piątek, 9 października 2015

TARTA NA KRUCHYM CIEŚCIE ZE ŚLIWKAMI, MIGDAŁAMI I KRUSZONKĄ



Sezon śliwkowy w pełni, więc i wypieków z tymi owocami więcej. Tarta to szybkie ciasto i bardzo smaczne na zimno jak również na ciepło. Samo ciasto można sobie przygotować z wieczora, wyłożyć nim blaszkę i wstawić do lodówki, a na drugi dzień podpiec. 
Doskonałe również z morelami. Kruszonka na bazie cukru pudru wg mnie jest  smaczniejsza , nie jest taka twarda i dobrze się trzyma ciasta. Warstwa zmielonych migdałów dosmacza ciasto, ale jeżeli akurat nie mamy ich w domu to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ciasto posypać samą bułką tartą.
W końcowym efekcie i tak smakowo dominują śliwki, chociaż bardzo zachęcam dodanie warstwy zmielonych migdałów. Zapraszam do przepisu.



Ciasto :

  • 1 kopiasta szklanka mąki pszennej ( dobrze dodać 1/2 szklanki mąki krupczatki )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g schłodzonego lekko masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Pozostałe :

  • 50 g miękkiego masła + 1/2 szklanki  mąki pszennej + 1/2 szklanki cukru pudru = kruszonka
  • ok. 70 dkg  śliwek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego + 1 lekko kopiasta łyżka bułki tartej
  • 50 g mielonych migdałów ze skórką + 1 lekko kopiasta łyżka bułki tartej
  • forma do tarty lub tortownica ok. 26 cm


  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i krótko zagnieść ciasto. Blaszkę do tarty wylepić ciastem razem z brzegami, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Śliwki wypestkować , wymieszać zmielone drobniej migdały z bułką tartą.  Wymieszać osobno cukier z bułką tartą. Zagnieść z miękkim masłem kruszonkę.
  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni C . Wstawić ciasto do piekarnika i podpiec na rumiano - z termoobiegiem ok. 10 minut , bez termoobiegu 15- 20 min. 
  • Przed samym ułożeniem  śliwek na blaszkę posypać je cukrem i bułką tartą -wymieszać. Podpieczoną tartę posypać migdałami z bułką tartą. Ułożyć śliwki i posypać kruszonką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 180 stopniach C ok. 30 minut- do zrumienienia kruszonki.

6 komentarzy:

  1. Oj przydałby sie przepis wczoraj... dzis śliwki już na powidła sie robią :) A wygląda smacznie ta tarta :) Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co się odwlecze to nie uciecze- śliwki jeszcze są.... Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wspaniała tarta! Ja często dodaję jeszcze odrobinę cynamonu bo tak lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też czasami daję troszkę cynamonu do śliwek, jak nie zapomnę- dziękuję Joasiu :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.