piątek, 24 lipca 2015

SEREK JOGURTOWY Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM



Nie ma ochoty w tym upale na wędliny domowe , polecam więc serek jogurtowy . Coś a'la Almette. Zamiast czosnku niedźwiedziego można dać inny składnik np. prażoną cebulkę, szczypiorek , suszone pomidory z oleju - jak kto woli i czym dysponuje. Serek zachowuje kształt, ale  raczej należy do tych smarownych.  


  • 2 jogurty greckie - razem 800 g
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pierz kolorowy
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • duża gaza podwójnie złożona ( kupić w aptece ), można użyć czystej pieluszki tetrowej


  • Na sito położyć podwójnie złożoną gazę, czyli poczwórnie, bo ona już jest podwójna . Jogurty wymieszać z czosnkiem, dodać sól, pieprz , cukier i wymieszać. Całość przełożyć na gazę i pozostawić do odcieknięcia na ok. 3 godziny.
  • Po tym czasie gazę zawiązać i powiesić w chłodniejszym miejscu na całą noc. U mnie w chłodnej pralni na kranie. Można też powiesić na chochelce nad wyższym garnkiem i wstawić do lodówki. Nie powinien stać w ciepłym bo skwaśnieje.
  • Serek przełożyć do zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.
  • Moja uwaga : można też nic nie dodawać i pozostawić smak jogurtu. Gazę dobrze wypłukaną pod bieżącą wodą można użyć kilka razy.
SEREK CZYTELNIKÓW :

Halinka z Nowego Sącza


Ryfka ze Szkocji




28 komentarzy:

  1. Witaj Danusiu super przepis na smaczny serek na pewno go zrobię.Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, to taki serek Kasiu zamiast kupnego , nie napiszę jakiego- he, he.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dla mnie też taki domowy serek to pyszotka-jutro go robię na pewno -dziękuję za przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Basiu, nie ma to jak swoje domowe wyroby wszelkiego rodzaju.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wyglada bardzo smakowicie.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast kupnego Ewuniu , łatwy i szybko się robi.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Danusiu, zdradź mi "prywatnie" który to jogurt :-), mam smaka na ten leciutki serek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, nie podam nazwy, bo niczego nie reklamuję, ale jogurty greckie są na pewno u Was, więc nie będziesz miała problemu.
      Buziaki :)

      Usuń
  5. Jak ten serek wygląda apetycznie i taki prosty w wykonaniu, szok ! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, prosty jest i bardzo smaczny- dziękuję Bożenko :)

      Usuń
  6. Cześć Danuska!!!
    Serek wspaniały i wcale nie ma tak dużo pracy przy nim, możesz gotować obiadek a między czasie serek sam ocieka. Jest bardzo dobry aksamitny no i wiem co jem polecam. Trzeba tylko czytać etykiety na jogurcie, bo te jogurty też są różne. Zdjęcie nie zdążyło się zrobić bo serek znikną w tajemniczy sposób w jedne popołudnie. Dzięki za jeszcze jeden fantastyczny przepis.

    pozdrawiam
    Halina z Nowego S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Halinko, mój wnuk mówi, że to taki serek dla leniwych, ale jaki dobry- he, he. Dziękuję Ci bardzo.
      Serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  7. No Danuśka ten Twój wnusio to ma poczucie humorku he,he,he, ale serek jest naprawdę rewelka córka nastawia dzisiaj jeszcze raz tylko zmieniła zioła pozdrawiam

    Halina z Nowego.S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, ja ostatnio dodałam kawałki malin i trochę go posłodziłam miodem, oczywiście nie dla mnie. Ja mięsożerna jestem- he, he.
      Pozdrawiam Halinko :)

      Usuń
  8. Witam. W tym roku moja parapetowa bazylia bardzo obrodziła, dlatego zrobiłam ten serek z jej dodatkiem. Wyszedł świetny, kwaskowaty serek, czyli taki, jaki lubimy i fajnie przeszedł smakiem bazylii. Podejrzewam, że inne dodatki będą działać podobnie, co muszę w przyszłości osobiście sprawdzić :) Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ryfko. Upały u nas się dają we znaki i odpisuję trochę z opóźnieniem. Nie ma sił na przepisy, na bloga, ale to już sierpień, więc i pogoda się zmieni na łagodniejszą. Bardzo Ci dziękuję za komentarz.
      Pozdrawiam serdecznie :

      Usuń
  9. A jak zrobić sam to co nie dodawać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie dodaję nic, ale można dodać samą sól. Nie dodaję nic , bo potrzebuję go jako bazę do naleśników, poza tym my czasami lubimy też taki czysty, do tego dżem domowy i bułeczki. Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dziękuję też chciałam sam bez dodatków Pozdrawiam

      Usuń
    3. Można również takim serkiem bez dodatków smarować pieczywo zamiast masła...pozdrawiam :)

      Usuń
  10. A ja jestem ciekawa czy taki serek nada się na sernik. Nie znam konsystencji z tego serka, ale myślę, ze jest zbity. Jutro kpię jogurty i zrobię :)

    Pozdrawiam Danusiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On Basiu nie jest zbity, raczej jest smarowny. Można go dłużej potrzymać i jak mocniej odcieknie to być może można i do sernika użyć. Ja na pewno wypróbuję. Pozdrawiam Basiu :)

      Usuń
  11. Witaj Danusiu😊A czy do serka mogę nie dodawać cukru? Staram się go unikać w diecie córki 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Dorotko, możesz nie dodawać nic, możesz dodać łyżeczkę czy dwie miodu, możesz dodać posiekany szczypiorek. Tutaj cukier nie jest obowiązkowy. Pozdrawiam cieplutko Dorotko :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo Danusiu😘Na pewno w tym tygodniu go zrobimy.

      Usuń
    3. Powodzenia Dorotko, chociaż tutaj nie może się nic nie udać.

      Usuń
  12. Witaj Danusiu!!! Jak fajnie ze juz jesteś!!! Serek wyszedł mi wspaniale i pysznie , zrobiła z pieprzem czerwonym i szczypiorkiem. Ta najnowsza babeczka jest piękna i pysznie wyglada. Zyczenia zdrówka i szczęścia od Joli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Jolu. O, i to mnie bardzo cieszy, że serek Ci smakuje. Bardzo Ci dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń