Ostatnio coś się za mnie śledzie wzięły. Ten przepis spisałam kiedyś z Kobiety i Życia...taka gazeta , która była trudna do zdobycia, a jeżeli już to w założonej teczuszce w kiosku. W kilku słowach rzeknę...dawno, dawno temu za górami za lasami...No, ale do rzeczy. Śledzie solone, potem moczone i potem marynowane, ale warto je zrobić bo są bardzo smaczne. Jeżeli tylko rodzynki Wam nie przeszkadzają to bardzo polecam. Mogą stać w lodówce ok. tygodnia, są jeszcze smaczniejsze.
- 500 g solonych śledzi - filetów - wymoczyć wg smaku
MARYNATA
- 1 szklanka octu jabłkowego lub cytrynowego + 1,5 szklanki wody ( szklanka o poj. 250 ml )
- 2 małe liście laurowe + 7 ziaren ziela angielskiego + 7 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka gorczycy + 2 kopiaste łyżeczki cukru + 0,5 łyżeczki soli
- Wszystkie składniki marynaty zagotować i gotować kilka minut. Ostudzić , zalać wymoczone śledzie i wstawić do lodówki na 24 godziny.
SOS :
- 100 - 150 g rodzynek ( dałam 150 , bo lubię )
- 1/2 szklanki oleju wg uznania ( u mnie słonecznikowy )
- 1 szklanka ketchupu ( u mnie domowy z pomidorów z papryką ) ...jeżeli nie ma domowego, to pół szklanki kupnego , który jest w smaku bardziej intensywny wymieszanego z gęstym sokiem pomidorowym lepiej z passatą
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 - 3 szczypty gałki muszkatołowej
- Olej, ketchup , pietruszkę i gałkę razem wymieszać. Śledzie pokroić na ok. 1 - 1,5 cm kawałki , wsypać rodzynki i wymieszać z sosem. Przełożyć do słoja lub szklanego pojemnika, przykryć i wstawić na ok. 12 godzin do lodówki.
Przeczytałam,zrobię przy najbliższej okazji.Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz :)
UsuńLubię takie śledzie, ale... No właśnie. Nie powinnam ich jeść, ale jak zjem niedużo, to może przeżyję:)).Cieszę się Danusiu,że działasz w kuchni. Pozdrawiam, Elżbieta P.
OdpowiedzUsuńTeż nie powinnam, ale nie potrafię z nich zrezygnować. Pozdrawiam Elżuniu :) dziękuję :)
Usuńsuper! na pewno przetestuję na święta :)
OdpowiedzUsuńPyszne śledzie zamiast rodzynek dałam żurawinę suszoną i fajnie wyszło proszę o więcej takich przepisów
OdpowiedzUsuńWitam Aniu. Z żurawiną też kiedyś robiłam i ...tak są równie smaczne. Bardzo dziękuję Aniu :) pozdrawiam :)
UsuńWitam.Śledzie wyjąć z marynaty i dodać do sosu....? Dobrze zrozumiałam? Co zrobić z marynatą?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dorota J.
Przepraszam, ale nie mogłam...marynatę wylać, gdyby było inaczej to bym napisała...pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚledzie z tego przepisu są pyszne! Robiłam już 2 razy. Na święta robię 2 porcje. Danusiu bardzo dziękuję za przepis😘 Pozdrawiam serdecznie 🙂
UsuńJa też zrobiłam te śledzie, bo mogą dłużej stać. U mnie po Wigilii śledzie nie bardzo idą, to chociaż po świętach pojedzą ze smakiem. Dziękuję :)
UsuńDziękuję za odpowiedź.��
OdpowiedzUsuńŚledzie przyrządzone wg tego przepisu są wspaniałe �� Pozdrawiam serdecznie.
Dorota J.
Bardzo proszę . Również serdecznie pozdrawiam :)
Usuń