poniedziałek, 15 kwietnia 2013

CIASTO NA PIZZĘ - PRZEPIS PODSTAWOWY




Przepis na pizzę dostałam kilka lat temu od mojej córki.Nie robiłam wtedy tej potrawy,bo po prostu nigdy za nią nie przepadałam.Ciasto, na które przepisy miałam wcześniej jakoś mi nie smakowało.Teraz robię ją częściej bo ciasto jest bardzo dobre,szybko się robi i szybko rośnie.To jest przepis na dużą blachę,taką z wyposażenia piekarnika,ale można zrobić z połowy porcji czy jeszcze mniejszej.



        SKŁADNIKI:

          ---3 szklanki mąki (szklanka o poj.250 ml)
          ---1 szklanka letniej wody
          ---1/2 łyżeczki soli
          ---1/2 łyżeczki cukru
          ---3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
          ---5 dkg świeżych drożdży

Mąkę przesiać do miski.Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody,wymieszać z cukrem,solą i olejem.Wlać do dołka zrobionego w mące i zagarniając wyrobić ciasto.Trochę się na początku klei,ale nie podsypywać mąką.Ciasto można wyrobić w robocie lub robotem przy pomocy kręconych bolców.Blachę wysmarować leciutko olejem i oprószyć mąką.Wyrobione ciasto rozciągnąć na blachę i boki i ponakłuwać widelcem.Pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto rośnie bardzo szybko,więc wcześniej przygotować wszystkie składniki.Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C,nie dłużej niż około 15 minut na pierwszej półce od dołu z włączoną górą i dołem bez termoobiegu.Ciasto jest upieczone kiedy po bokach jest rumiane.

CIASTO CZYTELNIKÓW :

Justynka z Poznania                    Ryfka

46 komentarzy:

  1. ciasto na pizze bardzo dobre, polecam, mam ten przepis już kilka lat z zaprzyjaźnionej pizzerii, jest wyśmienity, pozdrawiam ;-) Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Ja ten przepis dostałam od córki, a skąd ona miała to nie wiem. Dziękuję Ci bardzo za promocję ciasta.
      Pozdrawiam wieczornie!!!

      Usuń
  2. Spróbuję ten przepis bo zaciekawił mnie Pozdrawiam i życzę Wesołych Swiąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie robię już innego, od kiedy mam ten przepis. Bardzo dziękuję.
      Za życzenia również. Spokojnych i wesołych magicznych Świąt Bożego Narodzenia.
      Pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Witam - ciasto rewelacja jest pulchne nawet po wystygnięciu / nie jedna pizzernia nie ma takiego spodu - po prostu niebo w gębie / od dziś to moja baza podstawowa / pozdrawiam i dziękuję :-
    )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem nieskromnie, że u mnie to ciasto też jest na stałe w menu. Po prostu lepszego nie spotkałam, a nie jest trudne do zrobienia. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Dzień dobry. Świetny jest ten przepis na pizzę, najlepszy z tych kilku, które do tej pory wypróbowałam. My lubimy dużo dodatków na pizzę i zawsze najpierw sprawdzam, czy ciasto im podoła. To ciasto pięknie wyrosło w każdym miejscu i było miękkie i delikatne, jedynie musiałam trzymać je troszkę dłużej w piecu. Następnym razem spróbuję podpiec chwilę sam spód, a dopiero potem zapiekać z dodatkami. Dziękuję serdecznie za przepis, takiego od dawna szukałam. Pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtam ryfko. Pogoda mnie powaliła z nóg. Nie wchodziłam na bloga ani na Fb. Dzisiaj też nie mam sił, ale na komentarze staram się odpowiedzieć. Moja rodzinka to ciasto bardzo lubi, jest niezawodne i króciutko się piecze. Nie wiem czy ono nie klapnie , bo to ciasto drożdżowe , więc z tym podpiekaniem bym się zastanowiła. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie..

