Bardzo smaczny sos borówkowy do wszelkich szynek i mięs na zimno. Szybki, można go zrobić wcześniej i w lodówce w zamkniętym pojemniku może stać około 1 tygodnia.
SKŁADNIKI:
- 8 łyżek borówek do mięs ze słoika ( dałam 4 łyżki borówki i 4 łyżki żurawiny)- może być dżem borówkowy
- 3 lekko kopiaste łyżki stołowe chrzanu ze słoika lub 2 świeżo startego
- 4 łyżki majonezu
- 5 łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego
Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przełożyć do słoika i go zakręcić- wstawić do lodówki.
Mam borówki i zrobię taki sos,gdyż musi być smaczny.Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMałgosiu, nam bardzo smakuje, z wędlinkami i mięsiwami super.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Borówki ci u mnie dostatek, fajna sprawa do mięsiwa
OdpowiedzUsuńAgnieszko, z mięsiwami super smakuje, więc Ci szczerze polecam:)
UsuńRobię podobny sos.Jest bardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńMy go Krzysiu bardzo lubimy, nie tylko od święta- dziękuję bardzo- pozdrawiam:)
UsuńA ja nigdy nie robiłam. I już nie mam borówek, więc jeszcze nie tą razą ;-)
OdpowiedzUsuńMarzyniu, zaraz będą nowe to innym razą zrobisz:)
UsuńKiedyś jadłem sos borówkowy do fondue. Jak to mówią niebo w pysku. Dziś spróbuję go przyrządzić.
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię ten sos, a szczególnie właśnie z dodatkiem chrzanu. Powodzenia i życzę smacznego...dziękuję :)
Usuń