poniedziałek, 12 grudnia 2016

BURAKI ZAPIEKANE Z SEREM - PRZYSTAWKA LUB DODATEK DO OBIADU


Danie z buraczków zapiekanych z serem, które może być przystawką jak również daniem obiadowym.
 U mnie były uzupełnieniem warzywnym do śledzi marynowanych z cebulką, jabłkami  i olejem. Do tego ziemniaki puree z prażonym słonecznikiem i łyżka guacamole , akurat miałam.
W przepisie jest podany ser camembert- u mnie 12 % tłuszczu . Taki ser nie topi się dobrze jak ten o większej jego zawartości. Świadomie wybrałam lekki, więc on się tylko napuszył, a nie oblał buraczków. Procent tłuszczu jest przez Państwa do wyboru. 




Proporcja na 2 osoby :

  • 4 średnie buraki
  • 2 serki camembert chude lub tłuściejsze
  • wykałaczki
  • naczynie żaroodporne
  • olej i kaszka manna do naczynia
  • na sos - 4 łyżki oleju lub oliwy + 1 ząbek czosnku + ocet winny biały + sól i pieprz


  • Buraczki ugotować lub upiec w piekarniku zawinięte w srebrną folię. W ostudzonych buraczkach ściąć lekko spod, żeby mogły stać. Każdy przekroić na 4 plastry. Serki przekroić na 3 plastry w poprzek  i i każdy z nich na połowę, tak żeby z jednego serka wyszło nam 6 kawałeczków zbliżonych kształtem do trójkąta- p. fotografia.
  • Przekładać plastry buraczków dwoma lekko zachodzącymi na siebie trójkącikami. Po przełożeniu wszystkich plastrów buraka wbić w każdy po 4 wykałaczki , aż do samego dna, żeby się wszystko trzymało w czasie pieczenia- p. fotografia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C . Buraczki ustawić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem i wysypanym kaszką manną. Zapiekać bez termoobiegu ok. 10 - minut- do podtopienia sera. 
  • Podane buraczki polać sosem .Wcześniej wszystkie składniki zmiksować nożykami w blenderze , doprawić solą i pieprzem.
  • Moja uwaga - Przepis na to proste danie widziałam gdzieś w gazetce  "Przyślij przepis". Niestety nie podam roku i numeru, bo to było dość dawno. Poza tym przepis dotyczył buraczków podawanych na zimno.

2 komentarze:

  1. Oj, moim by to smakowało. Koniecznie muszę zrobić. Na zimno też lubimy, wtedy buraczki podaje z serem kozim i rukolą. Pozdrawiam, Danusiu, cieplutko
    Beata z Wrocławia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w ogóle Beatko dużo buraków schodzi. Bardzo lubimy w każdej postaci, a te zapiekane były bardzo smaczne. Bardzo dziękuję - pozdrawiam :)

      Usuń

UWAGA !
Komentarze czasowo będą przeze mnie moderowane, ponieważ 4- 5 pań męczy mnie, zabiera czas komentarzami typu ...):)...piękne...zjadłabym...itp. ...mają podlinkowane imiona, które przekierowują czytelników na firmy w ramach reklamy...przepraszam za utrudnienia.