Pyszna rolada z mielonej karkówki. Może być podana jako danie obiadowe jak również na zimno pokrojona w plastry i podana np. z sosem tatarskim czy tradycyjną sałatką jarzynową . Mięso mielone zawijane w plastry boczku jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Tych plastrów po upieczeniu nie zdejmujemy, kroimy razem z nimi ostrym nożem - dobrze się kroi. Wśród przypraw dodanych do mięsa jest lubczyk suszony. Nawet jeżeli ktoś nie lubi tego zioła to proponuję nie rezygnować z niego. Po upieczeniu rolady nie jest wyczuwalny, a doskonale wpływa na smak mięsa. W tej potrawie są nie wyszukane składniki i prosty sposób wykonania . Pomimo to, rolada jest jakby wykwintna w wyglądzie, ale przede wszystkim w smaku. Zapraszam do obrazkowego sposobu wykonania. Może jeszcze taka moja uwaga - pomidory suszone możemy zastąpić np. szpinakiem wcześniej przygotowanym , ogórkami konserwowymi drobno pokrojonymi, świeżymi pomidorami wcześniej obranymi ze skórki i odparowanymi na patelni , wysmażonymi pieczarkami itp. ( na fotografiach jest przekrojona rolada na gorąco )
SKŁADNIKI na masę mięsną :
- 1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka zmielona )
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekanego
- 2 kopiaste łyżeczki musztardy łagodnej lub ostrej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 bardzo płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego
- 2 lekko kopiaste łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 kopiasta łyżka majeranku
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 4 łyżki płatków owsianych suchych
- 2 średnie jajka
- 100 ml zimnej wody
- duża garść posiekanej natki pietruszki
POZOSTAŁE :
- ok. 130 g sera żółtego w plasterkach
- 160 g pomidorów suszonych w oliwie ( odcedzić i pokroić w paseczki )
- 3 większe cebule + 1 łyżka oleju + 1/2 płaskiej łyżeczki soli - pokroić w większe piórka, podsmażyć lekko rumieniąc
- kilka większych plastrów boczku parzonego wędzonego lub wędzonego surowego
- 4 pasy folii spożywczej kuchennej o dł. ok. 65 - 70 cm każdy
- blaszka z wyposażenia piekarnika- ta głębsza
- dobrze wyrobić masę mięsną
- ułożyć dwa pasy folii spożywczej tak żeby na siebie trochę zachodziły dłuższymi bokami i wyłożyć równomiernie masę mięsną
- ponownie ułożyć dwa pasy tak jak te pierwsze i na nie paski boczku
- na suchą blaszkę, żeby się nam nie ślizgało
Napracowałaś się jak zwykle pokazując nam wykonanie krok po kroku , dziękuję za tą instrukcję zrobię na święta
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu za komentarz... pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJuż wiem z jakiego przepisu skorzystam, dziękuję!
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję i trzymam kciuki...pozdrawiam serdecznie :)
UsuńDziękuję za takie dokładne instrukcje. Kolejny smakowity przepis na domową wędlinę. Pewnie i ten wejdzie na stałe do mojej kuchni jak poprzednie. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Ewuniu serdeczni, a roladę polecam :)
UsuńJak to jest wspaniale wytłumaczone! Z tego ostatniego zdjęcia tak pachnie, aż przez ekran... I dużo cebulki, uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńMNie też dzisiaj pachnie, ale do świąt jem co popadnie...he, he...dziękuję Marzyniu :)
UsuńDzień dobry.
OdpowiedzUsuńPani Danusiu chciałabym zrobić tą smakowicie wyglądającą roladę na święta,ale nie wiem jakiego boczku użyć.
Czy wędzony, czy surowy?
Serdecznie pozdrawiam. Dorota J.
Witam Dorotko. Sorry, ja w ogóle pominęłam w składnikach ten boczek, zaraz dopiszę. Użyłam boczku parzonego wędzonego, ale mogą też być cienkie plastry surowego. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMuszę wypróbować taką roladę, może na jakiś rodzinny obiad :)
OdpowiedzUsuńZ zdjęć widać że to pychotka :) Ciekawi mnie jak by użyć to golonki
OdpowiedzUsuńDanusiu,witam Cię w tym roku, mam nadzieję że wszystko dobrze u Ciebie czego życzę Ci z całego serca. Chcę zapytać cz tą roladę dobrze się kroi na zimno, chcę ją zrobić jako przekąskę na zimno.
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna ta rolada wygląda. I fajnie, że jest instrukcja złożenia.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Przepis trafia do mojego przepiśnika :)
OdpowiedzUsuńKluskowy Garnek. Zapraszam
Danusiu... Nie wchodzę na facebook-a zazwyczaj. Ale przyznaję, że smutno bez Ciebie, czy na nim, czy na blogu. Dziś jakoś, coś mnie podkusiło i wiem, że musisz odpocząć od kompa. Ale to wszystko "małe piwo". Wiem, że jesteś i to liczy się. Mam nadzieję, że z pomocą Bożą i opieką lekarską pokonasz chorobę. Pozdrawiam ciepło i bardzo serdecznie. Nadal wracam do Twych przepisów, gdy mam wątpliwości, albo wiem, że Ty zrobisz to coś, lepiej. Na razie. Dbaj o siebie. Elżbieta P.
OdpowiedzUsuńPrzepis jest genialny :)) zrobiłam na weekend to mąż był pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam że przepis wzięłam z bloga.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj na obiad :)) wyszło naprawdę super, sama byłam pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńZrobilam wg zdjeciowych sesji ... wyszlo przepyszne ... wieeeeelkie dzieki za wspanialy przepis .. Ala
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z przepisu, bo wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńRolada jest tak dobra, że cała zeszła w moment na obiad. Pomysł z folią rewelacyjny. Zawsze się męczyłam i nigdy nie miały tak idealnego kształtu, a tu takie proste rozwiązanie:P
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie. Mój mąż byłby zadowolony
OdpowiedzUsuńDużo mięcha... danie dla faceta
OdpowiedzUsuń