Piersi drobiowe to taki rodzaj mięsa, za którym nie przepadam i raczej wykorzystuję je jaką bazę wyjściową . Na pewno nie lubię piersi drobiowych gotowanych na parze .
Z tego rodzaju mięsa najczęściej robię roladki , kotlety siekane z warzywami czy nuggetsy podawane z sosem słodko kwaśnym, ewentualnie kotlety z nadzieniem . Te roladki dusiłam w sosie na bazie wędzonego boczku i cebulki co dało w efekcie końcowym bardzo smaczną potrawę. Podałam z kaszą i warzywami. Polecam też bardzo smaczne roladki w sosie pieczarkowo- paprykowym z piekarnika, także w sosie z mascarpone . Zapraszam do przepisu.
- ok. 1.10 kg piersi drobiowych
- 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego + 2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju + sól i pieprz
- 1/2 słoiczka łagodnego ajvaru ewentualnie ketchupu
- kilka plastrów żółtego sera
- 125- 130 g boczku parzonego wędzonego - nie surowego + 1 łyżka masła klarowanego
- 2 średnie modre cebule
- 1/2 łyżki sosu sojowego grzybowego
- 2, 5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju do podsmażenia roladek
- 2 łyżki śmietany + mąka + woda
- Umyte i osuszone piersi drobiowe przekroić wzdłuż na połowę lub na trzy części- zależy od grubości piersi. Plastry mięsa drobiowego rozbić jak na kotlety schabowe - delikatnie przez woreczek foliowy żeby nie poprzerywać mięsa.
- Szpinak rozmrozić lub nie . Na patelni na 1 łyżce oleju zeszklić posiekany czosnek, dodać szpinak , odparować całkowicie , doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.
- Każdy płat piersi posmarować ajvarem, położyć plasterek lub pół sera żółtego , na to łyżkę szpinaku i zwinąć roladki. Spiąć wykałaczką lub owiązać sznurkiem.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć roladki na rumiany kolor. Smaczek z patelni zdeglasować ( czyli wlać trochę wody i zebrać smak ) i zachować.
- W brytfannie rozgrzać masło klarowane , dodać pokrojony boczek i cebulkę- całość podsmażyć na silnym ogniu, włożyć roladki, wlać smaczek z patelni, wlać 2,5 szklanki wody i zagotować. Doprawić trochę solą i pieprzem i dusić na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodać sos sojowy i całość doprawić solą i pieprzem.
- Miękkie roladki wyjąć, zdjąć sznurki lub wyciągnąć wykałaczki. Do sosu dodać śmietanę i rozmieszać. Wlać wodę rozrobioną z mąką i zagęścić sos. Włożyć roladki i jeszcze chwilę lekko podgrzać.
ROLADKI CZYTELNIKÓW :
Ewa Z. z San Diego
Ewa Z. z San Diego
Swietny pomysl,beda zrobione.Ewa
OdpowiedzUsuńJak znam Twoją energię Ewuniu to pewnie tak- pozdrawiam :)
UsuńCzegoś takiego szukałam.Dzięki.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że przepis się przyda. Dziękuję.
UsuńPozdrawiam :)
Rewelacja! I u Ciebie jak zawsze hurtowe ilości ;)
OdpowiedzUsuńA, no trochę tak Aniu. My jesteśmy łasuchy.
UsuńPozdrawiam :)
Ten wsadzik do roladek musi być PRZEPYSZNY!
OdpowiedzUsuńNawet może być bez roladek- sam wsadzik- he, he - pozdrawiam Marzyniu :)
Usuńzjadłoby się .... oj zjadło ...
OdpowiedzUsuńOchłodziło się to i apetyt większy :)
UsuńJa zrobiłam to samo ale z karkówką.Wyszło przepyszne.Mięciutka karkówka rozpływa się w ustach,przepyszny sos pachnący wędzonką.Z kurczakiem zrobię następnym razem.
OdpowiedzUsuńJa z karkówką też czasami robię, nawet wolę , bo wiadomo Stasiu , że to mięsko jest smaczne. Z kurczakiem rzadziej, ale też dzięki temu że są w sosie piersi nie są takie suche. Bardzo Ci dziękuję.
UsuńPozdrawiam :)
Było bardzo pysznie!!Dzieki.Ewa
OdpowiedzUsuńI to Ewuniu najważniejsze- dziękuję Ci bardzo. Pozdrawiam upalnie :)
Usuń