środa, 16 kwietnia 2014

SOS BORÓWKOWY DO MIĘS I WĘDLIN NA ZIMNO



Bardzo smaczny sos borówkowy do wszelkich szynek i mięs na zimno. Szybki, można go zrobić wcześniej i w lodówce w zamkniętym pojemniku może stać około 1 tygodnia. 

SKŁADNIKI:


- 8 łyżek borówek do mięs ze słoika ( dałam 4 łyżki borówki i 4 łyżki żurawiny)- może być dżem borówkowy
- 3 lekko kopiaste łyżki stołowe chrzanu ze słoika lub 2 świeżo startego
- 4 łyżki majonezu
- 5 łyżek kefiru lub jogurtu naturalnego



Wszystkie składniki dobrze wymieszać, przełożyć do słoika i go zakręcić- wstawić do lodówki.

10 komentarzy:

  1. Mam borówki i zrobię taki sos,gdyż musi być smaczny.Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, nam bardzo smakuje, z wędlinkami i mięsiwami super.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Borówki ci u mnie dostatek, fajna sprawa do mięsiwa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, z mięsiwami super smakuje, więc Ci szczerze polecam:)

      Usuń
  3. Robię podobny sos.Jest bardzo smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My go Krzysiu bardzo lubimy, nie tylko od święta- dziękuję bardzo- pozdrawiam:)

      Usuń
  4. A ja nigdy nie robiłam. I już nie mam borówek, więc jeszcze nie tą razą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś jadłem sos borówkowy do fondue. Jak to mówią niebo w pysku. Dziś spróbuję go przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię ten sos, a szczególnie właśnie z dodatkiem chrzanu. Powodzenia i życzę smacznego...dziękuję :)

      Usuń