niedziela, 22 września 2013

BISZKOPT NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM


Podaję przepis na biszkopt na tortownicę o średnicy 24 cm. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty lub 4 cieńsze. 



      SKŁADNIKI:
  
  Wszystkie składniki biszkoptu winny być w temeparturze pokojowej.

        --- 5 jaj -klasa wagowa M- ok.63 - 65 gram
        --- 165 cukru do wypieków lub zwykłego
        --- 125 g mąki tortowej
        --- 85 g mąki ziemniaczanej
        --- 1  łyżeczka proszku do pieczenia
        --- 3/4 łyżki stołowej octu
     



1) Piekarnik nagrzać do temperatury 170- 175 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia wkładając papier między obręcz a dno (tak wygodniej - nie musimy przycinać papieru). Blaszki niczym nie smarujemy.

2) Obydwie mąki  wymieszać i przesiać przez sito z wysokości ok.20 cm, żeby ją napowietrzyć.

3) Białka ubić na sztywną pianę . Dodawać stopniowo po jednej łyżce cukru.  Piana musi być bardzo dobrze ubita.

4) Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem - w głębszym naczyniu, bo trochę buzuje i wlać do piany dalej ubijając do połączenia - niezbyt długo.

5) Wsypywać stopniowo mąkę  delikatnie mieszając  łyżką zagarniając od brzegu miski do środka.

6) Masę przełożyć do tortownicy i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika do 170- 175 stopni C. Piec bez termoobiegu  ok. 40 - 45  minut- do suchego patyczka. 

7) Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut. Ciepły okroić i odpiąć obręcz.

8) Odwrócić biszkopt. Zdjąć papier.

9) Biszkopt należy piec dzień wcześniej. Możemy również w bardziej gorącym okresie świątecznym upiec dużo

BISZKOPT CZYTELNIKÓW :




23 komentarze:

  1. Robiłam :) biszkopt jak marzenie i prosty do tego , polecam zrobić u siebie !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj dopiero przeczytałam ten komentarz, bo nie wiem dlaczego, ale pojawił się w spamie. Nie mnie jednak, bardzo, bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. noooo... wyszedł mi największy biszkopt jaki piekłam do tej pory! Jest Pani najlepiej opisującą osobą przepisy na blogach, a te zdjęcia - krok po kroku - cudowne, można podpatrzeć wiele rzeczy. Przyznam, że od 2 miesięcy zaglądam tylko do Pani blogu i wszystko wychodzi! Mam tylko pytanko (bo jednak wyszedł ciut niższy niż u Pani :)), czy jak mieszam delikatnie mąkę i widzę że już się zaczyna przeciążać to powinnam zmniejszyć jej ilość? Może wtedy będzie wyższy? Wszystko dokładnie robiłam jak Pani... Pozdrawiam, jest Pani genialna!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Agnieszko.Proszę mi mówić Danuta, będzie milej w sieci. Tyle pochwał, że aż się boję, że się rozleniwię- he, he. Bardzo dziękuję Agnieszko. Co do biszkoptu- nie można niczego zmieniać w przepisie, winno być tyle mąki jak jest podane. Agnieszko dodawaj mąkę na 3 razy , musi być cała dodana i mieszaj po obrzeżach miski i do środka, ale delikatnie. Jeżeli chodzi o wysokość, to różnie to bywa, czasem zależy od jajek , częściej od ubitej piany z cukrem. Musi być mocno ubita , tak jak na bezę wtedy mimo mieszania z mąką nie opadnie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. a czy ten biszkopt będzie równie taki jak ten prostokątny,chodzi mi o to czy też nie trzeba będzie go nasączać niczym, tamten prostokątny jest z dodatkiem oleju i jest super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten nasączam, ale to nie problem. Najczęściej nasączam wodą z sokiem cytrynowym i małą ilością spirytusu i cukru, lub likierem rozcieńczonym też wodą, w zaleźności od smaku tortu - pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Zaryzykowałam i zrobiłam ostatnio biszkopt ten prostokątny tylko w okrągłej tortownicy, bo chciałam zrobić tort. Dodałam tylko jedno mniejsze jajko więcej i piekłam do suchego patyczka ok. 40 minut. I powiem Pani, że ten przepis zostanie ze mną już na zawsze!!! Tort wyszedł super, biszkopt był jakby wilgotny a jednak nie został nasączony. Przepis po prostu super.

      Usuń
    3. To dla mnie bardzo dobra wiadomość, bo z biszkoptami bywa różnie. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Najlepszy biszkopt jaki robiłam. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki znakomity pomysł z wyścieleniem papieru :) - jesteś GENIALNA :) - pozdrawiam Anna D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam..Aniu zaczerwieniłam się, chociaż w moim wieku to raczej rzadkość...ha, ha...dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  6. A ja mam pytanie czy podczas dodawania mąki można już używac rózgi kuchennej zamiast miksera?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można używać rózgę, ale lepiej zagarniać łyżką. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Bardzo Dziękuję za przepis. Jutro urodziny còrki i biszkopt na tort wyszedł super. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i miło mi to czytać. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Dziękuję za ten opis! Biszkopt prawie mi się udał ;) mam wielki problem z ubijaniem białek. Gdzieś robię jakiś błąd, pytanie tylko kiedy..pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aha, ha, podoba mi się to "prawie". Bij te białka z cukrem tak długo , aż Cię ręka zaboli, albo mikser zagrzeje...pozdrawiam całą Ferajnę :)

      Usuń
  9. Czy mąke tortową można zastąpic krupczatką ? 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem nie można...mąka tortowa jak sama nazwa mówi...pozdrawiam:)

      Usuń
  10. Pierwszy mój biszkopt i wyszedł cudowny. Jutro próba zrobienia z niego tortu. Trzymajcie kciuki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki. Bardzo się cieszę, że biszkopt się udał, tak udał bo z wykonaniem tego rodzaju ciasta różnie bywa jeżeli nie ubijemy dobrze piany lub jaj...dziękuję i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Witam pani Danusiu.
    Pytanko czy przepis na biszkopt sprawdzi się jak go upiekę w PRODIZU?
    Niestety nie mam kuchenki gaz lub prąd,siła wyzsza.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń