niedziela, 8 grudnia 2019

ROLADA Z MIĘSA MIELONEGO - NADZIEWANA



Pyszna rolada z mielonej karkówki. Może być podana jako danie obiadowe jak również na zimno pokrojona  w plastry i podana np. z sosem tatarskim czy  tradycyjną sałatką jarzynową .  Mięso mielone zawijane w plastry boczku jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Tych plastrów po upieczeniu nie zdejmujemy, kroimy razem z nimi ostrym nożem - dobrze się kroi. Wśród przypraw dodanych do mięsa jest lubczyk suszony. Nawet jeżeli ktoś nie lubi tego zioła to proponuję nie rezygnować z niego. Po upieczeniu rolady nie jest wyczuwalny, a doskonale wpływa na smak mięsa. W tej potrawie są nie wyszukane składniki i prosty sposób wykonania . Pomimo to, rolada jest jakby wykwintna w wyglądzie, ale przede wszystkim w smaku. Zapraszam do obrazkowego sposobu wykonania. Może jeszcze taka moja uwaga - pomidory suszone możemy zastąpić np. szpinakiem wcześniej przygotowanym , ogórkami konserwowymi drobno pokrojonymi, świeżymi pomidorami wcześniej obranymi ze skórki i odparowanymi na patelni , wysmażonymi pieczarkami itp. ( na fotografiach jest przekrojona rolada na gorąco )




SKŁADNIKI na masę mięsną :

  • 1 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka zmielona )
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekanego
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy łagodnej lub ostrej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 bardzo płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego
  • 2 lekko kopiaste łyżeczki suszonego lubczyku
  • 1 kopiasta łyżka majeranku
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 4 łyżki płatków owsianych suchych
  • 2 średnie jajka
  • 100 ml zimnej wody
  • duża garść posiekanej natki pietruszki

POZOSTAŁE :


  • ok. 130 g sera żółtego w plasterkach
  • 160 g pomidorów suszonych w oliwie ( odcedzić i pokroić w paseczki )
  • 3 większe cebule + 1 łyżka oleju + 1/2 płaskiej łyżeczki soli - pokroić w większe piórka, podsmażyć  lekko rumieniąc
  • kilka większych plastrów boczku parzonego wędzonego lub wędzonego surowego
  • 4 pasy folii spożywczej kuchennej o dł. ok. 65 - 70 cm każdy
  • blaszka z wyposażenia piekarnika- ta głębsza
- dobrze wyrobić masę mięsną


- ułożyć dwa pasy folii spożywczej tak żeby na siebie trochę zachodziły dłuższymi bokami i wyłożyć równomiernie masę mięsną 








- ponownie ułożyć dwa pasy tak jak te pierwsze i na nie paski boczku




- na suchą blaszkę, żeby się nam nie ślizgało







23 komentarze:

  1. Napracowałaś się jak zwykle pokazując nam wykonanie krok po kroku , dziękuję za tą instrukcję zrobię na święta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu za komentarz... pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Już wiem z jakiego przepisu skorzystam, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję i trzymam kciuki...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Dziękuję za takie dokładne instrukcje. Kolejny smakowity przepis na domową wędlinę. Pewnie i ten wejdzie na stałe do mojej kuchni jak poprzednie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to jest wspaniale wytłumaczone! Z tego ostatniego zdjęcia tak pachnie, aż przez ekran... I dużo cebulki, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MNie też dzisiaj pachnie, ale do świąt jem co popadnie...he, he...dziękuję Marzyniu :)

      Usuń
  5. Dzień dobry.
    Pani Danusiu chciałabym zrobić tą smakowicie wyglądającą roladę na święta,ale nie wiem jakiego boczku użyć.
    Czy wędzony, czy surowy?
    Serdecznie pozdrawiam. Dorota J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Dorotko. Sorry, ja w ogóle pominęłam w składnikach ten boczek, zaraz dopiszę. Użyłam boczku parzonego wędzonego, ale mogą też być cienkie plastry surowego. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  6. Muszę wypróbować taką roladę, może na jakiś rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z zdjęć widać że to pychotka :) Ciekawi mnie jak by użyć to golonki

    OdpowiedzUsuń
  8. Danusiu,witam Cię w tym roku, mam nadzieję że wszystko dobrze u Ciebie czego życzę Ci z całego serca. Chcę zapytać cz tą roladę dobrze się kroi na zimno, chcę ją zrobić jako przekąskę na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczna ta rolada wygląda. I fajnie, że jest instrukcja złożenia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie! Przepis trafia do mojego przepiśnika :)
    Kluskowy Garnek. Zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  11. Danusiu... Nie wchodzę na facebook-a zazwyczaj. Ale przyznaję, że smutno bez Ciebie, czy na nim, czy na blogu. Dziś jakoś, coś mnie podkusiło i wiem, że musisz odpocząć od kompa. Ale to wszystko "małe piwo". Wiem, że jesteś i to liczy się. Mam nadzieję, że z pomocą Bożą i opieką lekarską pokonasz chorobę. Pozdrawiam ciepło i bardzo serdecznie. Nadal wracam do Twych przepisów, gdy mam wątpliwości, albo wiem, że Ty zrobisz to coś, lepiej. Na razie. Dbaj o siebie. Elżbieta P.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis jest genialny :)) zrobiłam na weekend to mąż był pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam że przepis wzięłam z bloga.

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam wczoraj na obiad :)) wyszło naprawdę super, sama byłam pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobilam wg zdjeciowych sesji ... wyszlo przepyszne ... wieeeeelkie dzieki za wspanialy przepis .. Ala

    OdpowiedzUsuń
  15. Chętnie skorzystam z przepisu, bo wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rolada jest tak dobra, że cała zeszła w moment na obiad. Pomysł z folią rewelacyjny. Zawsze się męczyłam i nigdy nie miały tak idealnego kształtu, a tu takie proste rozwiązanie:P

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda wybornie. Mój mąż byłby zadowolony

    OdpowiedzUsuń
  18. Dużo mięcha... danie dla faceta

    OdpowiedzUsuń