czwartek, 11 kwietnia 2019

CIASTO ORZECHOWE Z BRZOSKWINIAMI I BEZĄ KOKOSOWĄ


To ostatni zaległy przepis ze Świąt Bożego Narodzenia. Ciężko  było się zabrać za niego, no ale szkoda żeby przepadł w czeluściach komputera. Ciasto na biszkopcie orzechowym . Piekłam już nie raz ten biszkopt i po raz pierwszy mi siadł w środku co widać na fotografii. Bez szkody dla ciasta, bo nic się z nim nie zadziało. Po prostu siadł , miał taki kaprys. W tym pośpiechu świątecznym  za krótko ubijałam , co i mnie się może zdarzyć. Ciasto jest bardzo smaczne i niezbyt słodkie, chociaż czasochłonne. Można sobie to przygotowanie rozłożyć na 2 - 3 dni. Szczegóły w przepisie. Zdjęcia niestety zrobione ukradkiem.



BISZKOPT ORZECHOWY - forma 24 cm :

  • 160 g mąki tortowej
  • 150 g orzechów włoskich zmielonych w blenderze
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao
  • 8 jajek
  • 160 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • szczypta soli


  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz. Wymieszać mąkę , zmielone orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek.
  • Ubić białka ze szczyptą soli i dalej ubijając dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubić na gęstą, gładką masę, dodając pod koniec wanilię. Wymieszać delikatnie z suchymi składnikami , dodając je w 2 - 3 ratach.
  • Wylać do tortownic, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 45 - 50 minut. Do suchego patyczka.
  • Dobrze jest upiec 1 - 2 dni wcześniej. Biszkopt przekroić na 2 blaty.

BEZA KOKOSOWA :

  • 4 białka ( żółtka zachować do kremu )
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru lub zmielonego zwykłego w młynku do kawy
  • 200 g wiórków kokosowych
  • masło do wysmarowania blaszki i papier do pieczenia

  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i całość wysmarować masłem i wysypać kaszką manną.
  • Białka ubić ze szczyptą soli i stopniowo dodawać po łyżce cukru dalej ubijając. Do ubitej , gładkiej masy dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie . Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm , wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni C i piec ok. 150 minut.

KREM :

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie - odcedzić , a brzoskwinie pokroić w kosteczkę
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 żółtka
  • 3 płaskie stołowe łyżki cukru
  • 150 ml wody
  • 1 szklanka syropu z brzoskwiń ( 250 ml )
  • 250 g miękkiego masła

  • Syrop brzoskwiniowy wlać do rondelka i dodać cukier. Budynie , żółtka i wodę dobrze rozmącić. Wlać do gotującego się soku i zagotować do zgęstnienia intensywnie mieszając. Przelać do miski, wcześniej opłukanej zimną wodą. Przykryć przezroczystą folią i pozostawić do ostudzenia w temperaturze pokojowej.
  • Ostudzony budyń zmiksować końcówką od blendera …tą z nożykiem. Zmiksować masło i stopniowo dodawać po łyżce masę budyniową…do wyczerpania.
  • Krem podzielić na 3 części.

POLEWA :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietanki 30 %

  • Czekoladę drobno połamać lub grubo zmielić w blenderze, dodać do śmietanki i całość podgrzać w kąpieli wodnej.

NASĄCZENIE :

  • sok brzoskwiniowy lub  3/4 szklanki przegotowanej wody z sokiem cytrynowym + 1 - 2 łyżeczki cukru pudru



WYKONANIE :

  • Z biszkoptu skroić górkę lub wyrównać dołek. Biszkopt przekroić na 2 części. Ułożyć jedną część na paterze i nasączyć. Wyłożyć 1/3 kremu, rozsmarować, posypać połową pokrojonych brzoskwiń   i przykryć pokruszoną bezą kokosową.
  • Wyłożyć drugą część kremu, resztę brzoskwiń i równomiernie wcisnąć w krem. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Nasączyć i odczekać chwilkę.
  • Całe ciasto obłożyć trzecią częścią kremu i wyrównać. Polać całość polewą. Można też całość posypać resztkami biszkoptu lub zrobić dekorację wg własnego pomysłu. Ciasto wynieść w chłodne miejsce na kilka godzin.

4 komentarze:

  1. Fajne ciasto-tort. Ale nie będzie na Wielkanoc. Za dużo innych rzeczy do zrobienia i nie dam rady. Jednak, gdy wykonam kiedyś, dam znać jak wyszło. Cieszę się, że nie zapominasz o swoich "blogowiczach". Życząc zdrówka, pozdrawiam cieplutko, Elżbieta P. Idę zajrzeć do zapisków, co mam dzisiaj do działania:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elżuniu. Bardzo dziękuję i wzajemnie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Danusia wszystkie twoje przepisy są super, duzo ich już wypróbowałam.Ale chciałam upiec keks i na twoim blogu go nie ma,a wiem że każde ciasto i nie tylko wg Twojego przepisu się uda.Więc pomyśl o keksie tak na przyszłość. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Myślałam już nie raz nie dwa, ale u mnie nikt keksu nie lubi, ja też nie, więc dlatego nie ma na to ciasto przepisu. Pozdrawiam serdecznie :) Bardzo dziękuję :)

      Usuń

Niestety , ale musiałam włączyć moderację komentarzy ze względu na reklamujące się firmy. Bardzo proszę zostaw chociaż kilka słów o skorzystaniu z przepisu...to bardzo dla mnie waźne i motywujące. Z góry dziękuję.