wtorek, 4 kwietnia 2017

TORT ŚMIETANOWY OWOCOWY Z MASĄ MALINOWĄ



Dzisiaj proponuję lekki tort owocowy. Przepis jest obszerny, ale nie jest czasochłonny. 
Staram się w miarę możliwości dokładnie opisać co i jak, szczególnie dla osób, które nie mają wprawy w takich ciastach. Ten tort owocowy polecam Państwu na Wielkanoc i nie tylko. Masa malinowa i owoce przełamują słodycz masy śmietanowej.




BISZKOPT na tortownicę o śr. 24 cm- przekrojony na dwa blaty

  • 4 jaja
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu


MASA malinowa :

  • 280 g malin mrożonych lub świeżych- odjąć 30 g malin do ułożenia na wierzch ciasta
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 4- 5 płaskich łyżek cukru pudru - wg smaku
  • 3,5 płaskiej łyżeczki żelatyny + 50 ml chłodnej wody przegotowanej - zalać do napęcznienia
  • Rozmrożone lub świeże maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito - pesteczki wyrzucić. Dodać cukier puder i wymieszać.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej ( wstawić po prostu do gorącej wody i rozpuścić ). Do żelatyny dodać stopniowo 4- 5 łyżek przecieru malinowego i dobrze rozmieszać, po czym całość wlać do pozostałego przecieru malinowego intensywnie mieszając.
  • Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z przecierem malinowym.

POLEWA  do ozdobienia :

  • 50 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 35 g czekolady gorzkiej - 70 % kakao
  • Do szklanki żaroodpornej wlać śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i całość intensywnie mieszając mątewką rozpuścić na jednolitą masę- ostudzić.

MASA śmietanowa do obłożenia tortu :

  • 300 ml śmietanki 36 %
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 250 g mascarpone
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • Do misy przełożyć mascarpone, dodać obydwie śmietany, wsypać przesiany cukier puder i wlać likier- wszystko razem ubić- początkowo na mniejszych obrotach , potem zwiększyć- uważać , żeby nie przebić masy. Wstawić do lodówki pod przykryciem.

POZOSTAŁE :

  • 2 owoce kiwi - twarde - kiwi obrać, pokroić w plastry i zalać wrzącą wodą- pozostawić na 5 minut, po czym wyjąć na ręcznik kuchenny papierowy i ostudzić
  • 1 puszka mandarynek - waga netto 312 g - mandarynki odcedzić i ułożyć na ręczniku papierowym , żeby odciekły- syrop podzielić na dwie części
  • do polania owoców ułożonych na torcie - 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 25 ml chłodnej przegotowanej wody + połowa syropu z mandarynek ( łącznie winno być 1/2 szklanki , ewentualnie uzupełnić letnią przegotowaną wodą )
  • do nasączenia blatów tortu - połowa syropu z mandarynek + 1 łyżka likieru cytrynowego - łącznie 2/3 szklanki- ewentualnie uzupełnić wodą

WYKONANIE :





  • Biszkopt  przekroić na połowę. Pierwszą część ułożyć na paterze i zapiąć obręcz. Nasączyć i wyłożyć leciutko tężejącą całą masę malinową, przykryć drugim blatem, docisnąć, nasączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut- do stężenia.
  • Po stężeniu okroić delikatnie nożem i zdjąć obręcz. Cały tort obłożyć wstępnie masą śmietanową- cieniutko, tyle żeby przykryła ciasto i wstawić do lodówki . Po to smaruję wstępnie, żeby potem przy końcowym obłożeniu nie wędrowały za nożem czy szpatułką resztki biszkoptu.
  • Po 15 minutach cały tort obłożyć grubo masą śmietanową pozostawiając 4- 5 łyżek do dekoracji. Udekorować dół tortu. Polewę wlać do rożka foliowego i odciąć bardzo malutki dzióbek. Polewać ozdobnie lekko naciskając rożek foliowy- p. fotografia. Wstawić do lodówki do stężenia polewy.
  • Następnie wycisnąć przy pomocy woreczka z tylką lub dekoratora ozdobny dość wysoki rant wokół tortu lub zrobić to podwójnie w przypadku małej tylki. Ułożyć owoce i przy pomocy łyżeczki polać je lekko tężejącą polewą żelatynową. Cały tort schłodzić w lodówce lub wynieść w chłodne miejsce.
  • Ciasto jest smaczniejsze wyjęte wcześniej z lodówki na ok. 15 - 120 minut, z resztą jak każdy tort, oprócz lodowych.
  • Moja uwaga - żeby nam ładnie wychodziły rozetki z dekoratora należy masę śmietanową trzymać w lodówce, ponieważ grzeje się od ciepłych dłoni.



14 komentarzy:

  1. Dzień dobry. Zaciekawił mnie ten tort. Proszę mi zdradzić tajemnicę - w jakim celu zalewamy kiwi wrzątkiem ? Nigdy się z tym nie spotkałam - zawsze używam do tortów surowych owoców lub z puszki. Serdecznie pozdrawiam. Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczór . Kiwi posiada składnik , który nie pozwala na krzepnięcie galaretki. Nigdy nie zastygnie żadna ilość galaretki, czy wody z żelatyną. Krótkie zaparzenie wrzątkiem pozwala nam na użycie tych owoców . Nie tracą one ani smaku, ani koloru. Serdecznie pozdrawiam Marysiu :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, Danusiu. Wiedziałam, że galaretka z kiwi nie zastyga, ale nie wiedziałam, jak temu zaradzić. Używałam kiwi tylko do dekoracji, a bardzo je lubię. Teraz już wiem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Maria

      Usuń
    3. Cieszę się Marysiu, że mogłam pomóc - serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wszystko pięknie tylko nie te maliny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny można zastąpić np. brzoskwiniami z puszki :)

      Usuń
  3. Przepiękny tort Danusiu ... i ta cudna malinowa masa!Mniam, mniam ... To musiało być zarąbiaście smaczne :)))) A ja właśnie siedzę przy kawce, i gdyby teraz ktoś podał mi maleńki kawałek takiego torcika, to bym go chyba ozłociła :-))) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cholipcia, szkoda Helenko, źe tak daleko do Ciebie. Złota trochę by się przydało - he, he . Dziękuję Ci bardzo - serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pani Danusiu, tort przepieknie wyglada. Czesto zagladam na Pani strone internetowa i podziwiam wszystko co Pani publikuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ewuniu, serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dripy teraz w modzie :) Cudny torcik!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na modę Ewuniu nie patrzę, nawet nie wiem co jest w tej modzie. Po prostu lubię takie zabawy - dziękuję bardzo :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.