wtorek, 13 grudnia 2016

KRUCHE CIASTKA DO DEKORACJI STOŁU ŚWIĄTECZNEGO


Miały być ciasteczka do powieszenia na choinkę, ale uznałam że zrobię jednak pierniczki. Poza tym to są ciastka kruche i na choince mogłyby się połamać ze względu na swoją długość. Do dekoracji stołu świątecznego nadają  się idealnie. Nie wszystkie były lukrowane, część zjedliśmy. Nie może być ich na stole zbyt dużo bo będzie przeładowany. Są jeszcze różne kolorowe potrawy, więc zrobiłam w kolorze białym i obsypałam złotym maczkiem. Można też zrobić ciasteczka z napisami dla gości- przepis tutaj.



  • 300 g mąki wrocławskiej
  • 3 lekko kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy- 2 płaskie łyżeczki 
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 150 g masła o temperaturze pokojowej
  • na lukier - 1 szklanka cukru pudru + 1 białko
  • ozdobne złote kuleczki i złoty maczek

  • Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wymieszać. Śmietanę  rozmącić z żółtkami - dodać do mąki, dodać pokrojone masło i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 20 minut.
  • Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części i wałkować lekko podsypując mąką przez srebrną folię na grubość ok. 5 mm. Wykrawać foremką ciasteczka.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wstawić na środkową półkę piekarnika. Piec ok. 12- 15 minut bez termoobiegu na lekko złoty kolor.
  • Przy pomocy rózgi blendera zmiksować białko z cukrem pudrem. Odstawić na 10 minut i ponownie zmiksować na gładką masę. Lukrować zimne ciastka małym pędzelkiem i dekorować kuleczkami i maczkiem na jeszcze nie zastygniętym lukrze.

2 komentarze:

  1. Ależ cudeńka! U mnie by nie przeszły, pożarliby całą dekorację :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie nie ma kto Marzyniu, bo dzieci zjeżdżają na ostatnią chwilę, a koty nie ruszają słodkiego :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.