piątek, 24 czerwca 2016

PSTRĄG NADZIEWANY MASŁEM CZOSNKOWYM , ZIEMNIAKI I KALAFIOR Z PIEKARNIKA



Pstrąg nadziewany masłem czosnkowo- koperkowym , ziemniaki i kalafior- wszystko razem pieczone. Powiem nieskromnie, że to było pyszne. 
Można zamiast pstrąga użyć innej ryby, czy filetów z tą różnicą, że wtedy nie nadziewamy, bo nie ma co. Masę maślaną rozprowadzamy po wierzchu ryby. Ziemniaki i kalafior muszą być wcześniej króciutko blanszowane. 
Dodatkowo zrobiłam surówkę z kapusty z rzodkiewką i orzeszkami- klik.



  • 2 pstrągi + sól + pieprz + sok z cytryny-  oczyszczone i osuszone pstrągi posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny- odstawić na bok
  • 4 łyżki miękkiego masła + 3 ząbki czosnku + 2 łyżki posiekanego koperku + sól + pieprz - wszystko zmiksować i doprawić 
  • ziemniaki obrać , zalać wrzątkiem i od ponownego zawrzenia wody gotować 5 minut
  • kalafior podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i od ponownego zawrzenia wody gotować 3 minuty
  • 4 paski boczku parzonego wędzonego
  • kaszka manna i masło do formy
Wykonanie potrawy :


  • Pstrągi nadziać połową masy maślanej .
  • Brytfannę wysmarować olejem lub masłem i wysypać kaszką manną. Ułożyć ziemniaki, obok kalafior i nadziane pstrągi. Obłożyć ryby paskami parzonego boczku. Kalafior posolić , ziemniaki też lekko z wierzchu posolić, posypać papryką słodką  i obłożyć pozostałym masłem. Dodatkowo położyć kilka wiórków masła na kalafior.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać ok. 20- 25 minut z termoobiegiem -  na rumiano.

8 komentarzy:

  1. niesamowite danie!! aż kusi zeby sie poczestować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo, tylko szybko, bo zaraz nie będzie- he, he :)

      Usuń
  2. no i swojsko i jak pysznie!!
    zapraszam w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och Danusiu, jakbym się chciała wprosić na taki obiad! Nie to, że nie umiem, bo przecież chyba każdy potrafi to upiec, ale żeby mi kto tak pięknie podał...

    OdpowiedzUsuń