piątek, 6 czerwca 2014

BISZKOPT POD RÓŻNE MASY, GALARETKĘ, OWOCE itp.



Przepis na biszkopt z 5 jaj pod różne masy i jak powyżej w nazwie. Ponieważ biszkoptu pod masy i galaretki nie nasączam wolę taki  jak ten, na oleju.
 Nie jest suchy, jest pulchny i zawsze się udaje. Warunkiem jak we wszystkich biszkoptach jest bardzo dobre ubicie piany z cukrem. 
Dla mnie nie ma znaczenia czy jajka są schłodzone, czy nie. Po prostu w tych schłodzonych trudniej się oddzielają żółtka. Ten biszkopt przekrawałam po 2 godzinach, co nie było łatwe, ale czas mnie gonił. Lepiej jest jednak upiec dzień wcześniej.



Na blaszkę o wym. 37 x 28 cm lub na cieńszy biszkopt na blaszkę z wyposażenia piekarnika:

- 5 jaj
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 5 łyżek oleju rzepakowego




1) Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180 stopni C. Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia , boki pozostawić wolne, o czym ja zapomniałam. Blaszki niczym nie smarujemy.
2) Mąkę  wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito z wysokości ok. 20 cm, żeby napowietrzyć.
3 )Białka ubić na pianę z odrobiną soli . Stopniowo dodawać po łyżce cukru . Piana z cukrem musi być bardzo dobrze ubita.
5) Do piany dodawać po jednym żółtku i miksować na wysokich obrotach. Dodać ocet i po łyżce oleju- krótko zmiksować.
6) Wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem delikatnie mieszając  łyżką zagarniając od brzegu miski do środka.
7) Masę przełożyć na blaszkę  i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec bez termoobiegu ok.25 - 30  minut- do suchego patyczka.
8 ) Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia.
9) Lekko ciepły odciąć nożem od brzegów blaszki i  odwrócić biszkopt. Zdjąć papier.
10) Masy można wykładać na biszkopt w całości lub przekroić na połowę i masy wykładać między biszkopty.

BISZKOPT CZYTELNIKÓW:


Alinka z Gdańska                        Też Alinka z Gdańska
z połowy porcji


Ewa Z. z Kalifornii



41 komentarzy:

  1. no to następnym razem przy okazji spróbuję, bo lubię testować biszkopty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ten biszkopt bardzo lubię, bo jest leciutki i puszysty.
      Pozdrawiam Aguś.

      Usuń
  2. Jeszcze nie probowalm takiego biszkoptu napewno wyproboje :):)Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwonko, to jest naprawdę bardzo dobry biszkopt. Dziekuję bardzo.
      Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Pani Danusiu masa piankowa to ta z bialek z budyniem,ja sie zastanawiam nad dodaniem owocow do pianki(chodzi za mna rabarbar)

      Usuń
    3. Iwonko, ja robiłam masę z mleka skondensowanego nie słodkiego i truskawek . Jutro wstawię z rana na bloga. To bardzo leciutka masa i jest jej naprawdę dużo. Rabarbar można dać, ale trzeba go podgotować, nie robiłam więc nie wiem jak to smakuje.

      Usuń
  3. bardzo ciekawy przepis, wykorzystam !

    OdpowiedzUsuń
  4. wykorzystam z pewnością :) z którą masą najlepiej ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu, ja jutro wstawię ciasto piankowe, ale masy możesz dać różne- z mascarpone, z twarogu, z bitą śmietaną itp.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. bardzo dziękuję :) serdecznie Cie Danusiu pozdrawiam !

      Usuń
  5. Danusiu a po co ten ocet? Ostatnio piekłam biszkopt z przepisu Margarytki również z octem i całkowita porażka. Próbowałam trzykrotnie, wyszedł zbity, płaski, no do wyrzucenia.Najlepiej wychodzi mi biszkopt z przepisu Siostry Anastazji i tego się chyba będę trzymać!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Danusiu. Ten przepis jest sprawdzony od ponad 40 lat i nie może się nie udać. Danusiu, ocet dodaje się dla stabilizacji ubitych białek. Jest bardzo ważne, żeby dobrze była ubita piana z cukrem- w przypadku każdego biszkoptu. Wtedy nie może się nie udać, no chyba że długo się miesza ubitą pianę z jajek z mąką. Wtedy wtłoczone powietrze uchodzi i nici z biszkoptu.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Zawsze mi ten biszkopt wyrasta.
      Pozdrawiam Justynko.

      Usuń
  7. Jaki fajny ten biszkopcik , i tylko 5 jajek jutro upiekę cos z truskawkami i własnie z tego przepisu na duzą blaszke , przepisik ciekawy trzeba wypróbowac.Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasiu, mamy prawie lato, truskawki są, więc tylko teraz takie ciasta piec. Jutro wstawię na bloga całe ciasto. Dziękuję.
      Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru.

      Usuń
  8. Taki przepis stosuję od ponad 20 lat,tylko z 4 jajek.Ale ubijam całe jajka z cukrem.Zawsze się udaje,nigdy mi nie opadł.Ale mój jest bez dodatku octu.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ten biszkopt jeszcze nigdy nie opadł. Można ubijać całe jajka, bo są 4 metody robienia biszkoptu, a Twoja jest jedną z nich. Dziękuję.
      Pozdrawiam i miłego wieczoru Stasiu.

