Pstrąg nadziewany masłem czosnkowo- koperkowym , ziemniaki i kalafior- wszystko razem pieczone. Powiem nieskromnie, że to było pyszne.
Można zamiast pstrąga użyć innej ryby, czy filetów z tą różnicą, że wtedy nie nadziewamy, bo nie ma co. Masę maślaną rozprowadzamy po wierzchu ryby. Ziemniaki i kalafior muszą być wcześniej króciutko blanszowane.
Dodatkowo zrobiłam surówkę z kapusty z rzodkiewką i orzeszkami- klik.
- 2 pstrągi + sól + pieprz + sok z cytryny- oczyszczone i osuszone pstrągi posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny- odstawić na bok
- 4 łyżki miękkiego masła + 3 ząbki czosnku + 2 łyżki posiekanego koperku + sól + pieprz - wszystko zmiksować i doprawić
- ziemniaki obrać , zalać wrzątkiem i od ponownego zawrzenia wody gotować 5 minut
- kalafior podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem i od ponownego zawrzenia wody gotować 3 minuty
- 4 paski boczku parzonego wędzonego
- kaszka manna i masło do formy
Wykonanie potrawy :
- Pstrągi nadziać połową masy maślanej .
- Brytfannę wysmarować olejem lub masłem i wysypać kaszką manną. Ułożyć ziemniaki, obok kalafior i nadziane pstrągi. Obłożyć ryby paskami parzonego boczku. Kalafior posolić , ziemniaki też lekko z wierzchu posolić, posypać papryką słodką i obłożyć pozostałym masłem. Dodatkowo położyć kilka wiórków masła na kalafior.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekać ok. 20- 25 minut z termoobiegiem - na rumiano.
smakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńbyło smakowicie Ewuniu :)
Usuńniesamowite danie!! aż kusi zeby sie poczestować :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, tylko szybko, bo zaraz nie będzie- he, he :)
Usuńno i swojsko i jak pysznie!!
OdpowiedzUsuńzapraszam w wolnej chwili :)
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńKasiu było przepysznie - pozdrawiam :)
UsuńOch Danusiu, jakbym się chciała wprosić na taki obiad! Nie to, że nie umiem, bo przecież chyba każdy potrafi to upiec, ale żeby mi kto tak pięknie podał...
OdpowiedzUsuń