Bardzo lubimy z Mężem ser camembert panierowany w jajku i bułce tartej. Niestety nie bardzo możemy go jeść więc znalazłam alternatywę. Tak przyrządzone plastry twarogu są świetnym zamiennikiem i są bardzo smaczne a jednocześnie lżej strawne. W zeszłym roku miałam urodzaj na czereśnie i sporo ich zamroziłam (wcześniej wydrylowałam). Teraz przyszła pora na opróżnianie zamrażarki i zrobiłam chutney czereśniowy. Z tak usmażonym serem smakowo komponowało się super. Można podać też z żurawiną, ale ja jej w tym momencie nie miałam i nie żałuję bo czereśnie się bardzo dobrze sprawdziły.
SKŁADNIKI:
---twaróg w kostce
---bułka tarta
---jajka
---sól i pieprz
---mąka pełnoziarnista
---olej
Pokroić w grubsze plastry twaróg. Jajka roztrzepać i dodać sól i pieprz. Spanierować te plastry najpierw w jajku, potem w mące,znowu w jajku i w bułce tartej. Wkładać na rozgrzany olej i obsmażyć z obu stron na rumiano. Podawać z kleksem wybranego dodatku owocowego. Polecam-smakuje fajnie.
nie pomyślałam, że tradycyjny biały ser też można przyrządzać w taki sposób :) wypróbuję na pewno:)
OdpowiedzUsuńWitam.To tak przez przypadek przyszło mi do głowy.Pewnie,że to nie to samo co topiący się camembert,ale zawsze namiastka -dziękuję i pozdrawiam:)
Usuńfajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńZawsze to jakis sposób na twaróg-dziekuję i pozdrawiam:)
UsuńNie wpadłabym na to, żeby usmażyć twaróg w panierce. A przecież skądinąd wiem, że w Indiach przyrządzają w ten sposób paneer, czyli ichni niekwaśny serek biały.
OdpowiedzUsuńZa to bardzo lubię poddawać obróbce cieplnej serki wiejskie/ziarniste. Fajnie się topią.
Witam.Oj to dobrze,że mi o tym napisałaś,muszę spróbować z tymi serkami wiejskimi-dobry pomysł-dziekuję i pozdrawiam:)
UsuńA jaki twaróg najlepiej smażyć? Chudy, półtłusty?
OdpowiedzUsuńMoże być i chudy i półtłusty. Ważne jest żeby się kroił. Pozdrawiam :)
Usuńświetny pomysł, lubie eksperymentować. Na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńAniu, to takie proste i szybkie danie, przy czym smaczne , dziękuję :)
Usuń