piątek, 13 września 2019

CIASTO NA BISZKOPCIE CYNAMONOWYM Z MUSEM ZE ŚLIWEK



Dzień dobry po długiej przerwie. Zaczynam przepisem na dzisiejsze ciasto z musem śliwkowym. Jeden kawałek już zjadłam, a reszta czeka na Męża...he, he no nie całość. Robiłam już to ciasto w takiej samej wersji tylko z musem jabłkowym i na blaszce zwykłej , takiej do placków o wymiarach standardowych. Możecie Państwo upiec ten biszkopt na blaszce prostokątnej i nie przekrajać. Na wierzch wylać tężejący mus śliwkowy , a po całkowitym stężeniu wyłożyć masę ze śmietany i mascarpone i posypać zblendowaną czekoladą. Dla mnie wygodniejsza jest ta wersja, bo rozłożona w czasie dwudniowym.





BISZKOPT na tortownicę o średnicy 26 cm : upiec dzień wcześniej

  • 6 średnich jaj o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub 2 wg smaku
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki octu

  • Wszystkie sypkie składniki razem wymieszać i przesiać przez sitko.
  • Całe jaja wybić do misy, wsypać cukier i krótko zmiksować. Pozostawić na 5 minut, żeby cukier trochę się rozpuścił. Po tym czasie zmiksować na wysokich obrotach na bardzo pulchną masę. Pod koniec wlać ocet.
  • Wsypać mąkę w 2 - 3 ratach dokładnie, ale delikatnie mieszając.
  • Ciasto wylać do tortownicy z wyścielonym papierem dnem. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec ok. 40 minut. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć  i po 10 - 15 minutach odpiąć obręcz tortownicy.
  • Na drugi dzień przekroić na połowę.

MUS ŚLIWKOWY : zrobić dzień wcześniej

  • 1,5 kg śliwek 
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • ewentualnie cukier do smaku ( ja nie dodawałam)
  • miska o 2 - 3 cm mniejsza od biszkoptu
  • folia kuchenna przezroczysta

  • Śliwki umyć i usunąć pestki. Pokroić drobniej , przesypać do rondla, wlać 3/4 szklanki wody i rozgotować. Dodać ewentualnie cukier do smaku. Krótko, tak żeby się trochę rozpadły. Gorące zmiksować blenderem i ponownie podgrzać. Zdjąć z palnika, wsypać galaretki i dokładnie rozpuścić.
  • Misę wyścielić folią i wlać mus . Pozostawić do ostudzenia i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Na drugi dzień wyjąć z miski, zdjąć folię a krążek owocowy przekroić na połowę.

MASA Z MASCARPONE I ŚMIETANY :

  • 700 g śmietany kremówki 36 %
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru lub więcej wg smaku
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 100 g gorzkiej czekolady lub mlecznej - wg uznania

  • Mascarpone przełożyć do misy miksera, dodać cukier puder , aromat i krótko zmiksować. Wlać śmietanę i zmiksować razem na gładką masę. Krótko na wysokich obrotach potem na średnich, uważać żeby nie przebić.

WYKONANIE :


  • Jeden krążek przekrojonego biszkoptu ułożyć na paterze, cienko posmarować masą śmietanową. Na środek położyć 1 połowę musu śliwkowego a wolne brzegi biszkoptu wypełnić masą śmietanową  ( najlepiej przy pomocy woreczka foliowego z odciętym różkiem ) na równo z musem.
  • Kolejno …położyć drugą część biszkoptu, posmarować cienko masą śmietanową i położyć drugą połowę musu. Odjąć troszkę masy śmietanowej do dekoracji. Resztę wyłożyć na drugą połowę musu , cienko obsmarować boki i ukształtować coś w rodzaju kopułki. Wyrównać , można zrobić rowki widelcem i obsypać zmieloną w blenderze czekoladą. Udekorować wg uznania. Schłodzić w lodówce. Nie trzymać długo w lodówce z funkcją No Frost bo wysycha. Lepiej po schłodzeniu wynieść w chłodne miejsce.

27 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu. Cieszę się, że zatęskniłaś:)). W formie tortu, bardzo fajne ciasto. Niewykluczone, że zrobię wkrótce. Wnioskuję, że lepiej zdrowotnie, co mnie raduje. Pozdrawiam serdecznie. Elżbieta P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Elżuniu. Ja również się cieszę, że jestem z Wami. Przerwa była niezbędna, ale już jestem. Dziekuję bardzo i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witaj Danusiu :) Miło Cię znowu widzieć. W końcu! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Troszkę przerwy musiało być , ale już jestem i na razie będę. Dziękuję bardzo...pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Witaj Danusiu tesknilismy. Pozdrawiam Ewka z Krakowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Ewuniu i witam Kraków. Moja córcia tam mieszka. Miło mi bardzo...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Zapraszamy częściej pozdrawiam.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. A, no wróciłam, nie miałam innego wyjścia...he, he ...pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Witaj Danusiu :) Zaglądałam tu prawie codziennie w nadziei, że się pojawisz i oto jesteś :) Bardzo się cieszę i serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Urszulko, również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. I tak trzymać. Pozdrawiam Bożena

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj Danusiu , Danusiu, młoda babka przecież z Ciebie, więc proszę tu Nam nie chorować, ani nie zaprzestać publikowania przepisów. Na choroby przyjdzie czas po 100 ;). Ściskam mocno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Moniu. No nie taka młoda w kalendarzu, ale w duszy to i owszem. Dziękuję bardzo...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Pani Danusiu, kolejny ciekawy przepis :) Biszkopt gotowy, masa śliwkowa się studzi. Jutro będę składała ciasto. Pozdrawiam :) Magda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Madziu. Proszę się zwracać do mnie po imieniu, tak będzie nam milej w tej bezdusznej sieci. Proszę również jak ciasto wyszło i czy smakowało. Dziękuję bardzo :)

      Usuń
    2. Danusiu, trochę mi głupio, bo ja jestem duuuużo młodsza, ale jak sobie życzysz :) Ciasto oczywiście wyszło, pyszne! Jeśli chcesz to podeślę zdjęcie :) Świeżo upieczony mężuś pomagał piec, dekorował i stwierdził, że ciasto z dnia na dzień coraz lepsze. Dziękuję i pozdrawiam :) Magda PS Ten patent z przygotowywaniem masy w osobnej misce okazał się świetny, nie zawsze wyłapię moment w którym trzeba wylać na ciasto galaretkę, tym razem nie musiałam się niczym martwić.

      Usuń
    3. Madziu Kochana, dla mnie wiek nie gra roli, czuję się młodo...ha, ha. Co do tej masy, to ja od pewnego czasu tak też przygotowuję ciasto z galaretką. Nie trzeba czekać aż zacznie krzepnąć nie mając gwarancji, że nic nie wycieknie po wylaniu na ciasto. Najlepiej przygotować sobie galaretkę z wieczora i rano mamy gotowy blat na ciasto, tylko trzeba posmarować przed położeniem kremem, żeby galaretka się przykleiła...pozdrawiam serdecznie Madziu:)

      Usuń
  9. Hip hip...huraaaa! Dobrze że jesteś! Wszyscy tęsknili za Tobą Danusiu, wspaniała kobieto! Pozdrawiam Lena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Lenko. O Matko jak mi miło. Bardzo dziękuję za tą tęsknotę...serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Witaj ciasto prezentuje się bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja właściwie nigdy nie komentuje, ale dziś napiszę.... dobrze że Pani wróciła.
    Często korzystam z Pani przepisów i zaglądałam tutaj w nadziei na nowe. Zdrowia życzę i sił na eksperymenty kulinarne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Bardzo dziękuję Pani za komentarz, tym bardziej że Pani mało komentuje, chociaż zachęcam od czasu do czasu wyrażenie swojej opinii. To jest dla mnie mobilizujące. Powiem Pani, że moja córka cały czas korzysta z moich przepisów, ale żeby skomentowała...gdzież tam, czasu mało...he, he ...pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  12. Dobrze, że jesteś, zostań 😊
    Gotuj i dziel się cudownym smakiem
    i dobrą energią 🤗

    OdpowiedzUsuń