Po drobiowej niedzieli przyszła mi dzisiaj ochota na coś jarskiego. Tak podana fasolka jest samodzielnym pełnowartościowym posiłkiem obiadowym. Najczęściej podaję ją z kluskami leniwymi , ale z ziemniakami z wody również dobrze smakuje. Najlepsza jest świeża ze świeżymi pomidorami ale niestety na to trzeba poczekać do lata.
SKŁADNIKI NA 4 OSOBY:
---3 łyżki oleju rzepakowego
---250 ml soku pomidorowego 100% lub 1 puszka krojonych
---600 g fasolki szparagowej ( ja daję półtora paczki mrożonej z Hortexu)
---2 ząbki czosnku
---1 duża cebula biała lub 2 średnie
---3 łyżeczki ziół prowansalskich
---1 płaska łyżeczka soli
---1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
---2 lub 3 jajka
Na patelnię wlać 3 łyżki oleju , dodać posiekany czosnek i lekko zeszklić (kolejność jest ważna- przed cebulą), dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i wsypać zioła prowansalskie . Krótko podsmażyć i wlać sok pomidorowy lub pokrojone pomidory. Dodać sól i pieprz i gotować kilka minut na średnim ogniu. Doprawić wg własnego smaku. Fasolkę zalać wrzącą wodą i wsypać 1 łyżeczkę soli. Ugotować do miękkości tak żeby była chrupiąca. Odcedzić i przełożyć do sosu ziołowo- pomidorowego i wymieszać.
Pozostawić na ok.1/2 godziny , żeby fasolka trochę nasiąknęła sosem i ewentualnie odgrzać. Wyłożyć do salaterki i posypać ugotowanymi i pokrojonymi jajkami.
FASOLKA CZYTELNIKÓW :
Ewa z Kalifornii
Pani Danusiu,dzisiaj zrobiłam fasolkę szparagową z sosem była rewelacyjna tylko nie mrożonej ale świeżej. Pozdrawiam Renata
OdpowiedzUsuńPani Reniu przypomniała mi Pani,muszę ją po niedzieli też zrobić.
UsuńPozdrawiam weekendowo:)
Musze się koniecznie skusić, bo pomysł super - uwielbiam i fasolkę i pomidory, więc już wiem, że będzie mi smakowało :)) pozdrawiam Danusiu, spokojnego wieczoru :))
OdpowiedzUsuńJa sobie zaplanowałam na jutro,piąteczek to musi u mnie być jarsko. Dziękuję.
UsuńMiłego wieczoru.
Sezon na fasolke w pełni, więc trzeba to wykorzystać. Nie robiłam nigdy z sosem pomidorowym i do tego jajkami na twardo, więc wypróbuję niebawem bo jestem ciekawa jak to smakuje. W sosie słodko - kwaśnym smakuje mi bardzo, wiec czuję, że i tą wersję polubię.
OdpowiedzUsuńWitam Nadiu.
UsuńPolecam Ci szczerze, bo fasolka tak podana jest bardzo smaczna, do tego jajka, więc posiłek jest w pełni wartościowy i szybki. Bardzo Ci dziekuję.
Pozdrawiam cieplutko.
Witam Danusiu,pychota.........!dziękuję ,że jesteś i dzielisz się swoimi przepisami.Kto waha się chodż przez chwilę i duma nad fasolką -musi zrobić i spróbować.Pozdrawiam życząc dużo,dużo zdrowia i wytrwałości- Ania:)
OdpowiedzUsuńWitam Aniu po przerwie urlopowej. Dziękuję, że do mnie zaglądasz. My tą fasolkę też bardzo lubimy, a poza tym szybko i smacznie.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Będzie fasolka w tym tygodniu.Ewa
OdpowiedzUsuńU nas jeszcze świeżej nie ma, ale czekam z utęsknieniem.
UsuńPozdrawiam Ewuniu.
Zrobiona i pyszna!!!!Pozdrawiam.Ewa
OdpowiedzUsuńJa już się nie mogę doczekać Ewuniu, kiedy u nas będzie świeża fasolka.
UsuńPozdrawiam serdecznie. :)
Ślinotok. Robię dziś
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
Usuń