Miałam na obiad śledzie w sosie śmietanowo- majonezowym i jako dodatek zrobiłam ziemniaki zapiekane z jajkami. Polecam- ten zestaw jest pyszny, nie trzeba już żadnego dodatku warzywnego.
SKŁADNIKI na 3-4 osoby:
--- 1 kg ziemniaków
--- 4 jajka ugotowane na twardo
--- 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
--- masło do smarowania i na wierzch ziemniaków
1)Ziemniaki ugotować na półtwardo i pokroić w talarki. Ugotowane na twardo jajka także pokroić w talarki.
2)Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać warstwę ziemniaków, warstwę jajek i przykryć warstwą ziemniaków. >3) Całość skropić stopionym masłem lub położyć kilka wiórków , zalać śmietaną zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C na rumiany kolor.
Danusiu, fajna zapiekanka z ziemniaków i jajek. Robiłam kiedyś podobną, ale u mnie była jeszcze ryba. Zapraszam :) http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/02/zapiekanka-ziemniaczana-z-ryba.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Witam Aniu. Zaraz tam zajrzę. Z rybą też bardzo dobry pomysł.
UsuńPozdrawiam wieczornie!!!
świetny pomysł:) nie jadłam czegoś takiego:D
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować Justynko.
UsuńPozdrawiam ciepło!!!
Super pomysł, nawet bez tych śledzików samą zapiekaneczka bym się najadła :) pozdrawiam Danusiu
OdpowiedzUsuńAle Helenko ze śledzikami było smacznie. Ja czasami robię tylko surówkę i sadzone jajko do podobnych zapiekanek.
UsuńPozdrawiam i ślę buziaczki!!!
a czy może byc zamiast smietany jogurt ?
OdpowiedzUsuńWitam Pani Izabelo. Nie jestem pewna, czy jogurt się nie zważy.
UsuńPozdrawiam serdecznie!!!
PS. Jak Pani wpisze komentarz to jest on publikowany po moderacji, więc nie ma go w chwili kiedy Pani go wstawia. Ja zawsze staram się w miarę sprawnie odpowiadać, ale nie zawsze jestem w sieci od razu. Miłego wieczoru!!!