Przepis szczegółowy na ciasto orzeszkowe jest na moim blogu , podaję więc tylko składniki ciasta. Tym razem zrobiłam z masą mleczną z mleka słodzonego z tubki.
Był to strzał w dziesiątkę, masa wyszła bardzo smaczna. Do środka miały być włożone sparzone i obrane ze skórki migdały, ale jednak uznałam, że będą orzeszki solone.
One znakomicie przełamują słodycz ciasteczek.
ORZESZKI : ok. 220 połówek
- 4 szklanki mąki tortowej
- 250 g masła lub margaryny ( na maśle są lepsze i można jeść nawet bez nadzienia)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany gęstej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
- 300 g masła
- 75 g mleka zagęszczonego słodzonego o smaku naturalnym ( w tubce)
- 150 g mleka zagęszczonego słodzonego o smaku waniliowym ( w tubce)
- ¾ szklanki mleka w proszku
- dodatkowo orzeszki solone
1) Orzeszki można upiec 2- 3 dni wcześniej.
2) Masło zmiksować na jednolitą masę i dodawać kolejno mleko słodzone dalej miksując. Dosypywać mleko w proszku i zmiksować do połączenia składników.
3) Nadziać połówki orzeszków wkładając po 2- 3 solone do masy. Zlepić w całość. Można dodatkowo każdy sklejony orzeszek zamoczyć w roztopionej czekoladzie np. na Boże Narodzenie.
ORZESZKI CZYTELNIKÓW :
ORZESZKI CZYTELNIKÓW :
Ewa M.
Witam :-)
OdpowiedzUsuńJa sobie wyobraziłam ten smak i ja już wiem, że z moim apetytem nie powinnam ich jeść :-D Ślinka cieknie po samą brodę.
Justyna Bodzioch
Oj, tam Justynko, ja też nie powinnam ich jeść, ale jak tu sobie odmówić, jak to takie dobre.
UsuńPozdrawiam.
Cudne orzeszki w przepięknym naczyniu ciasteczkowym. Już nie pamiętam kiedy ostatnio robiłam orzeszki. Może tym razem na święta? Muszę "odkopać" moją manufakturową formę i przywrócić ją do stanu używalności. Ciasto zapisuję , bo korzystałam z innego przepisu., spróbuję Twój, Danusiu.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa je na święta też upiekę, tylko że chyba czubeczki umoczę w czekoladzie- będą wyglądały jak żołędzie. Skorupki sobie upiekę tydzień wcześniej, żeby nie kumulować pracy w kuchni, a potem tylko zrobię nadzienie.
UsuńPozdrawiam serdecznie Bożenko.
ależ to musi być dobre... aż nie mogę ślinotoku opanować ;p
OdpowiedzUsuńKurcze- no jest dobre, a raczej było - pozdrawiam.
UsuńDanusiu, jaką masz formę do orzeszków ? Taką patelnię czy gotowy opiekacz? Może coś polecisz?
OdpowiedzUsuńWitam. We wstępie tego przepisu jest link na ciasto do orzeszków i tam jest pokazana forma- pozdrawiam.
UsuńZakupiłam formę do orzeszków i upiekłam . Mniam, pychotka. Pani Danusiu dziękuję za wspaniały przepis. Pozdrawiam Beata S
OdpowiedzUsuńWitam Beatko. Proszę mi mówić po imieniu, tak będzie nam przyjemniej w sieci. Ja na święta też będę piekła, tylko zrobię z nich żołędzie. Bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam serdecznie- zjadłabym, bo moje już dawno wyszły.
Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?
OdpowiedzUsuń