piątek, 18 lipca 2014

SERNIK Z CZARNĄ PORZECZKĄ I PIANĄ KOKOSOWĄ


Sernik na bardzo dobrym lekko półkruchym  spodzie. 
Masa serowa na mleku i owoce. Miałam czarną porzeczkę, która doskonale  sprawdza się  w tym cieście. Mogą być inne owoce jak maliny, czerwone porzeczki, wiśnie itp.
 Zawsze muszą być otoczone mąką ziemniaczaną. Na wierzchu jest piana bezowa z wiórkami kokosowymi. Polecam Państwu.



CIASTO:


- 125 g masła
- 2 żółtka  ( białka zachować)
- 250 g mąki tortowej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Posiekać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać kaszką manną. Ciastem wylepić blaszkę, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki.



MASA SEROWA:


- 1 kg twarogu półtłustego – zmielić 3 razy w maszynce  lub malakserze na gładką masę
- 4 żółtka ( białka zachować)
- 120 g drobnego cukru
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 budyń waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 320 ml mleka 2 %
- 2 szklanki przebranych, opłukanych czarnych porzeczek + 1 lekko kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok. Włączyć piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.

MASA Z KOKOSEM:


- 6 białek + ½ łyżeczki octu winnego
- 120 g drobnego cukru
- 100 g wiórków kokosowych




Białka z octem ubić na pianę i dalej miksując dodawać po łyżce cukru- do wyczerpania. Do ubitej piany wmieszać wiórki kokosowe.

1) Wyjąć blaszkę z lodówki, masę serową wyłożyć na ciasto. Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć równomiernie na masę serową.
2) Na wierzch wyłożyć łyżką kupki masy kokosowej i powierzchnię wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 minut na pierwszej  półce od dołu piekarnika . Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
UWAGA: Blaszka  o wym. 37 x 28 , 40 x 25, 37 x 25 i podobne:
                                                                   


12 komentarzy:

  1. Oczywiście Danusiu zapisałam do wykorzystania :) przepięknie wygląda może w przyszłym tygodniu się skusze i zrobię. Zobaczę co będzie z pogodą, bo jak będzie taki żar z nieba jak mamy w tej chwili, to poczekam na ochłodzenie :)) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest niedziela wieczór, a ja dopiero od przedwczoraj weszłam na bloga. Upał jest nie do zniesienia i kompletnie zabrał mi siły. Helenko Ty to chyba się cieszysz , że jest ciepło, a serniczek Ci szczerze polecam. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie, muszę go zrobic.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aniu. Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Danusiu R E W E L A C Y J N Y serniczek w składnikach,wyglądzie i na pewno w smaku:) Ja nadal w przetworach więc na razie ciasta brak,ale odbiję to sobie później.Pozdrowienia z zalanego słońcem Gniezna.Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Madziu. Ledwo zipię w ten upał. Ja w tym roku nie robię przetworów, bo sporo mi zostało od zeszłego. Zrobię tylko ogórki kiszone, bo te akurat mi zeszły. Dziękuję Madziu.
      Pozdrawiam wieczornie.

      Usuń
  4. W "temacie sernikowym" niestety mam niewiele do powiedzenia :-( piekę tylko na święta i od 3 lat jest to ten sam sernik na śmietanie, chyba najlepszy jaki jadłam. Takiego jak Twój nie jadłam nigdy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzyniu, gdybyś mieszkała bliżej, gdybyś mieszkała......
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. A w jakiej temperaturze piec i jaki rozmiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. W przepisie jest podana temperatura i czas pieczenia. Blaszka typowa do placka, ale uzupełniłam podając różne rozmiary- w zależności kto jaką mą.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Danusiu czy można użyć mrożonych porzeczek do tego serniczka?
    Jeśli tak to jeszcze poproszę o jedną podpowiedz czy rozmrażamy owoce czy nie?
    Pozdrawiam i życzę Ci wszystkiego najsmaczniejszego :)
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. Ja bym rozmroziła, to jednak jest sernik i obawiam się, że może coś nie wyjść. Do ciasta proszkowego takiego czystego nie zawsze rozmrażam, ale do sera Beatko lepiej rozmrozić, niech odciekną na sicie i posyp je mąką.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.