Szybkie ucierane mikserem ciasto. Sezon na śliwki w pełni, a to ciasto jest z nimi bardzo smaczne, wilgotne, no i szybko mamy coś słodkiego na niedzielę. Co ja mówię, jeszcze na sobotę takie ciepłe - ja nie wytrzymałam.
Śliwki mogą być duże jak również mniejsze węgierki, ale jędrne i nie przejrzałe. Przepis jest podany na tortownicę kwadratową i okrągłą. Można upiec również w typowej blaszce do placka z półtorej porcji podanej w przepisie.
Ciasto :
- 200 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 250 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- foremka kwadratowa o wym. 24 x 24 lub tortownica o średnicy 25 - 26 cm.
- papier do pieczenia , masło i kaszka manna do boków foremki
Kruszonka i pozostałe :
- ok. 750 g jędrnych śliwek
- 125 g masła
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki trzcinowego lub zwykłego cukru
Wykonanie :
- Na dno foremki położyć papier i zapiąć obręcz wypuszczając kołnierzyk. Boki wysmarować masłem i wysypać kaszką manną. Mniejsze śliwki wydrylować przekroić na połowę lub większe jak u mnie na 4 części.
- Masło na kruszonkę stopić, dodać cukier i wymieszać. Dodać mąkę i wiórki kokosowe, wymieszać i wstawić do zamrażarki na ok. 10 min.
- Do misy miksera włożyć masło, dodać cukier i miksować ok. 10 minut . Dodawać stopniowo po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Na koniec dodawać po jednej łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia miksując na wolniejszych obrotach.
- Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać , ułożyć cząstki śliwek - te co się nie zmieszczą ułożyć jedna na drugiej wciskając lekko w ciasto. Posypać równomiernie kruszonką . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 60 minut. Po 10 - 15 minutach wyłożyć na paterę.
CIASTO CZYTELNIKÓW :
Fajne ciasto, ale w przepisie na kruszonkę nie ma podanej ilości cukru. Jezeli mogłabym prosić :). Pozdrawiam. Maria
OdpowiedzUsuńWłaśnie pisałam w komentarzu, że w składnikach kruszonki nie ma cukru, ale widzę, że juz jest uzupełnione. :) Dziekuję. Pozdrawiam. Maria
OdpowiedzUsuńp.s. Nie wiem, dlaczego mój pierwszy komentarz się nie pojawił...
Danusiu piekne ciasto. Tez dzis myslalam o ciescie ze sliwkami ale ostatecznie upieklam sernik z wisniami:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dzięki za super przepisu
OdpowiedzUsuńDanusiu ciacho mniam ale tak jak już Ci napisałam na Fb.upiekłam Twoją zimową szarlotkę ciasto zarobiłam już w piątek wieczorem jak wróciłam od mamy bo muszę się nią opiekować bo ma rwę kulszową i strasznie cierpi z bólu okropny.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńPrzepiękne i ręczę, że przepyszne! Uwielbiam takie ucierane ciasta z owocami. Zaraz po drożdżowych są dla mnie najsmaczniejsze ;-) A jak jeszcze dodamy śliwki, to już ... uuuu... niebo w gębie! Zdjęcia zachęcają Danusiu do wypróbowania przepisu :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie Danusi :)
OdpowiedzUsuńZmogła mnie angina ropna, ale już chyba ze mną coraz lepiej bo nabieram apetytu, szczególnie na takie pyszne ciasto jakie widzę u Ciebie. Chyba ukręcę ale z nektarynkami bo akurat mam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu za przepis, wiem z doświadczenia, że wyjdzie dobre :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Agnieszka
No pyszne było jak drożdżowiec , robiłam wczoraj , zresztą jak wszystko co ze śliwką a tu znowu bułki kuszą , mniam mniam z całą śliwką będzie na sobotę
OdpowiedzUsuńdziękuję za przepisy jeszcze się nigdy nie zawiodłam
Pisałam już na facebooku, że pycha, kolejny już raz :) Ja zrobiłam z mrożonych śliwek i malin. Kokosowa kruszonka super pasuje :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne! rozpływa się w ustach. Czym więcej się go je, tym większa ochota na nowy kawałek!
OdpowiedzUsuńGratuluje prowadzonej stronki. Nie dawno tu trafiłam i nie żałuję, skorzystałam już z wielu przepisów i wiem , że nie ostatnich. Tu jest bardzo smacznie. pozdrawiam
Bardzo dziękuję za komentarz i zapraszam z całego serca , jeżeli tylko są przepisy , które Tobie odpowiadają. Bardzo dziękuję za ciepłe słowa. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńJak zwykle Danusiu przepis strzelony w dziesiątkę !!! Ciasto zjedzone do ostatniego okruszka. A kruszonka po prostu bajka !!!! Zrobiłam ze śliwek które obrodziły w tym roku jak i inne owoce. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitaj Moniu. Przymierzam się do upieczenia ciasta, bo dawno nie jadłam takiego swojego domowego. Na urlopie raczej omijałam cukiernie z daleka...he, he. Dziękuję Ci bardzo Moniu i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń