Nie ma ochoty w tym upale na wędliny domowe , polecam więc serek jogurtowy . Coś a'la Almette. Zamiast czosnku niedźwiedziego można dać inny składnik np. prażoną cebulkę, szczypiorek , suszone pomidory z oleju - jak kto woli i czym dysponuje. Serek zachowuje kształt, ale raczej należy do tych smarownych.
- 2 jogurty greckie - razem 800 g
- 3/4 łyżeczki soli
- pierz kolorowy
- 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- duża gaza podwójnie złożona ( kupić w aptece ), można użyć czystej pieluszki tetrowej
- Na sito położyć podwójnie złożoną gazę, czyli poczwórnie, bo ona już jest podwójna . Jogurty wymieszać z czosnkiem, dodać sól, pieprz , cukier i wymieszać. Całość przełożyć na gazę i pozostawić do odcieknięcia na ok. 3 godziny.
- Po tym czasie gazę zawiązać i powiesić w chłodniejszym miejscu na całą noc. U mnie w chłodnej pralni na kranie. Można też powiesić na chochelce nad wyższym garnkiem i wstawić do lodówki. Nie powinien stać w ciepłym bo skwaśnieje.
- Serek przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.
- Moja uwaga : można też nic nie dodawać i pozostawić smak jogurtu. Gazę dobrze wypłukaną pod bieżącą wodą można użyć kilka razy.
Witaj Danusiu super przepis na smaczny serek na pewno go zrobię.Pozdrawiam Kasia
OdpowiedzUsuńA, to taki serek Kasiu zamiast kupnego , nie napiszę jakiego- he, he.
UsuńPozdrawiam :)
Dla mnie też taki domowy serek to pyszotka-jutro go robię na pewno -dziękuję za przepis ☺
OdpowiedzUsuńWitam Basiu, nie ma to jak swoje domowe wyroby wszelkiego rodzaju.
UsuńPozdrawiam :)
Wyglada bardzo smakowicie.Ewa
OdpowiedzUsuńZamiast kupnego Ewuniu , łatwy i szybko się robi.
UsuńPozdrawiam :)
Danusiu, zdradź mi "prywatnie" który to jogurt :-), mam smaka na ten leciutki serek...
OdpowiedzUsuńMarzyniu, nie podam nazwy, bo niczego nie reklamuję, ale jogurty greckie są na pewno u Was, więc nie będziesz miała problemu.
UsuńBuziaki :)
Jak ten serek wygląda apetycznie i taki prosty w wykonaniu, szok ! Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńFakt, prosty jest i bardzo smaczny- dziękuję Bożenko :)
UsuńCześć Danuska!!!
OdpowiedzUsuńSerek wspaniały i wcale nie ma tak dużo pracy przy nim, możesz gotować obiadek a między czasie serek sam ocieka. Jest bardzo dobry aksamitny no i wiem co jem polecam. Trzeba tylko czytać etykiety na jogurcie, bo te jogurty też są różne. Zdjęcie nie zdążyło się zrobić bo serek znikną w tajemniczy sposób w jedne popołudnie. Dzięki za jeszcze jeden fantastyczny przepis.
pozdrawiam
Halina z Nowego S.
Halinko, mój wnuk mówi, że to taki serek dla leniwych, ale jaki dobry- he, he. Dziękuję Ci bardzo.
UsuńSerdecznie pozdrawiam :)
No Danuśka ten Twój wnusio to ma poczucie humorku he,he,he, ale serek jest naprawdę rewelka córka nastawia dzisiaj jeszcze raz tylko zmieniła zioła pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHalina z Nowego.S.
A, ja ostatnio dodałam kawałki malin i trochę go posłodziłam miodem, oczywiście nie dla mnie. Ja mięsożerna jestem- he, he.
UsuńPozdrawiam Halinko :)
Witam. W tym roku moja parapetowa bazylia bardzo obrodziła, dlatego zrobiłam ten serek z jej dodatkiem. Wyszedł świetny, kwaskowaty serek, czyli taki, jaki lubimy i fajnie przeszedł smakiem bazylii. Podejrzewam, że inne dodatki będą działać podobnie, co muszę w przyszłości osobiście sprawdzić :) Pozdrawiam Cię serdecznie!
OdpowiedzUsuńWitam ryfko. Upały u nas się dają we znaki i odpisuję trochę z opóźnieniem. Nie ma sił na przepisy, na bloga, ale to już sierpień, więc i pogoda się zmieni na łagodniejszą. Bardzo Ci dziękuję za komentarz.
UsuńPozdrawiam serdecznie :
A jak zrobić sam to co nie dodawać
OdpowiedzUsuńJa nie dodaję nic, ale można dodać samą sól. Nie dodaję nic , bo potrzebuję go jako bazę do naleśników, poza tym my czasami lubimy też taki czysty, do tego dżem domowy i bułeczki. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję też chciałam sam bez dodatków Pozdrawiam
UsuńMożna również takim serkiem bez dodatków smarować pieczywo zamiast masła...pozdrawiam :)
UsuńA ja jestem ciekawa czy taki serek nada się na sernik. Nie znam konsystencji z tego serka, ale myślę, ze jest zbity. Jutro kpię jogurty i zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Danusiu :)
On Basiu nie jest zbity, raczej jest smarowny. Można go dłużej potrzymać i jak mocniej odcieknie to być może można i do sernika użyć. Ja na pewno wypróbuję. Pozdrawiam Basiu :)
UsuńWitaj Danusiu😊A czy do serka mogę nie dodawać cukru? Staram się go unikać w diecie córki 😉
OdpowiedzUsuńOczywiście Dorotko, możesz nie dodawać nic, możesz dodać łyżeczkę czy dwie miodu, możesz dodać posiekany szczypiorek. Tutaj cukier nie jest obowiązkowy. Pozdrawiam cieplutko Dorotko :)
UsuńDziękuję bardzo Danusiu😘Na pewno w tym tygodniu go zrobimy.
UsuńPowodzenia Dorotko, chociaż tutaj nie może się nic nie udać.
UsuńWitaj Danusiu!!! Jak fajnie ze juz jesteś!!! Serek wyszedł mi wspaniale i pysznie , zrobiła z pieprzem czerwonym i szczypiorkiem. Ta najnowsza babeczka jest piękna i pysznie wyglada. Zyczenia zdrówka i szczęścia od Joli
OdpowiedzUsuńWitaj Jolu. O, i to mnie bardzo cieszy, że serek Ci smakuje. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)
Usuń