środa, 7 października 2015

BITKI SCHABOWE Z PIECZARKAMI NA DWA SPOSOBY




Bitki schabowe sauté lub bitki duszone w śmietanie to obiad w dobrą godzinę razem z pieczonymi ziemniakami. Bitki smażone nie są takie wilgotne jak bryzole z polędwicy wołowej , ale miękkie i kruche. 
W drugim wydaniu wilgotniejsze, ponieważ są duszone w śmietanie razem z pieczarkami. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami  i surówką warzywną np. Colesław  . Ja przeważnie robię więcej - na dwa dni i podaję wtedy w dwóch wersjach.




ok. 60 dkg schabu bez kości
  • ok. 60 dkg pieczarek
  • sól. pieprz, papryka czerwona w proszku
  • 1 duża modra cebula
  • 3- 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany do sosu + 4 łyżki wody
  • masło klarowane


Pierwsza wersja :
  • Schab pokroić na 4 grube kotlety, każdy z nich rozbić i przekroić na połowę. Popieprzyć i usmażyć na rumiano z obu stron na maśle klarowanym. Przełożyć wszystkie z powrotem na patelnię , wlać 1/2 szklanki wody i po wierzchu posolić. Dusić na wolniejszym ogniu ok. 25 minut. Przed podaniem odparować prawie całkowicie na pełnym ogniu.
  • Pieczarki pokrojone w plasterki , cebulę pokrojoną w półplasterki usmażyć na rumiano na 1 łyżce masła klarowanego- doprawić solą, papryką i pieprzem. Bitki ułożyć na półmisku , a obok nich usmażone pieczarki.
Druga wersja :

  • Bitki i pieczarki usmażyć jak w wersji pierwszej . Wszystko przełożyć do głębszego rondla wlać wodę i śmietanę, posolić lekko i zagotować. Dusić pod przykryciem razem ze śmietaną ok. 10- 15 minut. Odkryć i na pełnym ogniu lekko odparować- ok. 2 minut.

12 komentarzy:

  1. Często robię bitki ale te pierwsze. Muszę teraz spróbować zrobić te w śmietanie. Mój mąż bardzo lubi pieczarki ale tylko podsmażone na masełku, muszę spróbować Twojej wersji pieczarek z czerwoną cebulą.

    Smacznie to wszystko u Ciebie wygląda, aż ślinka leci :)

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam JaGuś. A , no widzisz kombinuję jak koń pod górę, żeby każdego dnia nie gotować- he, he. Dziękuję Ci JaGuś.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Witaj ja mam pytanie dotyczące sałatki winogrona chodzi mi o to jaki konkretnie dajesz ser pleśniowy wkrótce mam 18 natkę córki i bardzo chcę ją zrobic ale bez kurczaka i tylko ten ser nie wiem jaki dać, pozdrawiam serdecznie prowadzisz fantastyczny blog .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. To wszystko zależy jaki ser chcesz- może być gorgonzola, lazur ....
      Mam gorącą prośbę. Bardzo proszę zadawać pytania pod daną potrawą. Przepisów jest już ponad 1000 i trudno jest mi potem szukać na blogu, a i często potem nie wiem o jaką chodzi. Będę wdzięczna.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. super :) moje ulubione ziemniaczki, najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę teraz spróbować zrobić te bitki w śmietanie. Mój mąż bardzo lubi pieczarki ale tylko podsmażone na masełku, muszę spróbować Twojej wersji pieczarek z czerwoną cebulą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, to Bobowicz, a to GM Forte, czyli znowu się zaczyna :)

      Usuń
  5. Dla mnie jest to dość tłuste danie, ale jestem pewien, że jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie jest u Pana, Pani nadwaga...u mnie jest wszystko w normie łącznie z wynikami badań i do tego constans od kilkudziesięciu lat, także dla mnie nie jest tłuste:)

      Usuń