czwartek, 6 kwietnia 2017

GOLONECZKI W KISZONEJ KAPUŚCIE


Przepis trochę nietypowy, bo z dość sporej ilości składników.
 Wielkanoc niebawem, więc może się komuś przydać, kto robi śniadanie wielkanocne na większą ilość osób, tak jak ja w tym roku na 12.  U mnie ostatnio na bigos mają długie zęby, to bigosu nie będzie. Ta alternatywa w postaci golonek w kapuście jest bardzo smaczna, a odgrzewana jeszcze smaczniejsza. U mnie odchudzona poprzez ścięcie z golonek po ugotowaniu,  części tłustej.
Można oczywiście zrobić z mniejszej ilości. Zawsze w tej sytuacji zachowuję proporcje golonki do kapusty w stosunku 1:1. Trzeba tylko odpowiednio zmniejszyć ilość przypraw i wywaru z golonki. Można to danie przygotować kilka dni wcześniej o czym piszę poniżej.


  • 6 lub 7 golonek peklowanych - w siateczkach-  w zależności od wielkości, ok. 2,20 kg
  • 3- 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • duża marchewka
  • większy kawałek selera
  • kawałek pora
  • korzeń pietruszki
  • wg uznania obrane ząbki z małej główki czosnku
  • sól i pieprz
  • W dużym rondlu ułożyć golonki. Dodać wszystkie oczyszczone warzywa i przyprawy. Zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia wody. Gotować na wolnym ogniu do miękkości, ale tak żeby były jędrne, a nawet lekko twardawe.
  • Z ugotowanych i lekko przestudzonych golonek delikatnie zdjąć siateczkę i zdjąć tłustą część mięsa - ja wyrzucam. Golonki delikatnie przekroić na połowę lub rozdzielić palcami na dwie części , obsmażyć na niewielkiej ilości oleju na rumiany kolor. Wywar przecedzić i zachować.

  • 2,20 kg kapusty kiszonej
  • 1,5 szklanki oleju ( szklanka 250 ml)
  • 3 większe marchewki
  • 3 cebule
  • 6 słodkich jabłek
  • 14 ziaren ziela angielskiego
  • 4- 5 iści laurowych
  • 2 łyżeczki kminku w ziarenkach lub 1,5 łyżeczki mielonego
  • 4 szklanki wywaru z golonki
  • 1 kopiasta łyżeczka papryki w proszku słodkiej lub ostrej 
  • sól i pieprz

  • Kapustę, jeżeli mocno kwaśna wypłukać i drobniej pokroić. Do rondla wlać olej , dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i zeszklić. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i ponownie podsmażyć. Dodać obrane i starte na drobnych oczkach jabłka i jeszcze razem smażyć do miękkości marchewki. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i wlać 4 szklanki wywaru z golonki i wymieszać. Dodać posiekaną kapustę- całość dobrze wymieszać.
  • Przykryć rondel czy brytfannę i wstawić do zimnego piekarnika ustawiając temperaturę na 180 stopni C. Piec kapustę bez mieszania ok. 40 minut z termoobiegiem licząc czas od zgaśnięcia lampki piekarnika. Bez termoobiegu czas wydłużyć do 1,20 h.
  • Po tym czasie kapustę doprawić solą i pieprzem wg własnego smaku. Zagrzebać w kapuście golonki tak żeby były przykryte kapustą. Wstawić ponownie do piekarnika i piec bez termoobiegu ok. 40 - 50 minut. Sprawdzić w trakcie pieczenia, żeby golonki zbyt mocno nie zmiękły.
  • MOJA UWAGA : Golonki razem z kapustą można zgrzać termicznie jeżeli potrzebujemy za kilka dni lub bardzo gorące razem z kapustą przełożyć do większych słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Tak zamknięte golonki z kapustą można spokojnie trzymać w lodówce ok. 2 tygodni.
GOLONKA CZYTELNIKÓW :


2 komentarze:

  1. Goloneczka upichcona.Dobra ale ja tylko na jeden zabek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewuniu, ja zawsze na wszystkie ząbki - he, he ...dziękuję :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...