Przepis na pizzę dostałam kilka lat temu od mojej córki. Nie robiłam wtedy tej potrawy,bo po prostu nigdy za nią nie przepadałam. Ciasto, na które przepisy miałam wcześniej jakoś mi nie smakowało. Teraz robię ją częściej bo ciasto jest bardzo dobre, szybko się robi i szybko rośnie. To jest przepis na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, ale można zrobić z połowy porcji czy jeszcze mniejszej.
SKŁADNIKI:
---3 szklanki mąki (szklanka o poj.250 ml)
---1 szklanka letniej wody
---1/2 łyżeczki soli
---1/2 łyżeczki cukru
---3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
---5 dkg świeżych drożdży
Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozpuścić w 1 szklance ciepłej wody, wymieszać z cukrem, solą i olejem.Wlać do dołka zrobionego w mące i zagarniając wyrobić ciasto.Trochę się na początku klei,ale nie podsypywać mąką. Ciasto można wyrobić w robocie lub robotem przy pomocy kręconych bolców. Blachę wysmarować leciutko olejem i oprószyć mąką. Wyrobione ciasto rozciągnąć na blachę i boki i ponakłuwać widelcem. Pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo szybko, więc wcześniej przygotować wszystkie składniki. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni C, nie dłużej niż około 15 minut na pierwszej półce od dołu z włączoną górą i dołem bez termoobiegu. Ciasto jest upieczone kiedy po bokach jest rumiane.
CIASTO CZYTELNIKÓW :
Justynka z Poznania Ryfka
CIASTO CZYTELNIKÓW :
Justynka z Poznania Ryfka
ciasto na pizze bardzo dobre, polecam, mam ten przepis już kilka lat z zaprzyjaźnionej pizzerii, jest wyśmienity, pozdrawiam ;-) Beata
OdpowiedzUsuńWitam Beatko. Ja ten przepis dostałam od córki, a skąd ona miała to nie wiem. Dziękuję Ci bardzo za promocję ciasta.
UsuńPozdrawiam wieczornie!!!
Spróbuję ten przepis bo zaciekawił mnie Pozdrawiam i życzę Wesołych Swiąt
OdpowiedzUsuńWitam. Nie robię już innego, od kiedy mam ten przepis. Bardzo dziękuję.
UsuńZa życzenia również. Spokojnych i wesołych magicznych Świąt Bożego Narodzenia.
Pozdrawiam!!!
Witam - ciasto rewelacja jest pulchne nawet po wystygnięciu / nie jedna pizzernia nie ma takiego spodu - po prostu niebo w gębie / od dziś to moja baza podstawowa / pozdrawiam i dziękuję :-
OdpowiedzUsuń)
Powiem nieskromnie, że u mnie to ciasto też jest na stałe w menu. Po prostu lepszego nie spotkałam, a nie jest trudne do zrobienia. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry. Świetny jest ten przepis na pizzę, najlepszy z tych kilku, które do tej pory wypróbowałam. My lubimy dużo dodatków na pizzę i zawsze najpierw sprawdzam, czy ciasto im podoła. To ciasto pięknie wyrosło w każdym miejscu i było miękkie i delikatne, jedynie musiałam trzymać je troszkę dłużej w piecu. Następnym razem spróbuję podpiec chwilę sam spód, a dopiero potem zapiekać z dodatkami. Dziękuję serdecznie za przepis, takiego od dawna szukałam. Pozdrawiam słonecznie :)
OdpowiedzUsuńWtam ryfko. Pogoda mnie powaliła z nóg. Nie wchodziłam na bloga ani na Fb. Dzisiaj też nie mam sił, ale na komentarze staram się odpowiedzieć. Moja rodzinka to ciasto bardzo lubi, jest niezawodne i króciutko się piecze. Nie wiem czy ono nie klapnie , bo to ciasto drożdżowe , więc z tym podpiekaniem bym się zastanowiła. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam serdecznie..
Witaj Danusiu.Szukam dobrego przepusu na pizzę i chcę skozystać z Twojego bo już kilka Twoich przepisów przetestowałam i zawsze się udawały:). Powiedz mi składniki kładziesz na surowym cieście ? A czy np sok z pieczarek nie zrobi zakalca?
OdpowiedzUsuńMarzena
Witam Marzenko.
UsuńSzczerze polecam Ci ten przepis- ciasto jest doskonałe powiem nieskromnie. Wpisz u mnie w "Szukaj w tym blogu"- po prawej stronie bloga- " Pizza Brunia"- tam jest pizza ze składnikami jakie dałam. Ja pieczarki odparowuję z cebulką, bo mają za dużo wody.
Pozdrawiam serdecznie.
Świetne - zrobiłam, bo dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. Ciasto super, takie lubimy - polecam !!! Pozdrawiam - Justyna.
OdpowiedzUsuńWitam Justynko. Ja nie robiłam pizzy, bo miałam strasznego lenia, więc sobie tylko powyobrażałam. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam cieplutko.
nie za duzo drozdzy na taka ilosc maki?
OdpowiedzUsuńWitam. Nie nie jest za dużo.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Dziś mam zamiar zrobić pizzę z Twojego przepisu. Mam nadzieję, że się uda, bo ciasto to połowa sukcesu ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyczę powodzenia i czekam na efekty.
UsuńMiłego dnia- pozdrawiam.
Nie ma to jak domowa pizza. Znam ten przepis - wypróbowany, a pizza wychodzi znakomicie. Aż poczułem głód :-)
OdpowiedzUsuńJestem tego samego zdania. Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam :)
Dziś właśnie robiłam pizze z Twojego przepisu i jest przepyszna Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz i cieszę się - naprawdę.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ciasto pyszne pizza sama w sobie wychodzi super!!! Jeśli zrobić ją na mniejszej płaszcze wychodzi pizza amerykańska mam na myśli ekstra gruby spod polecam !!!
OdpowiedzUsuńKasiu, bardzo dziękuję . Rzadko robię pizzę , bo my z Mężem jesteśmy sami. Jak dzieci i wnusio przyjeżdżają wtedy blaszki idą w ruch. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚwietny przepis, dziękuje
OdpowiedzUsuńJa również bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i za komentarz . Pozdrawiam :)
UsuńDziś zrobiłam to ciasto po prostu SUPER wyszło dziękuję🍕🍕🍕🍕🍕🍕
OdpowiedzUsuńJa również bardzo dziękuję- pozdrawiam :)
UsuńDziś robiłam pizze z Pani przepisu REWELACJA🍕🍕🍕🍕🍕💗💗💗Ania
OdpowiedzUsuńNie wiem Aniu, ale to chyba drugi Twój komentarz. Ja kochanie mam moderację komentarzy i publikuję jak przeczytam. Pojawia się dużo spamu i musiałam włączyć moderację. Bardzo Ci dziękuje - miłego wieczoru :)
UsuńAń jest dużo na tym świecie :) Pod udźcem z indyka pieczonym w rękawie, pisałam ja - antytalent kulinarny czyli Ania znad morza :) A tymczasem... pizza siedzi w piekarniku :) Mam nadzieję, że będzie pyszna. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPewnie tak, ale myślę, że Ań z nad morza jest znacznie mniej - he, he- pozdrawiam i życzę smacznego :)
UsuńPowtórzę za imienniczką - rewelacja! :) Dziękuję, Danusiu :)
UsuńDziękuję Aniu, kamień z serca- he, he . Pozdrawiam :)
UsuńSuper ciasto ☺ najlepsze jakie do tej pory jadlam
OdpowiedzUsuńTeż je bardzo lubię i nie próbuję innego. Bardzo mi miło, że ciasto przypadło do gustu.
UsuńPozdrawiam :)
Zapomnialam dodac ze zamiast zwyklych uzylam drozdzy suszonych 2 opakowania i wyszlo super. A czy nie ma pani jakiegos przepisu na bulki do hot dogow?
OdpowiedzUsuńMożna użyć drożdży suszonych. Ja nie należę do przeciwników tych drożdży. Sama czasami jak mam lenia to ich używam do pizzy, do bułeczek . Nie mam na blogu przepisu na bułki do hot dogów i chyba już przed świętami nie zdążę wstawić. Postaram się po świętach, jeżeli to będzie jeszcze aktualne.
UsuńPozdrawiam :) Dziękuję :)
Dzien dobry pani Danusiu
OdpowiedzUsuńniesmialo przypominam o przepisie na buleczki :) z gory dziekuje
Witam nati. Sezon urlopowy i będę tutaj raczej w "kratkę". Wczoraj wróciłam ze Lwowa i niestety , ale nie mogłam odpowiedzieć. Nie bardzo wiem o jakie bułeczki chodzi. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDzien dobry,
OdpowiedzUsuńChodzi o przepis na bułeczki do hot dogow
Nie bardzo wiem w czym rzecz ?
UsuńWitam! Jakiej grubości wychodzi ciasto z tego przepisu? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam ☺
OdpowiedzUsuńWitam. Myślę, że ok. 2 cm , tak naprawdę nigdy się nad tym nie zastanawiałam- pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam chciałem tylko zapytać ile czasu ciasto ma stać do wyrośnięcia???
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Adrian.
Witam. To trudno powiedzieć jak to wygląda czasowo. Tak jak pisałam , lepiej przygotować sobie składniki wcześniej, bo jak jest w miarę ciepło w pomieszczeniu to szybko rośnie - pozdrawiam :)
UsuńSuper ciasto! Jako kucharzpo fachu mogę polecić
OdpowiedzUsuńOj, ale urosłam- bardzo dziękuję. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWłaśnie zrobiłam pierwszy raz w życiu pizzę :) i wyszła lepsza niż w pizzerii !!! Ciasto idealne <3 Dziękuję za przepis �� rodzina jest wniebowzięta :)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję bardzo za komentarz. Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńCiasto rewelacja! Mięciutkie i chrupiące a co najważniejsze błyskawiczne. Nsreszcie znalazłam idealny przepis bo zawsze cos było nie tak a to twarde a to trzeba było odstawiać do wyrośnięcia na godzinę. Dziękuje bardzo za przepis. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam. Przepraszam, że tak późno, ale dopiero wróciłam z urlopu a w Bieszczadach nie zawsze był dostęp do sieci. Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził...dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuńa mi wyszlo twarde i nie urosło ale pewnie cos zle zrobiłem :;-(
OdpowiedzUsuńWitam. To ciasto nie ma prawa się nie udać, coś poszło nie tak w przygotowaniu. Serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWitam - dziś zrobiłam ciasto pycha super urosło - dzięki za przepis - pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Beatko..pozdrawiam :)
UsuńWitam. Super przepis na super ciasto. Pięknie wyrosło i jest bardzo smaczne. Udało mi się mimo że jestem laikiem w pieczeniu. Bardzo dziękuje za tak wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńWitam. Serdecznie dziękuję za komentarz. Pozdrawiam ciepło :)
UsuńWitam, czy to znaczy ze drozdzy nie zostawiamy do wyrośnięcia? Tylko wyrasta ciasto juz na blaszce? Pod przykryciem w cieplym miejscu? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Tak, rozciągamy na blaszkę . Szybko wyrasta, więc dobrze mieć wszystko przygotowane wcześniej. Pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis. Pizza powstała ekspresowo :) jest pyszna i puchata :) pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńWitam Kasiu. Fajnie, że Ci ciasto smakowało...ono jest dość szybkie i zawsze się udaje. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPrzepis rewelacja ...Dziekuje Maciej Wülfrath
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz...serdecznie pozdrawiam :)
UsuńNaprawdę super przepis !!! Polecam każdemu, kto ma dwie ręce do gotowania, bo przepis napewno się uda :) jestem tego przykładem.
OdpowiedzUsuńOj, to bardzo się cieszę, że ciasto się udało. Bardzo dziękuję za komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńMożna wyłożyć blachę papierem do pieczenia?
UsuńNie ma takiej potrzeby, ale można tylko trudniej się wtedy rozciąga ciasto na blaszce , bo papier się ciągnie razem z ciastem ...pozdrawiam :)
UsuńPrzepis wyśmienity, po raz pierwszy użyty i cała rodzina zachwycona. Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAniu Kochana, bardzo Ci dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie. Danuta :)
UsuńJa też się dołączam do pochwał pizza wyszła przepyszna jak z dobrej pizzeri dziękuję skorzystam jeszcze nieraz😃
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję, że w tym przedświątecznym zabieganym czasie miałaś czas na komentarz. Pozdrawiam serdecznie...Danuta :)
UsuńSuper przepis. Już kilka razy z niego korzystałam. Polecam
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPrzepis zagoscil u mnie na stale. Polecam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Asiu za komentarz. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJedno słowo REWELACJA! Dzięki wielkie.
OdpowiedzUsuńNie ma sprawy, bardzo proszę :)
UsuńWitam dzisiaj wynalazma ten przepis i wypruboje go
OdpowiedzUsuńBardzo smaczna wszystkim smakowało tylko miałam problem z wyrobieniem ciągle kleiło się do rąk bez podsypywania mąki i raz sobie podsypalam trochę pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOno się troszkę klei, ale taki jego urok...dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńWitam ja bym chciała zrobić 3 takie blachy i jak mam skladbisk podwoić wszystkie ? Drozdzy już nie.
OdpowiedzUsuńPorcja podana w przepisie jest na 1 blaszkę, więc x 3 wszystkie składniki:)
UsuńOk. Dziękuję czyli wszystko podwoić łącznie z drożdżami ?
OdpowiedzUsuńTak , wszystko razy 3...pozdrawiam i powodzenia :)
UsuńTzn potroić ��
UsuńKochanie, 9 szklanek mąki i reszta razy 3 , czyli 50 g drożdży x 3 :)
UsuńDziękuję pozdrawiam ��
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :)
UsuńA czy półtora kostki drozdro to nie dużo ?
