wtorek, 21 stycznia 2014

ZIEMNIAKI WYPIEKANE Z JAJKAMI



Miałam na obiad śledzie w sosie śmietanowo- majonezowym i jako dodatek zrobiłam ziemniaki  zapiekane z jajkami. Polecam- ten zestaw jest pyszny, nie trzeba już żadnego dodatku warzywnego.



SKŁADNIKI na 3-4 osoby:

--- 1 kg ziemniaków
--- 4 jajka  ugotowane na twardo
---  3-4 łyżki kwaśnej śmietany
--- masło do smarowania i na wierzch ziemniaków




1)Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić w talarki. Ugotowane na twardo jajka także pokroić w talarki.

2)Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwę ziemniaków, warstwę jajek i przykryć warstwą ziemniaków.>3) Całość skropić stopionym masłem lub położyć kilka wiórków , zalać śmietaną zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na rumiany kolor.


8 komentarzy:

  1. Danusiu, fajna zapiekanka z ziemniaków i jajek. Robiłam kiedyś podobną, ale u mnie była jeszcze ryba. Zapraszam :) http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/02/zapiekanka-ziemniaczana-z-ryba.html
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. Zaraz tam zajrzę. Z rybą też bardzo dobry pomysł.
      Pozdrawiam wieczornie!!!

      Usuń
  2. świetny pomysł:) nie jadłam czegoś takiego:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, nawet bez tych śledzików samą zapiekaneczka bym się najadła :) pozdrawiam Danusiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Helenko ze śledzikami było smacznie. Ja czasami robię tylko surówkę i sadzone jajko do podobnych zapiekanek.
      Pozdrawiam i ślę buziaczki!!!

      Usuń
  4. a czy może byc zamiast smietany jogurt ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Pani Izabelo. Nie jestem pewna, czy jogurt się nie zważy.
      Pozdrawiam serdecznie!!!
      PS. Jak Pani wpisze komentarz to jest on publikowany po moderacji, więc nie ma go w chwili kiedy Pani go wstawia. Ja zawsze staram się w miarę sprawnie odpowiadać, ale nie zawsze jestem w sieci od razu. Miłego wieczoru!!!

      Usuń