niedziela, 22 września 2013

BISZKOPT NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM


Podaję przepis na biszkopt na tortownicę o średnicy 24 cm. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty lub 4 cieńsze. 



      SKŁADNIKI:
  
  Wszystkie składniki biszkoptu winny być w temeparturze pokojowej.

        --- 5 jaj -klasa wagowa M- ok.63 - 65 gram
        --- 165 cukru do wypieków lub zwykłego
        --- 125 g mąki tortowej
        --- 85 g mąki ziemniaczanej
        --- 1  łyżeczka proszku do pieczenia
        --- 3/4 łyżki stołowej octu
     



1) Piekarnik nagrzać do temperatury 170- 175 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wkładając papier między obręcz a dno (tak wygodniej - nie musimy przycinać papieru). Blaszki niczym nie smarujemy.

2) Obydwie mąki  wymieszać i przesiać przez sito z wysokości ok.20 cm, żeby ją napowietrzyć.

3) Białka ubić na sztywną pianę . Dodawać stopniowo po jednej łyżce cukru.  Piana musi być bardzo dobrze ubita.

4) Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem - w głębszym naczyniu, bo trochę buzuje i wlać do piany dalej ubijając do połączenia - niezbyt długo.

5) Wsypywać stopniowo mąkę  delikatnie mieszając  łyżką zagarniając od brzegu miski do środka.

6) Masę przełożyć do tortownicy i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika do 170- 175 stopni C. Piec bez termoobiegu  ok. 40 - 45  minut- do suchego patyczka. 

7) Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut. Ciepły okroić i odpiąć obręcz.

8) Odwrócić biszkopt. Zdjąć papier.

9) Biszkopt należy piec dzień wcześniej. Możemy również w bardziej gorącym okresie świątecznym upiec dużo

10 komentarzy:

  1. Robiłam :) biszkopt jak marzenie i prosty do tego , polecam zrobić u siebie !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj dopiero przeczytałam ten komentarz, bo nie wiem dlaczego, ale pojawił się w spamie. Nie mnie jednak, bardzo, bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. noooo... wyszedł mi największy biszkopt jaki piekłam do tej pory! Jest Pani najlepiej opisującą osobą przepisy na blogach, a te zdjęcia - krok po kroku - cudowne, można podpatrzeć wiele rzeczy. Przyznam, że od 2 miesięcy zaglądam tylko do Pani blogu i wszystko wychodzi! Mam tylko pytanko (bo jednak wyszedł ciut niższy niż u Pani :)), czy jak mieszam delikatnie mąkę i widzę że już się zaczyna przeciążać to powinnam zmniejszyć jej ilość? Może wtedy będzie wyższy? Wszystko dokładnie robiłam jak Pani... Pozdrawiam, jest Pani genialna!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Agnieszko.Proszę mi mówić Danuta, będzie milej w sieci. Tyle pochwał, że aż się boję, że się rozleniwię- he, he. Bardzo dziękuję Agnieszko. Co do biszkoptu- nie można niczego zmieniać w przepisie, winno być tyle mąki jak jest podane. Agnieszko dodawaj mąkę na 3 razy , musi być cała dodana i mieszaj po obrzeżach miski i do środka, ale delikatnie. Jeżeli chodzi o wysokość, to różnie to bywa, czasem zależy od jajek , częściej od ubitej piany z cukrem. Musi być mocno ubita , tak jak na bezę wtedy mimo mieszania z mąką nie opadnie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. a czy ten biszkopt będzie równie taki jak ten prostokątny,chodzi mi o to czy też nie trzeba będzie go nasączać niczym, tamten prostokątny jest z dodatkiem oleju i jest super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten nasączam, ale to nie problem. Najczęściej nasączam wodą z sokiem cytrynowym i małą ilością spirytusu i cukru, lub likierem rozcieńczonym też wodą, w zaleźności od smaku tortu - pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zaryzykowałam i zrobiłam ostatnio biszkopt ten prostokątny tylko w okrągłej tortownicy, bo chciałam zrobić tort. Dodałam tylko jedno mniejsze jajko więcej i piekłam do suchego patyczka ok. 40 minut. I powiem Pani, że ten przepis zostanie ze mną już na zawsze!!! Tort wyszedł super, biszkopt był jakby wilgotny a jednak nie został nasączony. Przepis po prostu super.

      Usuń
    3. To dla mnie bardzo dobra wiadomość, bo z biszkoptami bywa różnie. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Najlepszy biszkopt jaki robiłam. Polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję :) serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...