UsuńPotrzeba 150 g na 9 szklanek mąki, przepis jest sprawdzony co widać po komentarzach :)
UsuńWitam czy ciasto zrobione może stać kilka godzin zanim się je rozwalkuje ?
OdpowiedzUsuńNie wiem, robię od razu :)
UsuńNajlepszy przepis jaki do tej pory wypróbowałam. Piekłam 20 min. i to był mój błąd, wystarczy 15. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz. Przepraszam, ale byłam chora . Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńCiasto marzenie, pierwszy raz zrobiłam i od razu 2 blachy poszły.Rewelacja-POLECAM BARDZO
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam czy ciasto musi być w cieple żeby urosło czy od razu dać je na blachę ?
OdpowiedzUsuńOd razu dać je na blachę i pozostawić do wyrośnięcia - szybko rośnie :)
UsuńSuper przepis! I naprawdę zawsze wychodzi ��
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za komentarz. Pozdrawiam wieczornie :)
UsuńWitam. A ja mam pytanie, czy ten przepis jest na blaszkę, taką z piekarnika? Czy mniejszą- taka np. do ciasta? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Taką z piekarnika. Pozdrawiam :)
UsuńŚwietny przepis, zawsze miałam problem z ciastem, a to jest po prostu idealne! Ja zrobiłam na zwykłej blaszce i wyszło trochę grubsze, takie jak uwielbiam 😁
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńJezeli robie z termoobiegiem, to ile czasu i jaka temperatura ?
OdpowiedzUsuńA gdy ciasto podrośnie to je podpiekamy 15 min.i potem dajemy składniki czy składniki na wyrosnięte ciasto i do piekarnika?
OdpowiedzUsuńWitam. Składniki na wyrośnięte ciasto i do piekarnika. Nie podpiekamy.:)
UsuńSuper przepis, ciasto ładnie się ugniata, dobrze piecze i cudownie smakuje.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się bardzo i dziękuję za wpis. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWitam,pizza z podanego przepisu wyszła rewelacyjna. Ja robiłam na dwie porcje jednak odjelam (łącznie szklankę maki) czyli pół szklanki jak na jedno ciasto bo chciałam trochę cieńsze, szybciutko rosnie. Dużo dodatków pizza na bogato. Przepyszna, ładnie odchodzi od blaszki. Niestety zdjęcie się nie chce dodac...
OdpowiedzUsuńPodała Pani rewelacyjny przepis na ciasto! Pizza rewelacja jeszcze nigdy takie ciasto mi nie wyszło jak z Pani przepisu! Gorąco polecam i dziękuję!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) rodzina zachwycona innego przepisu już nie używam
OdpowiedzUsuńCzy ciasto przed upieczeniem trzeba pozostawić do wyrośnięcia czy od razu do piekarnika? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis
OdpowiedzUsuńCzy ciasto się nie przyklei do blaszki ????
OdpowiedzUsuńKilka lat szukałem takiego przepisu jak ten...pychotka,dzięki teraz robimy pizze 3 dzień z rzędu 😷😷😷
OdpowiedzUsuńPrzepis super, jednak na tą blachę z piekarnika robię z połowy piech, bo rolę dużo cieńsze ciasto i wychodzi super :) nie dociągamy w kwadrat do samych Orzegów tylko robię coś typu koło a raczej jako :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy przy zmianie mąki zwykłej na orkiszową pełnoziarnistą ciasto.rowniez się uda??
Przepis super, jednak na tą blachę z piekarnika robię z połowy porcji, bo wolę dużo cieńsze ciasto i wychodzi super :) nie dociągam w kwadrat do samych brzegów tylko robię coś typu koło a raczej jajko :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy przy zmianie mąki zwykłej na orkiszową pełnoziarnistą ciasto również się uda??
Świetny przepis, za każdym razem idealnie wychodzi! Dziękuję Pani Danusio! <3
OdpowiedzUsuńCiasto na pizzę rewelacja. Robiłam w robocie kuchennym więc mało pracy. Mój mąż powiedział że to najlepsza pizza jaką jadł.
OdpowiedzUsuńCiasto najlepsze! Polecam!
OdpowiedzUsuńCiasto na pizzę rewelacyjny ☺️
OdpowiedzUsuńNajlepsza ❤️ od dawna ją robię i chyba nigdy się nie znudzi. Piekę najchętniej z groszkiem, porem i jajkami (surowe jajka). Jest jak miód i wino - pycha ��
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Robie z tego przepisu juz dlugo dluuugo. Zawsze wychodzi super!
OdpowiedzUsuńPycha
OdpowiedzUsuń