wtorek, 28 lipca 2015

ROLADKI DROBIOWE W SOSIE WĘDZONKOWYM




Piersi drobiowe to taki rodzaj mięsa, za którym nie przepadam i raczej wykorzystuję je jaką bazę wyjściową . Na pewno nie lubię piersi drobiowych gotowanych na parze . 
Z tego rodzaju mięsa najczęściej robię roladki , kotlety siekane z warzywami czy nuggetsy  podawane z sosem słodko kwaśnym, ewentualnie kotlety z nadzieniem . Te roladki dusiłam w sosie na bazie wędzonego boczku i cebulki co dało w efekcie końcowym bardzo smaczną potrawę. Podałam z kaszą i warzywami. Polecam też bardzo smaczne roladki w sosie pieczarkowo- paprykowym z piekarnika, także w sosie z mascarpone . Zapraszam do przepisu.


  • ok. 1.10 kg piersi drobiowych
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego + 2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju + sól i pieprz
  • 1/2 słoiczka łagodnego ajvaru ewentualnie ketchupu
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 125- 130 g boczku parzonego wędzonego - nie surowego + 1 łyżka masła klarowanego 
  • 2 średnie modre cebule
  • 1/2 łyżki sosu sojowego grzybowego
  • 2, 5 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju do podsmażenia roladek 
  • 2 łyżki śmietany + mąka + woda


  • Umyte i osuszone piersi drobiowe przekroić wzdłuż na połowę lub na trzy części- zależy od grubości piersi. Plastry mięsa drobiowego rozbić jak na kotlety schabowe - delikatnie przez woreczek foliowy żeby nie poprzerywać mięsa.
  • Szpinak rozmrozić lub nie . Na patelni na 1 łyżce oleju zeszklić posiekany czosnek, dodać szpinak , odparować całkowicie , doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
  • Każdy płat piersi posmarować ajvarem, położyć plasterek lub pół sera żółtego , na to łyżkę szpinaku i zwinąć roladki. Spiąć wykałaczką lub owiązać sznurkiem.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju  i obsmażyć roladki na rumiany kolor. Smaczek z patelni zdeglasować ( czyli wlać trochę wody i zebrać smak )  i zachować. 
  • W brytfannie rozgrzać masło klarowane , dodać pokrojony boczek i cebulkę- całość podsmażyć na silnym ogniu, włożyć roladki, wlać smaczek z patelni, wlać 2,5 szklanki wody i zagotować. Doprawić trochę  solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodać sos sojowy i całość doprawić solą i pieprzem.
  • Miękkie roladki wyjąć, zdjąć sznurki lub wyciągnąć wykałaczki. Do sosu dodać śmietanę i rozmieszać. Wlać wodę rozrobioną z mąką i zagęścić sos. Włożyć roladki i jeszcze chwilę lekko podgrzać.
ROLADKI CZYTELNIKÓW :

Ewa Z. z San Diego

14 komentarzy:

  1. Swietny pomysl,beda zrobione.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znam Twoją energię Ewuniu to pewnie tak- pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Czegoś takiego szukałam.Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że przepis się przyda. Dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Rewelacja! I u Ciebie jak zawsze hurtowe ilości ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, no trochę tak Aniu. My jesteśmy łasuchy.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Ten wsadzik do roladek musi być PRZEPYSZNY!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet może być bez roladek- sam wsadzik- he, he - pozdrawiam Marzyniu :)

      Usuń
  5. Ja zrobiłam to samo ale z karkówką.Wyszło przepyszne.Mięciutka karkówka rozpływa się w ustach,przepyszny sos pachnący wędzonką.Z kurczakiem zrobię następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z karkówką też czasami robię, nawet wolę , bo wiadomo Stasiu , że to mięsko jest smaczne. Z kurczakiem rzadziej, ale też dzięki temu że są w sosie piersi nie są takie suche. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Było bardzo pysznie!!Dzieki.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to Ewuniu najważniejsze- dziękuję Ci bardzo. Pozdrawiam upalnie :)

      Usuń