Bitki schabowe sauté lub bitki duszone w śmietanie to obiad w dobrą godzinę razem z pieczonymi ziemniakami. Bitki smażone nie są takie wilgotne jak bryzole z polędwicy wołowej , ale miękkie i kruche.
W drugim wydaniu wilgotniejsze, ponieważ są duszone w śmietanie razem z pieczarkami. Najlepiej smakują z pieczonymi ziemniakami i surówką warzywną np. Colesław . Ja przeważnie robię więcej - na dwa dni i podaję wtedy w dwóch wersjach.
ok. 60 dkg schabu bez kości
- ok. 60 dkg pieczarek
- sól. pieprz, papryka czerwona w proszku
- 1 duża modra cebula
- 3- 4 kopiaste łyżki gęstej śmietany do sosu + 4 łyżki wody
- masło klarowane
Pierwsza wersja :
- Schab pokroić na 4 grube kotlety, każdy z nich rozbić i przekroić na połowę. Popieprzyć i usmażyć na rumiano z obu stron na maśle klarowanym. Przełożyć wszystkie z powrotem na patelnię , wlać 1/2 szklanki wody i po wierzchu posolić. Dusić na wolniejszym ogniu ok. 25 minut. Przed podaniem odparować prawie całkowicie na pełnym ogniu.
- Pieczarki pokrojone w plasterki , cebulę pokrojoną w półplasterki usmażyć na rumiano na 1 łyżce masła klarowanego- doprawić solą, papryką i pieprzem. Bitki ułożyć na półmisku , a obok nich usmażone pieczarki.
Druga wersja :
- Bitki i pieczarki usmażyć jak w wersji pierwszej . Wszystko przełożyć do głębszego rondla wlać wodę i śmietanę, posolić lekko i zagotować. Dusić pod przykryciem razem ze śmietaną ok. 10- 15 minut. Odkryć i na pełnym ogniu lekko odparować- ok. 2 minut.
Często robię bitki ale te pierwsze. Muszę teraz spróbować zrobić te w śmietanie. Mój mąż bardzo lubi pieczarki ale tylko podsmażone na masełku, muszę spróbować Twojej wersji pieczarek z czerwoną cebulą.
OdpowiedzUsuńSmacznie to wszystko u Ciebie wygląda, aż ślinka leci :)
Pozdrawiam serdecznie.
Witam JaGuś. A , no widzisz kombinuję jak koń pod górę, żeby każdego dnia nie gotować- he, he. Dziękuję Ci JaGuś.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Witaj ja mam pytanie dotyczące sałatki winogrona chodzi mi o to jaki konkretnie dajesz ser pleśniowy wkrótce mam 18 natkę córki i bardzo chcę ją zrobic ale bez kurczaka i tylko ten ser nie wiem jaki dać, pozdrawiam serdecznie prowadzisz fantastyczny blog .
OdpowiedzUsuńWitam. To wszystko zależy jaki ser chcesz- może być gorgonzola, lazur ....
UsuńMam gorącą prośbę. Bardzo proszę zadawać pytania pod daną potrawą. Przepisów jest już ponad 1000 i trudno jest mi potem szukać na blogu, a i często potem nie wiem o jaką chodzi. Będę wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie :)
Boże, dwie wersje w raz... rozpusta!
OdpowiedzUsuńI, to w biały dzień- he, he- dziękuję :)
Usuńsuper :) moje ulubione ziemniaczki, najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńteż jestem ziemniaczana- pozdrawiam :)
UsuńMuszę teraz spróbować zrobić te bitki w śmietanie. Mój mąż bardzo lubi pieczarki ale tylko podsmażone na masełku, muszę spróbować Twojej wersji pieczarek z czerwoną cebulą.
OdpowiedzUsuńA, to Bobowicz, a to GM Forte, czyli znowu się zaczyna :)
UsuńDla mnie jest to dość tłuste danie, ale jestem pewien, że jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńWidocznie jest u Pana, Pani nadwaga...u mnie jest wszystko w normie łącznie z wynikami badań i do tego constans od kilkudziesięciu lat, także dla mnie nie jest tłuste:)
Usuń