poniedziałek, 4 lutego 2013

FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE




Po drobiowej niedzieli przyszła mi dzisiaj ochota na coś jarskiego. Tak podana fasolka jest samodzielnym pełnowartościowym posiłkiem obiadowym. Najczęściej podaję ją z kluskami leniwymi , ale z ziemniakami z wody również dobrze smakuje. Najlepsza jest świeża ze świeżymi pomidorami ale niestety na to trzeba poczekać do lata.

SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:

              ---3 łyżki oleju rzepakowego
              ---250 ml soku pomidorowego 100% lub 1 puszka krojonych
              ---600 g fasolki szparagowej ( ja daję półtora paczki mrożonej z Hortexu)
              ---2 ząbki czosnku
              ---1 duża cebula biała lub 2 średnie
              ---3 łyżeczki ziół prowansalskich
              ---1 płaska łyżeczka soli
              ---1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
              ---2 lub 3 jajka

Na patelnię wlać 3 łyżki oleju , dodać posiekany czosnek i lekko zeszklić (kolejność jest ważna- przed cebulą), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i wsypać zioła prowansalskie . Krótko podsmażyć i wlać sok pomidorowy lub pokrojone pomidory. Dodać sól i pieprz i gotować kilka minut na średnim ogniu. Doprawić wg własnego smaku. Fasolkę zalać wrzącą wodą i wsypać 1 łyżeczkę soli. Ugotować do miękkości tak żeby była chrupiąca. Odcedzić i przełożyć do sosu ziołowo- pomidorowego i wymieszać.

Pozostawić na ok.1/2 godziny , żeby fasolka trochę nasiąknęła sosem i ewentualnie odgrzać. Wyłożyć do salaterki i posypać ugotowanymi i pokrojonymi jajkami.
     
FASOLKA CZYTELNIKÓW :

Ewa z Kalifornii

14 komentarzy:

  1. Pani Danusiu,dzisiaj zrobiłam fasolkę szparagową z sosem była rewelacyjna tylko nie mrożonej ale świeżej. Pozdrawiam Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Reniu przypomniała mi Pani,muszę ją po niedzieli też zrobić.
      Pozdrawiam weekendowo:)

      Usuń
  2. Musze się koniecznie skusić, bo pomysł super - uwielbiam i fasolkę i pomidory, więc już wiem, że będzie mi smakowało :)) pozdrawiam Danusiu, spokojnego wieczoru :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja sobie zaplanowałam na jutro,piąteczek to musi u mnie być jarsko. Dziękuję.
      Miłego wieczoru.

      Usuń
  3. Sezon na fasolke w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Nie robiłam nigdy z sosem pomidorowym i do tego jajkami na twardo, więc wypróbuję niebawem bo jestem ciekawa jak to smakuje. W sosie słodko - kwaśnym smakuje mi bardzo, wiec czuję, że i tą wersję polubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Nadiu.
      Polecam Ci szczerze, bo fasolka tak podana jest bardzo smaczna, do tego jajka, więc posiłek jest w pełni wartościowy i szybki. Bardzo Ci dziekuję.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  4. Witam Danusiu,pychota.........!dziękuję ,że jesteś i dzielisz się swoimi przepisami.Kto waha się chodż przez chwilę i duma nad fasolką -musi zrobić i spróbować.Pozdrawiam życząc dużo,dużo zdrowia i wytrwałości- Ania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu po przerwie urlopowej. Dziękuję, że do mnie zaglądasz. My tą fasolkę też bardzo lubimy, a poza tym szybko i smacznie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Będzie fasolka w tym tygodniu.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jeszcze świeżej nie ma, ale czekam z utęsknieniem.
      Pozdrawiam Ewuniu.

      Usuń
  6. Zrobiona i pyszna!!!!Pozdrawiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już się nie mogę doczekać Ewuniu, kiedy u nas będzie świeża fasolka.
      Pozdrawiam serdecznie. :)

      Usuń