piątek, 21 listopada 2014

ORZESZKI Z MASĄ a’la RAFAELLO



Przepis szczegółowy na ciasto orzeszkowe jest na moim blogu , podaję więc tylko składniki ciasta. Tym razem zrobiłam z masą mleczną z mleka słodzonego z tubki.
 Był to strzał w dziesiątkę,  masa wyszła  bardzo smaczna. Do środka miały być włożone sparzone i obrane ze skórki migdały, ale jednak uznałam, że będą orzeszki solone.
 One  znakomicie przełamują słodycz ciasteczek. 

 ORZESZKI : ok. 220 połówek


- 4 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny ( na maśle są lepsze i można jeść nawet bez nadzienia)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
-  3 łyżki śmietany gęstej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:


- 300 g masła
- 75 g mleka zagęszczonego słodzonego o smaku naturalnym ( w tubce)
- 150 g mleka zagęszczonego słodzonego o smaku waniliowym ( w tubce)
- ¾ szklanki mleka w proszku
- dodatkowo orzeszki solone




1) Orzeszki można upiec 2- 3 dni wcześniej.

2) Masło zmiksować na jednolitą masę i dodawać kolejno mleko słodzone dalej miksując. Dosypywać mleko w proszku i zmiksować do połączenia składników.

3) Nadziać połówki orzeszków wkładając po 2- 3 solone do masy. Zlepić w całość. Można dodatkowo każdy sklejony orzeszek zamoczyć w roztopionej czekoladzie np. na Boże Narodzenie.

ORZESZKI CZYTELNIKÓW :


Ewa M.

11 komentarzy:

  1. Witam :-)
    Ja sobie wyobraziłam ten smak i ja już wiem, że z moim apetytem nie powinnam ich jeść :-D Ślinka cieknie po samą brodę.
    Justyna Bodzioch

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, tam Justynko, ja też nie powinnam ich jeść, ale jak tu sobie odmówić, jak to takie dobre.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Cudne orzeszki w przepięknym naczyniu ciasteczkowym. Już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam orzeszki. Może tym razem na święta? Muszę "odkopać" moją manufakturową formę i przywrócić ją do stanu używalności. Ciasto zapisuję , bo korzystałam z innego przepisu., spróbuję Twój, Danusiu.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je na święta też upiekę, tylko że chyba czubeczki umoczę w czekoladzie- będą wyglądały jak żołędzie. Skorupki sobie upiekę tydzień wcześniej, żeby nie kumulować pracy w kuchni, a potem tylko zrobię nadzienie.
      Pozdrawiam serdecznie Bożenko.

      Usuń
  3. ależ to musi być dobre... aż nie mogę ślinotoku opanować ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu, jaką masz formę do orzeszków ? Taką patelnię czy gotowy opiekacz? Może coś polecisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. We wstępie tego przepisu jest link na ciasto do orzeszków i tam jest pokazana forma- pozdrawiam.

      Usuń
  5. Zakupiłam formę do orzeszków i upiekłam . Mniam, pychotka. Pani Danusiu dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam Beata S

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Proszę mi mówić po imieniu, tak będzie nam przyjemniej w sieci. Ja na święta też będę piekła, tylko zrobię z nich żołędzie. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie- zjadłabym, bo moje już dawno wyszły.

      Usuń
  6. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń