czwartek, 6 kwietnia 2017

GOLONECZKI W KISZONEJ KAPUŚCIE


Przepis trochę nietypowy, bo z dość sporej ilości składników.
 Wielkanoc niebawem, więc może się komuś przydać, kto robi śniadanie wielkanocne na większą ilość osób, tak jak ja w tym roku na 12.  U mnie ostatnio na bigos mają długie zęby, to bigosu nie będzie. Ta alternatywa w postaci golonek w kapuście jest bardzo smaczna, a odgrzewana jeszcze smaczniejsza. U mnie odchudzona poprzez ścięcie z golonek po ugotowaniu,  części tłustej.
Można oczywiście zrobić z mniejszej ilości. Zawsze w tej sytuacji zachowuję proporcje golonki do kapusty w stosunku 1:1. Trzeba tylko odpowiednio zmniejszyć ilość przypraw i wywaru z golonki. Można to danie przygotować kilka dni wcześniej o czym piszę poniżej.


  • 6 lub 7 golonek peklowanych - w siateczkach-  w zależności od wielkości, ok. 2,20 kg
  • 3- 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • duża marchewka
  • większy kawałek selera
  • kawałek pora
  • korzeń pietruszki
  • wg uznania obrane ząbki z małej główki czosnku
  • sól i pieprz
  • W dużym rondlu ułożyć golonki. Dodać wszystkie oczyszczone warzywa i przyprawy. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, ale tak żeby były jędrne, a nawet lekko twardawe.
  • Z ugotowanych i lekko przestudzonych golonek delikatnie zdjąć siateczkę i zdjąć tłustą część mięsa - ja wyrzucam. Golonki delikatnie przekroić na połowę lub rozdzielić palcami na dwie części , obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Wywar przecedzić i zachować.

  • 2,20 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 szklanki oleju ( szklanka 250 ml)
  • 3 większe marchewki
  • 3 cebule
  • 6 słodkich jabłek
  • 14 ziaren ziela angielskiego
  • 4- 5 iści laurowych
  • 2 łyżeczki kminku w ziarenkach lub 1,5 łyżeczki mielonego
  • 4 szklanki wywaru z golonki
  • 1 kopiasta łyżeczka papryki w proszku słodkiej lub ostrej 
  • sól i pieprz

  • Kapustę, jeżeli mocno kwaśna wypłukać i drobniej pokroić. Do rondla wlać olej , dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie podsmażyć. Dodać obrane i starte na drobnych oczkach jabłka i jeszcze razem smażyć do miękkości marchewki. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i wlać 4 szklanki wywaru z golonki i wymieszać. Dodać posiekaną kapustę- całość dobrze wymieszać.
  • Przykryć rondel czy brytfannę i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 180 stopni C. Piec kapustę bez mieszania ok. 40 minut z termoobiegiem licząc czas od zgaśnięcia lampki piekarnika. Bez termoobiegu czas wydłużyć do 1,20 h.
  • Po tym czasie kapustę doprawić solą i pieprzem wg własnego smaku. Zagrzebać w kapuście golonki tak żeby były przykryte kapustą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec bez termoobiegu ok. 40 - 50 minut. Sprawdzić w trakcie pieczenia, żeby golonki zbyt mocno nie zmiękły.
  • MOJA UWAGA : Golonki razem z kapustą można zgrzać termicznie jeżeli potrzebujemy za kilka dni lub bardzo gorące razem z kapustą przełożyć do większych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Tak zamknięte golonki z kapustą można spokojnie trzymać w lodówce ok. 2 tygodni.
GOLONKA CZYTELNIKÓW :


6 komentarzy:

  1. Goloneczka upichcona.Dobra ale ja tylko na jeden zabek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, ja zawsze na wszystkie ząbki - he, he ...dziękuję :)

      Usuń
  2. No proszę jak to można wypitrasić podobne potrawy.Witam.Bardzo podobną rzecz zrobiłem,ale w małych glinianych garnuszkach (czenaki).Taki garnuszek na głowę i po obiedzie,już nic się nie zmieści,chyba,że kawałek ciacha,ale mały.Ostatnio zauroczyła mnię tzw kuchnia kresowa.Wiele przepisów,mimo nieosiągalnych składników i wielkości potraw można zaadaptować w naszych czasach.Naprawdę warto popróbować.Wszystkiego dobrego i smacznego w Nowym Roku.Tomasz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie Tomaszu jak się wszyscy zjadą to bym musiała mieć tych garnuszków tyle, że by mi się nie zmieściły do piekarnika, ale sposób przedni. Podziwiam Ciebie za kreatywność w kuchni. Moja Babcia powiedziałaby " jesteś zuch "...pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dzien dobry Danusiu (rezygnuje z formy "Pani", bo sama tak sobie zyczysz). Juz od dluzszego czasu korzystam z Twoich przepisow, wszystko doskonale wychodzi i dokladnie doskonale smakuje. Ale mam pytanie: ta zapiekana kapusta z kurczakami jest pyszna. Ale teraz mam plastry wedzonego schabu ktory wlasciwie trzeba tylko podgrzac, bo inaczej zrobi sie suchy. Na jak dlugo wrzucic je do tej kapusty ? Potrzebuje Twojej rady. Pozdrawiam Brygida

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Brygido. Przepraszam, ale nie mogłam wcześniej udzielić odpowiedzi. Nie wiem czy to już nie jest woda po kisielu, ale rzeczywiście schab może być suchy, więc najlepiej dodać go w połowie czasu czyli na 20 minut przed końcem. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń