czwartek, 30 lipca 2015

GALARETA Z ŁOSOSIEM Z PUSZKI I WARZYWAMI




Lato jest i można do woli korzystać ze świeżych warzyw - ja nie skorzystałam. Nie zawsze ma się ochotę na długie stanie w kuchni a zjadłoby się coś innego niż wędliny czy sery. Poszłam na skróty i zrobiłam galaretę z warzyw i łososia z puszki. Nie chciało mi się rozlewać w kubeczki , bo to było zbyt dużo roboty. Wlałam całość do miski i też ładnie wyglądało. Zrobiłam z łososiem, ale równie dobrze można wykorzystać tuńczyka w sosie własnym , makrelę wędzoną czy kurczaka wędzonego. 


  • 1 litr chudego odtłuszczonego rosołu lub wywaru warzywnego + sok z cytryny + 1 ząbek czosnku + 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 2 puszki łososia lub tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • 1 mała puszeczka drobnej marchewki
  • 1 mała puszeczka groszku z kukurydzą
  • 3 jajka
  • koperek lub pietruszka do dekoracji
  • Gorący rosół schłodzić całkowicie i zdjąć tłuszcz. Odchudzony rosół zagotować i zdjąć z palnika. Dodać żelatynę , przetarty czosnek i sok z cytryny do smaku- dobrze wymieszać.
  • Ugotować jajka , obrać i przekroić na połowę. Warzywa odcedzić. Układać w misce jak na fotografiach. Zalać 2- 3 centymetrową warstwą rosołu z żelatyną żeby nie popłynęła dekoracja i wstawić do lodówki do stężenia. Wlać pozostałą ilość wywaru i pozostawić do ostudzenia. Wstawić do lodówki.
  • Zimną galaretę wstawić na chwilę do gorącej wody i odwrócić na półmisek.
GALARETA CZYTELNIKÓW :

Ewa Z. z San Diego

13 komentarzy:

  1. Wyglada to pieknie Danusiu Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Alu- pozdrawiam serdecznie w tym upale :)

      Usuń
  2. Proste, w miarę szybkie, nie wymagające zbyt wielu składników i pięknie wyglądające :))) Aha ... no i smaczne oczywiście na pewno też. Ja bardzo lubię wszelakie galarety, są lekkie i nigdy nie czuję się po czymś takim przejedzona. Ale na wykorzystanie łososia z puszki nie wpadłam. Dzięki za podpowiedź Danusiu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam sił Helenko na stanie w kuchni w tym upale, ale kombinuję, żeby tylko szybciej i w miarę smacznie. Ja głodomor jestem , więc taka ilość galarety to dla mnie na 2 razy, a gdzie rodzinka- he, he .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. akurat na moje odchudzanie :) i rzeczywiście fajna alternatywa dla wędliny lub sera!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale, super masz nick . Ja na emeryturze- he, he. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Było smacznie i lekko.Pozdrawiam.Ewa

      Usuń
  4. O właśnie, to dania, które teraz mam ochotę "gotować" :) galarety z rybą przyznam nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju galarety , są lekkie, tylko jak na mnie to się nimi nie najem- he, he :)

      Usuń
  5. Ryba w galarecie jest pysznaaaa!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, rybka to jest to co lubię- pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ewuniu- pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.