niedziela, 8 grudnia 2019

ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO - NADZIEWANA



Pyszna rolada z mielonej karkówki. Może być podana jako danie obiadowe jak również na zimno pokrojona  w plastry i podana np. z sosem tatarskim czy  tradycyjną sałatką jarzynową .  Mięso mielone zawijane w plastry boczku jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Tych plastrów po upieczeniu nie zdejmujemy, kroimy razem z nimi ostrym nożem - dobrze się kroi. Wśród przypraw dodanych do mięsa jest lubczyk suszony. Nawet jeżeli ktoś nie lubi tego zioła to proponuję nie rezygnować z niego. Po upieczeniu rolady nie jest wyczuwalny, a doskonale wpływa na smak mięsa. W tej potrawie są nie wyszukane składniki i prosty sposób wykonania . Pomimo to, rolada jest jakby wykwintna w wyglądzie, ale przede wszystkim w smaku. Zapraszam do obrazkowego sposobu wykonania. Może jeszcze taka moja uwaga - pomidory suszone możemy zastąpić np. szpinakiem wcześniej przygotowanym , ogórkami konserwowymi drobno pokrojonymi, świeżymi pomidorami wcześniej obranymi ze skórki i odparowanymi na patelni , wysmażonymi pieczarkami itp. ( na fotografiach jest przekrojona rolada na gorąco )




SKŁADNIKI na masę mięsną :

  • 1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka zmielona )
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekanego
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy łagodnej lub ostrej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 bardzo płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego
  • 2 lekko kopiaste łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki płatków owsianych suchych
  • 2 średnie jajka
  • 100 ml zimnej wody
  • duża garść posiekanej natki pietruszki

POZOSTAŁE :


  • ok. 130 g sera żółtego w plasterkach
  • 160 g pomidorów suszonych w oliwie ( odcedzić i pokroić w paseczki )
  • 3 większe cebule + 1 łyżka oleju + 1/2 płaskiej łyżeczki soli - pokroić w większe piórka, podsmażyć  lekko rumieniąc
  • kilka większych plastrów boczku parzonego wędzonego lub wędzonego surowego
  • 4 pasy folii spożywczej kuchennej o dł. ok. 65 - 70 cm każdy
  • blaszka z wyposażenia piekarnika- ta głębsza
- dobrze wyrobić masę mięsną


- ułożyć dwa pasy folii spożywczej tak żeby na siebie trochę zachodziły dłuższymi bokami i wyłożyć równomiernie masę mięsną 








- ponownie ułożyć dwa pasy tak jak te pierwsze i na nie paski boczku




- na suchą blaszkę, żeby się nam nie ślizgało







11 komentarzy:

  1. Napracowałaś się jak zwykle pokazując nam wykonanie krok po kroku , dziękuję za tą instrukcję zrobię na święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za komentarz... pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Już wiem z jakiego przepisu skorzystam, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję i trzymam kciuki...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Dziękuję za takie dokładne instrukcje. Kolejny smakowity przepis na domową wędlinę. Pewnie i ten wejdzie na stałe do mojej kuchni jak poprzednie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to jest wspaniale wytłumaczone! Z tego ostatniego zdjęcia tak pachnie, aż przez ekran... I dużo cebulki, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MNie też dzisiaj pachnie, ale do świąt jem co popadnie...he, he...dziękuję Marzyniu :)

      Usuń
  5. Dzień dobry.
    Pani Danusiu chciałabym zrobić tą smakowicie wyglądającą roladę na święta,ale nie wiem jakiego boczku użyć.
    Czy wędzony, czy surowy?
    Serdecznie pozdrawiam. Dorota J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Dorotko. Sorry, ja w ogóle pominęłam w składnikach ten boczek, zaraz dopiszę. Użyłam boczku parzonego wędzonego, ale mogą też być cienkie plastry surowego. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Muszę wypróbować taką roladę, może na jakiś rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Niestety , ale musiałam włączyć moderację komentarzy ze względu na reklamujące się firmy. Bardzo proszę zostaw chociaż kilka słów o skorzystaniu z przepisu...to bardzo dla mnie waźne i motywujące. Z góry dziękuję.