poniedziałek, 27 lipca 2015

ZAPIEKANKA Z RYŻEM, FASOLKĄ, POMIDORAMI I ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI


Świeża fasolka to jest to na co czekam cały rok. Robię ją po francusku jako dodatek do obiadu , z sosem jako danie główne , tradycyjnie z masłem i bułeczką lub sezamem....  et cetera. Polecam też wspaniałą w smaku fasolkę mamut . Zapraszam na zapiekankę z ryżem. Łatwo i smacznie.




  • 100 g ryżu ( dałam Basmati, bo taki lubię ) + 1 por + 2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju + sól i pieprz + 1,5 szklanki wody ( 375 ml)
  • ok. 70 dkg pomidorów + 1 łyżka oleju + sól i pieprz + 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • ok. 70 dkg fasolki szparagowej
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany + 2 jajka + troszkę soli  i pieprzu
  • 1 serek Camembert naturalny
  • naczynie żaroodporne i masło do wysmarowania


  • Na 1 łyżce oleju podsmażyć pokrojony w ćwierć plasterki por i  posiekany czosnek. Dodać ryż , chwilę małą przesmażyć razem i wlać wodę. Posolić i popieprzyć do smaku. Zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i przykryć. Pozostawić 20 ok.minut- ryż wchłonie prawie całą wodę, ale będzie lekko mokry. Ryż wyłożyć równomiernie na wysmarowany półmisek.
  • Fasolkę przebrać i przekroić na połowę. Ugotować w osolonej wodzie - 14- 15 minut od zagotowania- odcedzić i wyłożyć na ryż.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na półplasterki i wyłożyć na rozgrzany olej. Dodać zioła prowansalskie i smażyć prawie do odparowania wody- przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć równomiernie na fasolkę. Dobrze jest mieć takie sito, które kładziemy na patelnię jak smażymy coś co pryska- to doskonale zabezpiecza nam kuchenkę.
  • Mocno schłodzony serek pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na pomidorach.
  • Śmietanę i jajka dobrze rozmącić rózgą i lekko posolić , dodać trochę pieprzu. Wylać na zapiekankę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec z termoobiegiem ok. 25- 30 minut, bez termoobiegu do zrumienienia.


ZAPIEKANKA CZYTELNIKÓW :

8 komentarzy:

  1. Chcę powitać Cię serdecznie,
    to Twój blog, więc będę zachowywać się grzecznie.
    Proszę tylko o publikację,
    by przeczytał to każdy – czy siedzi w pracy czy ma wakacje.

    Mała Nikola – o oczkach cudownych,
    by być zdrową, potrzebuje kuracji kosztownych.

    I Ty możesz pomóc wrócić jej do zdrówka,
    wystarczy gest mały jak mrówka!

    Batonika, czekoladkę,
    może pączka, oranżadkę,
    zamiast zjadać, konsumować,
    złotóweczkę możesz podarować.

    Kliknij tutaj: http://www.siepomaga.pl/r/zrezygnujzbatonikadlanikoli
    i do dzieła, niech Twa dobroć się rozścieła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu, nie lubię takich komentarzy na blogu. W drodze wyjątku nie skasuję go, bo domyślam się jak bardzo jesteś zdesperowana. Nie ma chyba nic gorszego jak chore dziecko. Proszę jednak , więcej nie wstawiaj . Myślę , że na Fb jest więcej ludzi niż na blogu. Pozdrawiam Cię serdecznie i trzymam kciuki :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię zapiekanki wszelkie...
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. JaGuś to może być takie trochę sprzątanie lodówki . Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Danusiu, ta zapiekanka jest fantastyczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak Aniu jakoś się zrobiło i było smacznie :)

      Usuń