Miodownik Jesienny , ponieważ robiłam go pod koniec października, kiedy jeszcze liście pachniały złotą jesienią. Ciasto nie jest wałkowane, a wylepiane palcami, jest rzadsze więc szybko mięknie. W połączeniu z gotowaną masą serową tworzy bardzo smaczny duet. Polewa jest z czekolady i niewielkiej ilości masła z dodatkiem oleju przez co nie twardnieje. Zastyga, ale jest miękka i ciasto dobrze się kroi. Polecam tą polewę również do innych ciast przekładanych .
CIASTO na 6 krążków na tortownicę o śr. 24 cm :
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 125 g masła- miękkiego
- 3 płaskie łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodając kolejno jajka , cynamon, sodę i mąkę. Zmiksować na wolniejszych obrotach na gładkie ciasto. Przełożyć na talerz formując omączonymi dłońmi i zaznaczyć sobie 6 równych części ( p. fotografia ).
- Przyciąć sobie 2 x papier do pieczenia i na zmianę po upieczeniu każdego krążka sobie zmieniać. Zapiąć jeden papier tworząc tzw. drugie dno. Wylepić jedną część ciasta ( będzie dość cienko ) palcami maczanymi w wodzie. Piec na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 180 stopni C ok. 12 - 15 minut.
- Wyjąć z piekarnika, odpiąć obręcz i razem z papierem przenieść na ściereczkę. Tortownicę wyścielić drugim papierem i wylepić drugim kawałkiem ciasta. I tak do końca. W międzyczasie wyciągnąć delikatnie papier z pod upieczonego krążka i użyć jeszcze 2 razy. Mam jedną tortownicę o wym. 24 cm , więc za każdym razem chłodziłam pod zimną wodą samą obręcz.
MASA TWAROGOWA:
- 1 kg sera twarogowego w kostce ( lub na wagę)
- 5 dużych jaj
- 1 szklanka cukru ( szklanka 250 ml )
- 170 g masła
- 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub aromat waniliowy - wg uznania
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- Twaróg zmielić dwa razy lub zblendować końcówką z nożykiem. Przełożyć do rondla. Całe jajka zmiksować z cukrem i wanilią i wlać do rondla z serem, dodać masło i wszystko podgrzewać do momentu aż będą robiły się takie bąbelki, ale nie gotować. Masa musi być gorąca.
- Rozrobiony w mleku budyń wlać do gorącej masy i mieszając zagęścić. Tzn. podgrzewać do zgęstnienia masy .
WYKOŃCZENIE :
- Położyć jeden krążek na paterze i zapiąć obręcz . Wyłożyć równomiernie 8 - 9 kopiastych łyżek masy twarogowej i przykryć drugim krążkiem. I tak do końca czyli 6 krążka. Całość pozostawić w obręczy do ostygnięcia, na około 3 -4 godziny.
- Po tym czasie delikatnie okroić wokoło i odpiąć obręcz. Ciasto przełożyć na 2 skrzyżowane pasy folii aluminiowej lub przezroczystej , szczelnie zawinąć i wynieść w chłodne miejsce na 2 - 3 dni. To ciasto szybko mięknie.
- Po 2 - 3 dniach odwinąć z folii i polać polewą. Można posypać wierzch wiórkami a boki poszarpać dekoracyjnie widelcem. Polewa - 100 g gorzkiej czekolady ( ponad 60 % kakao) + 50 g masła + 2 łyżki oleju rzepakowego…stopić masło z olejem i dodać połamaną czekoladę- zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia na jednolitą masę
Rewelacja 💝
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu :) dziękuję :)
UsuńWitaj Danusiu, Swieta za pasem i skusze sie na ten miodownik. Dziekuje za wspanialy przepis! Pozdrawiam Mikolajkowo i zycze duzo radosci i zdrowka. Ewa
OdpowiedzUsuńWitaj Ewuniu. Również pozdrawiam cieplutko. Powodzenia :)
UsuńNowy przepis ,muszę wypróbować .Święta blisko będzie okazja.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńA, dzień dobry lusilusi. Bardzo dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńDanusiu zamąciłaś mi w głowie totalnie. Masz tyle fajnych ciast, że mam problem, które wybrać na święta. Najchętniej upiekłabym kilka ale nas jest tylko dwoje. Muszę coś wybrać bo w święta pracuję i wypada mieć ciasto a najlepiej oryginalne. Wpadliśmy z mężem na pomysł, że poprosimy Ciebie o podpowiedź. Ty wybierasz a my pieczemy😁Pomożesz? Pozdrawiamy ciepluteńko 😘
OdpowiedzUsuńWitaj Duszko. Ale żeś mnie teraz zagięła...ha, ha. Ja bym zrobiła tort makowy z kremem kawowym jest pyszny. Z kremem jest mało roboty, skoro pracujesz, a ciasto można upiec wcześniej. Zjecie go na pewno nawet we dwoje, bo w chłodnym może stać kilka dni. Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z makiem, więc może makowiec japoński, też jest pyszny. Matko św. , aleś mi dała zagwozdkę. Może wybierz któryś z miodowników albo strucle makowe krucho drożdżowe....pozdrawiam Ciebie bardzo cieplutko :)
UsuńBardzo dziękujemy za podpowiedź ale łatwiej nie było, bo to kusi a to nęci:) W demokratycznych wyborach, w tajnym głosowaniu wygrał piernik-miodownik😁Postanowiono i przyjęte do realizacji😅Pozdrawiamy serdecznie. Buziolki
UsuńBardzo dziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńTa masa serowa bardzo mnie zainteresowała, bo miodownika znam tylko w wersji z kaszą manną
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. Ja z kaszką manną też robię, robię też z kremem kajmakowym , ale ta wersja też bardzo nam smakuje. Pozdrawiam:)
UsuńJezusicku, gotowana masa serowa, ten cudowny smak z czasów mojej młodości...
OdpowiedzUsuńZ mojej też Marzyniu...buziole :)
UsuńPiękne ciacho!
OdpowiedzUsuńCiasto z prawdziwego zdarzenia
OdpowiedzUsuńpolubiłam cię Danusiu, i dlatego piszę tu zaniepokojona, dlaczego taka długa przerwa ? (to już ponad pół roku) Mam nadzieję, że nic złego się nie dzieje (nie działo).
OdpowiedzUsuńTak czy owak - wszystkiego LEPSZEGO !
Ciasto wygląda świetnie, z chęcią wypróbuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto na święta i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńMmmm pycha. Uwielbiam te ciasto
OdpowiedzUsuń