środa, 7 czerwca 2017

NALEŚNIKI CHRUŚCIANE - SPIRALNE Z OWOCAMI I WYTRAWNIE



Naleśniki z przepisu na "Chrusty lane", które mam na swoim blogu. To ciasto naleśnikowe, tylko znacznie gęściejsze. 
Zrobiłam w dwóch wersjach...wytrawnie z warzywami i sosem czosnkowym oraz na słodko z owocami. Miałam jeszcze w zamrażarce ostatnią paczkę warzyw mieszanych i trzeba było coś z tym zrobić. Myślę, że można podać również z samym brokułem, szparagami , fasolką szparagową polaną sosem pomidorowym, a nawet ze smażonymi pieczarkami i  sosem śmietankowym ... 
Naleśniki na słodko można posypać cukrem pudrem lub tak jak u mnie  wcześniej oprószony talerz i polane jogurtem wymieszanym z cukrem pudrem. Jeżeli ktoś woli może wyłożyć na owoce bitą śmietanę. W okresie zimowym można skorzystać z owoców z puszki. 
Do ciasta nie jest dodawany cukier, więc może to być podkład na obydwie wersje. Naleśniki są  chrupiące , a poprzez dodatek spirytusu nie są tłuste.
 Sam pomysł na taką wielkość , nazwijmy to chrustów zaczerpnęłam od Joasi. Z przepisu na ciasto nie skorzystałam, pozostałam przy swoim. U mnie wersja wytrawna była na obiad i w zupełności wystarczyła , żeby być sytym. Drugi naleśnik, ten na słodko odgrzałam sobie później wkładając na parę minut do nagrzanego piekarnika. Też był bardzo dobry.
 Takie lane ciasteczka  są popularne w Ameryce Północnej w okresie  karnawału, na targach, imprezach sportowych itp. a  nazywają się "Funnel cakes". U mnie po prostu po naszemu - naleśniki chruściane. 




SKŁADNIKI na dwa spore naleśniki :
  • 170 g mąki tortowej
  • 185 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki spirytusu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • większy lejek , a najlepiej  naczynie z dzióbkiem
  • patelnia - u mnie śr. ok 26 cm
  • papierowy ręcznik kuchenny

  • Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i odstawić na 15- 20 minut. Olej wlać na patelnię na wysokość ok. 2 cm i rozgrzać.Wlewać połowę ciasta - spiralnie… lać można różnie, w kratkę i jak nam tam fantazja podpowie. Ważne żeby nie było dużych przerw między ciastem.
  • Smażyć na jednej stronie aż ciasto będzie rumiane- zaglądać pod spód. Przełożyć na drugą stronę szeroką szpatułką pomagając sobie patyczkiem do szaszłyków i dosmażyć na rumiano. Osuszyć na papierowym ręczniku kuchennym.
  • W ten sam sposób usmażyć drugi naleśnik. Na wierzch ułożyć owoce lub warzywa.
NALEŚNIKI CZYTELNIKÓW :



18 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe, dla mnie to jest nowość i zamierzam wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie się prezentuję :) Przetestuję wersję wytrawną jako śniadanie dla mojego niejadka. Maja jest fanką naleśników, więc powinno się udać. Pozdrawiamy serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinno się Martusiu udać, bo ciasto jest chrupiące i to powinno jej się podobać i smakować. Pozdrawiam i dziękuję :)

      Usuń
  3. ...witaj Danusiu. No i jak zwykle kochana u Ciebie pięknie i smacznie. Te naleśniczki, a zwłaszcza te z owocami przemawiają do mnie :) Dzisiaj miałam bardzo pracowity dzień, bo byłam odwiedzić mojego teścia i trochę powoziłam go po sklepach. Całe szczęście, że mąż zrobił obiad. Ale to co tutaj u Ciebie, to chyba bym nawet po najbardziej obfitym obiedzie zjadłabym ;) Pozdrawiam kochana bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jolu. Ty masz dobrze, biegasz sobie po sklepach a Mąż obiad gotuje...he, he...powiem Ci, że obie wersje Ci polecam, bynajmniej mnie bardzo smakowało. Serdecznie Ciebie pozdrawiam :) dziękuję bardzo :)

      Usuń
  4. Danusiu jak zawsze pyszności na talerzu pewnie zrobię takie w weekend na śniadanko z truskawkami będzie pysznie mam też do ciebie pytanie w sprawie urządzenia do pakowania żywności mi chodzi konkretnie o wędliny -córka na studiach a wiadomo domowe najlepsze chyba gdzieś na zdjęciu widziałam twoja wedlinke pokrojoną i zapakowana czy możesz mi podpowiedzieć jaki masz sprzęt jak się sprawdza i jak długo taka wedlinka polezy i ile zaplacilas wiem ze jest tego mnóstwo w internecie ale zależy mi natwojej opinii pozdrawiam stała czytelniczka Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edytko , wszystko Ci powiem co dot. zgrzewarki, ale na mailu. Napisz do mnie, bo ja Twojego nie znam. Możesz też napisać w wiadomości na fanpage. Nie chcę tutaj podawać szczegółów, marki bo ja nie reklamuję sprzętu. Tam na pewno Ci odpowiem. Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wygląda niesamowicie smacznie !

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejny dobry przepis w mojej kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  7. Biegnę po truskawki i będzie ale na deser :) Funnel cake, mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zrobiłam z kalafiorem i pieczarkami.Do tego sos serowy.Wyszło smacznie i syto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze, że się najedliście i było smacznie. Bardzo dziękuję :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.