      Usuń
  5. Witaj Danusiu.Szukam dobrego przepusu na pizzę i chcę skozystać z Twojego bo już kilka Twoich przepisów przetestowałam i zawsze się udawały:). Powiedz mi składniki kładziesz na surowym cieście ? A czy np sok z pieczarek nie zrobi zakalca?
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Marzenko.
      Szczerze polecam Ci ten przepis- ciasto jest doskonałe powiem nieskromnie. Wpisz u mnie w "Szukaj w tym blogu"- po prawej stronie bloga- " Pizza Brunia"- tam jest pizza ze składnikami jakie dałam. Ja pieczarki odparowuję z cebulką, bo mają za dużo wody.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Świetne - zrobiłam, bo dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ciasto super, takie lubimy - polecam !!! Pozdrawiam - Justyna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Justynko. Ja nie robiłam pizzy, bo miałam strasznego lenia, więc sobie tylko powyobrażałam. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  7. nie za duzo drozdzy na taka ilosc maki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Nie nie jest za dużo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. Dziś mam zamiar zrobić pizzę z Twojego przepisu. Mam nadzieję, że się uda, bo ciasto to połowa sukcesu ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę powodzenia i czekam na efekty.
      Miłego dnia- pozdrawiam.

      Usuń
  9. Nie ma to jak domowa pizza. Znam ten przepis - wypróbowany, a pizza wychodzi znakomicie. Aż poczułem głód :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem tego samego zdania. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Dziś właśnie robiłam pizze z Twojego przepisu i jest przepyszna Polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się - naprawdę.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  11. Ciasto pyszne pizza sama w sobie wychodzi super!!! Jeśli zrobić ją na mniejszej płaszcze wychodzi pizza amerykańska mam na myśli ekstra gruby spod polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, bardzo dziękuję . Rzadko robię pizzę , bo my z Mężem jesteśmy sami. Jak dzieci i wnusio przyjeżdżają wtedy blaszki idą w ruch. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Świetny przepis, dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i za komentarz . Pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Dziś zrobiłam to ciasto po prostu SUPER wyszło dziękuję🍕🍕🍕🍕🍕🍕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo dziękuję- pozdrawiam :)

      Usuń
  14. Dziś robiłam pizze z Pani przepisu REWELACJA🍕🍕🍕🍕🍕💗💗💗Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem Aniu, ale to chyba drugi Twój komentarz. Ja kochanie mam moderację komentarzy i publikuję jak przeczytam. Pojawia się dużo spamu i musiałam włączyć moderację. Bardzo Ci dziękuje - miłego wieczoru :)

      Usuń
    2. Ania znad morza :)15 marca 2016 20:34

      Ań jest dużo na tym świecie :) Pod udźcem z indyka pieczonym w rękawie, pisałam ja - antytalent kulinarny czyli Ania znad morza :) A tymczasem... pizza siedzi w piekarniku :) Mam nadzieję, że będzie pyszna. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    3. Pewnie tak, ale myślę, że Ań z nad morza jest znacznie mniej - he, he- pozdrawiam i życzę smacznego :)

      Usuń
    4. Ania znad morza :)15 marca 2016 21:17

      Powtórzę za imienniczką - rewelacja! :) Dziękuję, Danusiu :)

      Usuń
    5. Dziękuję Aniu, kamień z serca- he, he . Pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Super ciasto ☺ najlepsze jakie do tej pory jadlam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też je bardzo lubię i nie próbuję innego. Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Zapomnialam dodac ze zamiast zwyklych uzylam drozdzy suszonych 2 opakowania i wyszlo super. A czy nie ma pani jakiegos przepisu na bulki do hot dogow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć drożdży suszonych. Ja nie należę do przeciwników tych drożdży. Sama czasami jak mam lenia to ich używam do pizzy, do bułeczek . Nie mam na blogu przepisu na bułki do hot dogów i chyba już przed świętami nie zdążę wstawić. Postaram się po świętach, jeżeli to będzie jeszcze aktualne.
      Pozdrawiam :) Dziękuję :)

      Usuń
  17. Dzien dobry pani Danusiu
    niesmialo przypominam o przepisie na buleczki :) z gory dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam nati. Sezon urlopowy i będę tutaj raczej w "kratkę". Wczoraj wróciłam ze Lwowa i niestety , ale nie mogłam odpowiedzieć. Nie bardzo wiem o jakie bułeczki chodzi. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  18. Dzien dobry,
    Chodzi o przepis na bułeczki do hot dogow

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam! Jakiej grubości wychodzi ciasto z tego przepisu? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Myślę, że ok. 2 cm , tak naprawdę nigdy się nad tym nie zastanawiałam- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  20. Witam chciałem tylko zapytać ile czasu ciasto ma stać do wyrośnięcia???
    Pozdrawiam Adrian.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To trudno powiedzieć jak to wygląda czasowo. Tak jak pisałam , lepiej przygotować sobie składniki wcześniej, bo jak jest w miarę ciepło w pomieszczeniu to szybko rośnie - pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Super ciasto! Jako kucharzpo fachu mogę polecić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, ale urosłam- bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.