czwartek, 23 czerwca 2016

SURÓWKA Z KAPUSTY Z RZODKIEWKĄ , KOPERKIEM i ORZESZKAMI


Upał niemiłosierny, więc króciutko. Prosta surówka z kapusty z dodatkiem rzodkiewki i orzeszków solonych. Smakuje z drobiem, mięsem jak również daniami z ryb.


  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 7- 8 rzodkiewek
  • 2 łyżki koperku
  • garść orzeszków solonych
  • na sos : 2 łyżki oliwy lub oleju + 1 łyżeczka miodu + 1  łyżka octu jabłkowego + 1 łyżeczka musztardy


  • Kapustę poszatkować , rzodkiewkę zetrzeć na tarce o większych oczkach, wymieszać z kapustą i wsypać 2 łyżeczki soli, przemieszać i pozostawić na ok. 20- 30 minut. po tym czasie odcisnąć z wody i przy okazji z ewentualnej chemii.
  • Posiekany koperek i połówki orzeszków  wymieszać z kapustą. Wszystkie składniki sosu dobrze połączyć mątewką i wymieszać z surówką przed podaniem.

4 komentarze:

  1. oo super, orzeszki dodają chrupkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę, taki mały myk i wychodzi już inna surówka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he, właśnie często chodzi o ten myk Marzyniu :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.