środa, 11 września 2013

CIASTKA AMONIACZKI Z MASZYNKI Z MARMOLADĄ


To też są ciastka kręcone przez maszynkę tylko zwijane z kleksem marmolady w środku. Poprzednie były na proszku do pieczenia, te są na amoniaku. Inny rodzaj amoniaczków też jest na blogu. Na blogu są też ciasteczka kręcone przez maszynkę z mąki pszennej maczane w czekoladzie jak i z mąki orkiszowej.



      SKŁADNIKI na ok.90 ciasteczek:

       ---40 dkg mąki pszennej tortowej
       ---10 dkg cukru do wypieków
       ---2 płaskie łyżeczki amoniaku
       ---15 dkg miękkiego masła
       ---2 żółtka
       ---4 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
       ---zapach wanilii
       ---ok.100 gram marmolady wieloowocowej (miałam słoik kupnej)
       ---papier do pieczenia
       ---2 blachy z wyposażenia piekarnika


Amoniak wsypać do 4 łyżek śmietany i rozmieszać. Wszystkie składniki przełożyć do miski miksera, dodać amoniak ze śmietaną i chwilę miksować. Potem zagnieść ręcznie i wstawić do lodówki na 20 minut. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze kawałki i kręcić przez maszynkę paski o wzorze mniejszej gwiazdki długości trochę większej niż 4 palce dłoni. Paski zwijać w kształt ciasteczek. Wszystkie ciasteczka mieszczą się na 2 blachach. Na każde ciastko wycisnąć marmoladę przez szprycę z okrągłą tylką. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C i piec z termoobiegiem ok.10 minut na rumiany kolor. Pozostawić do ostudzenia i zaschnięcia marmolady. Można wtedy układać jedno na drugim. Robi się w dość krótkim czasie, a wychodzi z tej porcji ciasta całkiem sporo ciasteczek. Są bardzo smaczne i ze "sklepowymi" nawet nie ma co ich porównywać.

10 komentarzy:

  1. Witam i przepraszam że nie pod tym przepisem zapytuję ale czy nadzienie z ziemniaków do pierogów janowskich podczas ich gotowania nie zrobi się rzadkie?Proszę o odpowiedź bo mam ogromną ochotę je zrobić a nie chcę się zniechęcić.Pozdrawiam Panią serdecznie. Jolanta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie.Nie zrobi się rzadkie,będzie takie samo-można spokojnie robić.
      Pozdrawiam ciepło!!!

      Usuń
  2. super, wyglądają jak te sklepowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Olu,ale smakują o niebo lepiej-pozdrawiam!!!

      Usuń
  3. Już dawno nie piekłam ciastek na amoniaku... czy sa jakieś różnice w smaku albo w "zachowaniu" ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma różnicy w smaku.Zapach amoniaku unosi się tylko w pierwszym momencie po otwarciu piekarnika.Po ostygnięciu ciastka nie jadą amoniakiem.Na amoniaku ciastka są bardziej kruche,pulchne-bynajmniej mnie się tak wydaje.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Super pomysł na amoniaczki. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jolu,trzeba coś pokombinować,żeby kształty były inne.Dziekuję.
      Pozdrawiam również!!!

      Usuń
  5. wyglądają świetnie bardzo lubię amoniaczki:d mniam:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justynko,polecam bo roboty niewiele-pozdrawiam:)

      Usuń

Witam ciepło wszystkich czytelników mojego bloga.Proszę chociaż się podpiszcie-będzie mi miło znać wasze imię.Dziekuję.
Komentarze są przeze mnie moderowane ze względu na dużą ilość spamu.