czwartek, 30 lipca 2015

GALARETA Z ŁOSOSIEM Z PUSZKI I WARZYWAMI




Lato jest i można do woli korzystać ze świeżych warzyw - ja nie skorzystałam. Nie zawsze ma się ochotę na długie stanie w kuchni a zjadłoby się coś innego niż wędliny czy sery. Poszłam na skróty i zrobiłam galaretę z warzyw i łososia z puszki. Nie chciało mi się rozlewać w kubeczki , bo to było zbyt dużo roboty. Wlałam całość do miski i też ładnie wyglądało. Zrobiłam z łososiem, ale równie dobrze można wykorzystać tuńczyka w sosie własnym , makrelę wędzoną czy kurczaka wędzonego. 


  • 1 litr chudego odtłuszczonego rosołu lub wywaru warzywnego + sok z cytryny + 1 ząbek czosnku + 6 płaskich łyżeczek żelatyny
  • 2 puszki łososia lub tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • 1 mała puszeczka drobnej marchewki
  • 1 mała puszeczka groszku z kukurydzą
  • 3 jajka
  • koperek lub pietruszka do dekoracji
  • Gorący rosół schłodzić całkowicie i zdjąć tłuszcz. Odchudzony rosół zagotować i zdjąć z palnika. Dodać żelatynę , przetarty czosnek i sok z cytryny do smaku- dobrze wymieszać.
  • Ugotować jajka , obrać i przekroić na połowę. Warzywa odcedzić. Układać w misce jak na fotografiach. Zalać 2- 3 centymetrową warstwą rosołu z żelatyną żeby nie popłynęła dekoracja i wstawić do lodówki do stężenia. Wlać pozostałą ilość wywaru i pozostawić do ostudzenia. Wstawić do lodówki.
  • Zimną galaretę wstawić na chwilę do gorącej wody i odwrócić na półmisek.
GALARETA CZYTELNIKÓW :

Ewa Z. z San Diego

15 komentarzy:

  1. Wyglada to pieknie Danusiu Pozdrawiam Alicja

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, w miarę szybkie, nie wymagające zbyt wielu składników i pięknie wyglądające :))) Aha ... no i smaczne oczywiście na pewno też. Ja bardzo lubię wszelakie galarety, są lekkie i nigdy nie czuję się po czymś takim przejedzona. Ale na wykorzystanie łososia z puszki nie wpadłam. Dzięki za podpowiedź Danusiu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam sił Helenko na stanie w kuchni w tym upale, ale kombinuję, żeby tylko szybciej i w miarę smacznie. Ja głodomor jestem , więc taka ilość galarety to dla mnie na 2 razy, a gdzie rodzinka- he, he .
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. akurat na moje odchudzanie :) i rzeczywiście fajna alternatywa dla wędliny lub sera!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale, super masz nick . Ja na emeryturze- he, he. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Było smacznie i lekko.Pozdrawiam.Ewa

      Usuń
  4. O właśnie, to dania, które teraz mam ochotę "gotować" :) galarety z rybą przyznam nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju galarety , są lekkie, tylko jak na mnie to się nimi nie najem- he, he :)

      Usuń
  5. Ryba w galarecie jest pysznaaaa!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, rybka to jest to co lubię- pozdrawiam Ewuniu :)

      Usuń
  6. Witaj Danusiu dziś zrobiłam łososia i tuńczyka w galarecie,szarlotkę z polówkami jabłek,ciasteczka z makiem przekładane marmoladą i jutro jeszcze serek biały więc zaszalałam dziś pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Kasiu. Oj, to rzeczywiście zaszalałaś. Też czasami tak mam, ale już nie tak często jak kiedyś. Cóż latka niestety lecą i sił ubywa. Bardzo Ci dziękuję Kasiu. Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń