sobie tępym nożem dociskając lekko do kremu - wyciągnąć delikatnie paski folii. Ponownie wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie polać wierzch przygotowaną letnią polewą . Smarować szybko, bo zastyga. Można włożyć do gorącej wody nóż czy szpatułki i gorącymi wyrównać wierzch polewy za każdym pociągnięciem wycierając w papier kuchenny.
  • Polewa szybko zastyga na chłodnym cieście. To co nam spłynie poza ciasto ściąć ostrym nożem i zjeść samemu lub dać małym łasuchom.
  • Posypać wiórkami czekoladowymi i ciasto schłodzić. Przed podaniem ciasto należy wyjąć z lodówki na ok. 30 minut- jest dużo smaczniejsze, kiedy krem zmięknie i nabierze temperatury pokojowej.
  • Moja uwaga - zamiast orzechów można wykorzystać ścięte kawałki ciasta i ścięty wierzch. Należy je drobno pokruszyć i obsypać boki ciasta.



6 komentarzy:

  1. Jezu jaka apetyczna babka bo zwariuję a ja nie mogę sobie upiec awaria piekarnika i dieta muszę zwalić zbędne kilogramy pozostało mi tylko nacieszyć się smakiem i widokiem pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Danusiu kochana czy mozesz podac wymiary blaszki w jakiej pieklas to ciasto? Maly wybor blaszek w Irlandii ,ale jak bym miala wymiary to moze cos znajde ,Z gory dziekuje i pozdrawiam.Alicja

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda a kilka kalorii nikomu nie zaszkodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu, ja pamiętam takie ciasta jeszcze z dawnych lat! Tylko w tamtym od Franczaka czuć było jakiś sztuczny aromat (do dziś to pamiętam), a Twoja jest naturalna w 100% i pachnie aż przez ekran!

    OdpowiedzUsuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.