      Usuń
  9. pięknie wyrósł i jaki pryz tym jest puszysty:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podobno każda gospodyni ma swój przepis na biszkopt,ja również miałam swój, ale bywało, że nie byłam z niego zadowolona.Próbowałam więc różne i różnie bywało. Twój Danusiu wypróbowałam w niedzielę i efekt był taki, że musiałam robić dwa razy, bo nie wszyscy domownicy zdążyli sprobować ten pierwszy. Jest świetny,teraz i ja będę miała "swój" czyli Twój. Dziękuję i pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. No, bardzo się cieszę, że biszkopt wyszedł jak należy. Co do biszkoptów to też mam różne doświadczenia, ale ten przepis nigdy mnie nie zawiódł. Mówią, że biszkopt na oleju to nie biszkopt. Ja jednak uważam, że taki jak powyższy jest delikatniejszy i nie jest suchy. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. Biszkopt rewelacja - rodzinka zaskoczona, że taki pyszny. Przepis zabieram i już nie oddam ;) ;) ;). Dziękuje i pozdrawiam :)
    Halina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Halinko. To jest biszkopt, który piekę najczęściej, bo my ednak nie lubimy suchych biszkoptów. Ten jest trochę delikatniejszy. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  12. biszkopt rewelacyjny, przepyszny, mięciutki - idealny do ciast z masą, owocami i galaretką.Ciasto znika w okamgnieniu :)
    dziękuję Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Marysiu. Też ten biszkopt uwielbiam, bo nie jest suchy i bardzo pulchny. Ostatnio upiekłam go też w tortownicy, ale trochę ciężko było przekroić , mimo wszystko było smacznie . Dziękuję Marysiu .
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Biszkopt bardzo udany.Dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuniu, cieszę się bardzo, bo z biszkoptami czasami różnie bywa- mają kaprysy :)

      Usuń
  14. Dzień Dobry. Jeśli chce upiec taki biszkopt tylko ciemny to proszę napisać ile kakao trzeba dodać i czy trzeba wtedy zmniejszyć ilość mąki. ? Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam . Nie pamiętam ile dokładnie , ale proszę zerknąć na przepis na biszkopt ciemny okrągły na oleju. To jest identyczny przepis tylko na okrągłą tortownicę. Przepis jest w biszkoptach i blatach . Pozdrawiam .

      Usuń
  15. Ostatnio co upiekłam biszkopt z innego przepisu to ciężko było mi papier ściągnąć troszkę taki poszarpany był a jak przekrawałam to też mi się szarpało ciekawa jestem przyczyny. Danusiu jestem ciekawa też dlaczego przy przewróceniu biszkopta się góra przyklejała do deski. Ten przepis jest jest świetny papier po pociągnięciu płynno się oderwał przekroiłam tez bez problemu. Zostaję przy tym biszkopcie :) Dziękuję Danusiu i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci Basiu, że to przyklejanie też mnie czasami dotyka. Przyczyną jest chyba niezbyt dokładne wymieszanie z mąką i ta część luźniejszego ciasta może się kleić. Poza tym ważne jest też żeby białka były dobrze ubite z cukrem, głównie chodzi o cukier. Jeżeli on nie jest rozpuszczony to podobnie jak w środku bezy może się kleić. Dziękuję Basiu :) pozdrawiam :)

      Usuń
  16. Pani Danusiu - muszę zrobić torta prostokątnego dla wnusia na urodziny. Zawsze robiłam w okrągłej tortownicy i było ok. Teraz nie wiem co robić . Pani przepis jest na blaszkę 37x28 a ja mam blaszkę 28 x 23 i mam pytanie czy ten przepis z ta ilością składników mogę użyć do wielkości mojej blaszki ??? Czy musi być olej tylko rzepakowy ? A ocet to jaki procentowy ??? Proszę o odpowiedz ....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Marysiu...Danuta jestem, tak będzie nam milej w sieci. Możesz z tej samej ilości składników upiec mniejszy biszkopt pod warunkiem, że dół oczywiście wyłożysz papierem do pieczenia , bez smarowania. Natomiast boki formy wysmaruj masłem i przyklej wokoło pas papieru do pieczenia wyższy niż rant blaszki. Biszkopt będzie się miał po czym piąć do góry. Co do octu to taki normalny kuchenny 10 %. Ja używam oleju rzepakowego, innego nigdy nie używałam do tego biszkoptu, więc nie wiem jak by było. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Danusiu , dziekuje ślicznie za poradę - wiec do dzieła biorę sie za biszkopt w piątek a gotowy tort będzie na niedziele...Dziekuje i pozdrawiam...

      Usuń
    3. Marysiu jak tylko mogę pomóc to z chęcią...trzymam kciuki za udany wypiek...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  17. Własnie chciałam zacząć piec ten biszkopt a tu nie mam proszku do pieczenia. Tak już mi się nie chce lecieć do sklepu. Czy da rade upiec biszkopt bez proszku, albo zastąpić sodą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, ten jest na oleju, więc nie wiem czy Ci wyrośnie. Z tego co wiem biszkopt bez proszku wyjdzie, ale taki tradycyjny. Co do sody, raczej nie, soda powinna być gaszona czymś kwaśnym np. śmietaną...pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Aleś Ty szybka Danusiu :) No właśnie też tak pomyślałam i dlatego wolałam zapytać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat przypadkowo weszłam do sieci, miłego wieczoru Basiu :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...