Upał niemiłosierny, więc króciutko. Prosta surówka z kapusty z dodatkiem rzodkiewki i orzeszków solonych. Smakuje z drobiem, mięsem jak również daniami z ryb.
- 1/2 główki młodej kapusty
- 7- 8 rzodkiewek
- 2 łyżki koperku
- garść orzeszków solonych
- na sos : 2 łyżki oliwy lub oleju + 1 łyżeczka miodu + 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżeczka musztardy
- Kapustę poszatkować , rzodkiewkę zetrzeć na tarce o większych oczkach, wymieszać z kapustą i wsypać 2 łyżeczki soli, przemieszać i pozostawić na ok. 20- 30 minut. po tym czasie odcisnąć z wody i przy okazji z ewentualnej chemii.
- Posiekany koperek i połówki orzeszków wymieszać z kapustą. Wszystkie składniki sosu dobrze połączyć mątewką i wymieszać z surówką przed podaniem.
oo super, orzeszki dodają chrupkości :)
OdpowiedzUsuńi takiego innego smaku :)
UsuńNo proszę, taki mały myk i wychodzi już inna surówka...
OdpowiedzUsuńHe, he, właśnie często chodzi o ten myk Marzyniu :)
Usuń