wtorek, 4 kwietnia 2017

TORT ŚMIETANOWY OWOCOWY Z MASĄ MALINOWĄ



Dzisiaj proponuję lekki tort owocowy. Przepis jest obszerny, ale nie jest czasochłonny. 
Staram się w miarę możliwości dokładnie opisać co i jak, szczególnie dla osób, które nie mają wprawy w takich ciastach. Ten tort owocowy polecam Państwu na Wielkanoc i nie tylko. Masa malinowa i owoce przełamują słodycz masy śmietanowej.




BISZKOPT na tortownicę o śr. 24 cm- przekrojony na dwa blaty

  • 4 jaja
  • 130 g cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu


MASA malinowa :

  • 280 g malin mrożonych lub świeżych- odjąć 30 g malin do ułożenia na wierzch ciasta
  • 200 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 4- 5 płaskich łyżek cukru pudru - wg smaku
  • 3,5 płaskiej łyżeczki żelatyny + 50 ml chłodnej wody przegotowanej - zalać do napęcznienia
  • Rozmrożone lub świeże maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito - pesteczki wyrzucić. Dodać cukier puder i wymieszać.
  • Napęczniałą żelatynę rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej ( wstawić po prostu do gorącej wody i rozpuścić ). Do żelatyny dodać stopniowo 4- 5 łyżek przecieru malinowego i dobrze rozmieszać, po czym całość wlać do pozostałego przecieru malinowego intensywnie mieszając.
  • Śmietanę kremówkę ubić i wymieszać z przecierem malinowym.

POLEWA  do ozdobienia :

  • 50 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 35 g czekolady gorzkiej - 70 % kakao
  • Do szklanki żaroodpornej wlać śmietankę, dodać pokruszoną czekoladę i całość intensywnie mieszając mątewką rozpuścić na jednolitą masę- ostudzić.

MASA śmietanowa do obłożenia tortu :

  • 300 ml śmietanki 36 %
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • lub łącznie 450 ml 36 % ( po prostu brakło mi )
  • 250 g mascarpone
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki likieru cytrynowego
  • Do misy przełożyć mascarpone, dodać obydwie śmietany, wsypać przesiany cukier puder i wlać likier- wszystko razem ubić- początkowo na mniejszych obrotach , potem zwiększyć- uważać , żeby nie przebić masy. Wstawić do lodówki pod przykryciem.

POZOSTAŁE :

  • 2 owoce kiwi - twarde - kiwi obrać, pokroić w plastry i zalać wrzącą wodą- pozostawić na 5 minut, po czym wyjąć na ręcznik kuchenny papierowy i ostudzić
  • 1 puszka mandarynek - waga netto 312 g - mandarynki odcedzić i ułożyć na ręczniku papierowym , żeby odciekły- syrop podzielić na dwie części
  • do polania owoców ułożonych na torcie - 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 25 ml chłodnej przegotowanej wody + połowa syropu z mandarynek ( łącznie winno być 1/2 szklanki , ewentualnie uzupełnić letnią przegotowaną wodą )
  • do nasączenia blatów tortu - połowa syropu z mandarynek + 1 łyżka likieru cytrynowego - łącznie 2/3 szklanki- ewentualnie uzupełnić wodą

WYKONANIE :





  • Biszkopt  przekroić na połowę. Pierwszą część ułożyć na paterze i zapiąć obręcz. Nasączyć i wyłożyć leciutko tężejącą całą masę malinową, przykryć drugim blatem, docisnąć, nasączyć i wstawić do lodówki na ok. 30 minut- do stężenia.
  • Po stężeniu okroić delikatnie nożem i zdjąć obręcz. Cały tort obłożyć wstępnie masą śmietanową- cieniutko, tyle żeby przykryła ciasto i wstawić do lodówki . Po to smaruję wstępnie, żeby potem przy końcowym obłożeniu nie wędrowały za nożem czy szpatułką resztki biszkoptu.
  • Po 15 minutach cały tort obłożyć grubo masą śmietanową pozostawiając 4- 5 łyżek do dekoracji. Udekorować dół tortu. Polewę wlać do rożka foliowego i odciąć bardzo malutki dzióbek. Polewać ozdobnie lekko naciskając rożek foliowy- p. fotografia. Wstawić do lodówki do stężenia polewy.
  • Następnie wycisnąć przy pomocy woreczka z tylką lub dekoratora ozdobny dość wysoki rant wokół tortu lub zrobić to podwójnie w przypadku małej tylki. Ułożyć owoce i przy pomocy łyżeczki polać je lekko tężejącą polewą żelatynową. Cały tort schłodzić w lodówce lub wynieść w chłodne miejsce.
  • Ciasto jest smaczniejsze wyjęte wcześniej z lodówki na ok. 15 - 120 minut, z resztą jak każdy tort, oprócz lodowych.
  • Moja uwaga - żeby nam ładnie wychodziły rozetki z dekoratora należy masę śmietanową trzymać w lodówce, ponieważ grzeje się od ciepłych dłoni.



18 komentarzy:

  1. Dzień dobry. Zaciekawił mnie ten tort. Proszę mi zdradzić tajemnicę - w jakim celu zalewamy kiwi wrzątkiem ? Nigdy się z tym nie spotkałam - zawsze używam do tortów surowych owoców lub z puszki. Serdecznie pozdrawiam. Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry wieczór . Kiwi posiada składnik , który nie pozwala na krzepnięcie galaretki. Nigdy nie zastygnie żadna ilość galaretki, czy wody z żelatyną. Krótkie zaparzenie wrzątkiem pozwala nam na użycie tych owoców . Nie tracą one ani smaku, ani koloru. Serdecznie pozdrawiam Marysiu :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, Danusiu. Wiedziałam, że galaretka z kiwi nie zastyga, ale nie wiedziałam, jak temu zaradzić. Używałam kiwi tylko do dekoracji, a bardzo je lubię. Teraz już wiem. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Maria

      Usuń
    3. Cieszę się Marysiu, że mogłam pomóc - serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wszystko pięknie tylko nie te maliny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny można zastąpić np. brzoskwiniami z puszki :)

      Usuń
  3. Przepiękny tort Danusiu ... i ta cudna malinowa masa!Mniam, mniam ... To musiało być zarąbiaście smaczne :)))) A ja właśnie siedzę przy kawce, i gdyby teraz ktoś podał mi maleńki kawałek takiego torcika, to bym go chyba ozłociła :-))) Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cholipcia, szkoda Helenko, źe tak daleko do Ciebie. Złota trochę by się przydało - he, he . Dziękuję Ci bardzo - serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Pani Danusiu, tort przepieknie wyglada. Czesto zagladam na Pani strone internetowa i podziwiam wszystko co Pani publikuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Ja na modę Ewuniu nie patrzę, nawet nie wiem co jest w tej modzie. Po prostu lubię takie zabawy - dziękuję bardzo :)

      Usuń
  6. Witam, czy można zastąpić likier cytrynowy ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry. Można zastąpić innym likierem np. jajecznym :)

      Usuń
  7. O likier jajeczny mam,ale obawiałam się, że może być za mdły. Posiadam też likier cytrynowy, ale to chorwacki robiony na rakiji, więc chyba zupełnie inny niż powinien być.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Likier jajeczny dobrze się sprawdza w kremach , nadaje trochę ostrości. He, he, no ten na rakiji to trochę by jechało bimbrem...pozdrawiam :)

      Usuń