czwartek, 11 kwietnia 2019

CIASTO ORZECHOWE Z BRZOSKWINIAMI I BEZĄ KOKOSOWĄ


To ostatni zaległy przepis ze Świąt Bożego Narodzenia. Ciężko  było się zabrać za niego, no ale szkoda żeby przepadł w czeluściach komputera. Ciasto na biszkopcie orzechowym . Piekłam już nie raz ten biszkopt i po raz pierwszy mi siadł w środku co widać na fotografii. Bez szkody dla ciasta, bo nic się z nim nie zadziało. Po prostu siadł , miał taki kaprys. W tym pośpiechu świątecznym  za krótko ubijałam , co i mnie się może zdarzyć. Ciasto jest bardzo smaczne i niezbyt słodkie, chociaż czasochłonne. Można sobie to przygotowanie rozłożyć na 2 - 3 dni. Szczegóły w przepisie. Zdjęcia niestety zrobione ukradkiem.



BISZKOPT ORZECHOWY - forma 24 cm :

  • 160 g mąki tortowej
  • 150 g orzechów włoskich zmielonych w blenderze
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 8 jajek
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • szczypta soli


  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Wymieszać mąkę , zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek.
  • Ubić białka ze szczyptą soli i dalej ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubić na gęstą, gładką masę, dodając pod koniec wanilię. Wymieszać delikatnie z suchymi składnikami , dodając je w 2 - 3 ratach.
  • Wylać do tortownic, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 45 - 50 minut. Do suchego patyczka.
  • Dobrze jest upiec 1 - 2 dni wcześniej. Biszkopt przekroić na 2 blaty.

BEZA KOKOSOWA :

  • 4 białka ( żółtka zachować do kremu )
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru lub zmielonego zwykłego w młynku do kawy
  • 200 g wiórków kokosowych
  • masło do wysmarowania blaszki i papier do pieczenia

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i całość wysmarować masłem i wysypać kaszką manną.
  • Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać po łyżce cukru dalej ubijając. Do ubitej , gładkiej masy dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie . Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm , wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni C i piec ok. 150 minut.

KREM :

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie - odcedzić , a brzoskwinie pokroić w kosteczkę
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 żółtka
  • 3 płaskie stołowe łyżki cukru
  • 150 ml wody
  • 1 szklanka syropu z brzoskwiń ( 250 ml )
  • 250 g miękkiego masła

  • Syrop brzoskwiniowy wlać do rondelka i dodać cukier. Budynie , żółtka i wodę dobrze rozmącić. Wlać do gotującego się soku i zagotować do zgęstnienia intensywnie mieszając. Przelać do miski, wcześniej opłukanej zimną wodą. Przykryć przezroczystą folią i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Ostudzony budyń zmiksować końcówką od blendera …tą z nożykiem. Zmiksować masło i stopniowo dodawać po łyżce masę budyniową…do wyczerpania.
  • Krem podzielić na 3 części.

POLEWA :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietanki 30 %

  • Czekoladę drobno połamać lub grubo zmielić w blenderze, dodać do śmietanki i całość podgrzać w kąpieli wodnej.

NASĄCZENIE :

  • sok brzoskwiniowy lub  3/4 szklanki przegotowanej wody z sokiem cytrynowym + 1 - 2 łyżeczki cukru pudru



WYKONANIE :

  • Z biszkoptu skroić górkę lub wyrównać dołek. Biszkopt przekroić na 2 części. Ułożyć jedną część na paterze i nasączyć. Wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować, posypać połową pokrojonych brzoskwiń   i przykryć pokruszoną bezą kokosową.
  • Wyłożyć drugą część kremu, resztę brzoskwiń i równomiernie wcisnąć w krem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć i odczekać chwilkę.
  • Całe ciasto obłożyć trzecią częścią kremu i wyrównać. Polać całość polewą. Można też całość posypać resztkami biszkoptu lub zrobić dekorację wg własnego pomysłu. Ciasto wynieść w chłodne miejsce na kilka godzin.

12 komentarzy:

  1. Fajne ciasto-tort. Ale nie będzie na Wielkanoc. Za dużo innych rzeczy do zrobienia i nie dam rady. Jednak, gdy wykonam kiedyś, dam znać jak wyszło. Cieszę się, że nie zapominasz o swoich "blogowiczach". Życząc zdrówka, pozdrawiam cieplutko, Elżbieta P. Idę zajrzeć do zapisków, co mam dzisiaj do działania:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elżuniu. Bardzo dziękuję i wzajemnie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Danusia wszystkie twoje przepisy są super, duzo ich już wypróbowałam.Ale chciałam upiec keks i na twoim blogu go nie ma,a wiem że każde ciasto i nie tylko wg Twojego przepisu się uda.Więc pomyśl o keksie tak na przyszłość. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Myślałam już nie raz nie dwa, ale u mnie nikt keksu nie lubi, ja też nie, więc dlatego nie ma na to ciasto przepisu. Pozdrawiam serdecznie :) Bardzo dziękuję :)

      Usuń
  3. Droga Pani Danusiu, co się dzieje, że Pani nie odzywa się na blogu. Mam nadzieję,że wszystko w porządku.

    OdpowiedzUsuń
  4. Danusiu, tego ciasta NA PEWNO nie wykonam (bo nie jem słodkiego, a Martikowi nie będzie się chciało), ale miło popatrzeć, jakie pyszności były u ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Danusiu /zwracam się tak, jak Pani zaproponowała/. Brakuje mi Twojej obecności na blogu. Ale rozumiem, że brak sił. Sama też/jeszcze przy tych upałach!/ nie najlepiej czuję się. Choć muszę codziennie, coś przygotować do "zjeścia". Tym bardziej, że mięsa nie jemy. Ale na szczęście tyle różności jest o tej porze roku, że daję radę. Wciąż zaglądam do Twoich przepisów i ściągam, jak na klasówce:)). Pozdrawiam ciepło i serdecznie. Elżbieta P.

    OdpowiedzUsuń
  6. Danusiu kochana, już zaczynam się denerwować Twoją nieobecnością tak długo przedłużającą się, martwię się czy tam u Ciebie wszystko dobrze. Napisz choć kochana jak się czujesz, żebyśmy byli spokojni. Pozdrawiam Monika

    OdpowiedzUsuń
  7. Useful info. Lucky me I found your site unintentionally, and I'm shocked why this accident
    did not happened earlier! I bookmarked it.

    OdpowiedzUsuń
  8. Very rapidly this website will be famous among all blog users, due to it's fastidious posts

    OdpowiedzUsuń
  9. hallo Danusiu!!!! gdzie jesteś?? na facebooku, też Cię nie widać :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Hey very nice blog!

    OdpowiedzUsuń