Kolejna wędlina z szynkowara na zimno, którą robiłam w maju. Zapomniałam zupełnie o tym przepisie. Rolada jest z karkówki , wołowiny i mięsa drobiowego.
SKŁADNIKI:
- 1, 10 mięsa mielonego – połowa karkówki + połowa wołowiny z udźca
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula + 1 łyżka oleju rzepakowego
- 5 polędwiczek drobiowych lub 1 mała pierś drobiowa przekrojona wzdłuż na 5 części + dodatkowo sól i papryka w proszku
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli lub wg własnego smaku
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej
- pieprz czarny
- 1 płaska łyżeczka papryki czerwonej
- 1 kopiasta świeżego siekanego koperku lub natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 kopiasta łyżeczka majeranku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
1) Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę pokrojoną też w kosteczkę przesmażyć na 1 łyżce oleju. Posiekać koperek lub pietruszkę oraz czosnek. Polędwiczki drobiowe w całości posolić i posypać czerwoną papryką.
2) Do mielonego mięsa dodać wszystkie składniki oprócz polędwiczek. Mięso bardzo dobrze wyrobić, aż do rozklejenia. Wkładać porcjami do woreczka foliowego umieszczonego w szynkowarze i przekładać polędwiczkami. Mięso w woreczku dobrze docisnąć łyżką, żeby nie było przestrzeni powietrznych w masie mięsnej. Zamknąć szynkowar i odstawić do lodówki na 3- 4 godziny.
3) Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka, wlać zimną wodę nieco powyżej linii szynki, przykryć i podgrzać do temperatury ok. 75 stopni C. Wędlinę parzyć ok. 1 godziny i 30 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury wyżej podanej.
4) Szynkowar wyjąć z wody i pozostawić do ostudzenia. Wstawić na ok. 10- 12 godzin do lodówki i dopiero szynkę wyjąć z szynkowara.
Swietna, jak tylko upały troszkę odpuszczą na pewno zrobię
OdpowiedzUsuńNo, tak upały się dają mocno we znaki, ale ja bez wędliny do chleba usycham - ha, ha.Dziękuję bardzo.
UsuńPozdrawiam.
Bardzo apetyczna - muszę w końcu kupić szynkowar!
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto. Takie domowe wyroby z żadnymi kupnymi nie można nawet porównać.
UsuńPozdrawiam serdecznie.