sobota, 17 maja 2014

SERNIK BUDYNIOWY Z MALINAMI



Zapraszam do przepisu na smaczny letni sernik. Ciasto jest z malinami, ale może być również z truskawkami z zachowaniem proporcji z przepisu. Wykorzystałam maliny mrożone w ramach czyszczenia zamrażarki przed sezonem. Polecam też inny sernik z malinami i bitą śmietaną.



Używam szklanki o poj. 250 ml

BISZKOPT:

- 4 średnie jaja
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- szczypta soli

Sposób wykonania biszkoptu jest na moim blogu- tutaj. Biszkopt przeciąć na dwie części tak, żeby spodnia była trochę grubsza od wierzchniej. Spód położyć na paterę i zapiąć obręcz.



MASA :

- 2 budynie waniliowe
- ½ l mleka 2 %
- ¾ szklanki cukru kryształu
- 75 dkg sera twarogowego 3 krotnie zmielonego, zmiksowanego na gładką masę lub 1 raz zmielonego przez sitko do mielenia maku
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wody
- 25 dkg malin mrożonych lub świeżych ( odłożyć kilka do dekoracji)


1) Ugotować gęsty budyń z 2 opakowań na ½ l mleka z ¾ szklanki cukru. Budyń wylać na opłukaną zimną wodą miskę i przykryć- pozostawić do ostudzenia.
2) Żelatynę zalać 3 łyżkami wody- pozostawić do napęcznienia i wstawić szklankę do miseczki z gorącą wodą, żeby żelatyna całkowicie się rozpuściła.
3) Do zmielonego twarogu dodawać lekko ciepły budyń , dodać na końcu rozpuszczoną żelatynę i wszystko zmiksować na gładką masę.
4) Połowę masy wylać na zapięty spód, rozłożyć maliny ( pozostawiając parę do dekoracji), wylać drugą część masy, wyrównać i wstawić do schłodzenia. W międzyczasie przygotować masę owocową.




MASA OWOCOWA:

Maliny zamrożone rozmrozić w temperaturze pokojowej i użyć wraz z sokiem, który puszczą. Maliny do dekoracji położyć na ręczniku papierowym, żeby dobrze ociekły z soku.

- 35 dkg malin
- 2 galaretki malinowe + 2 szklanki wody

1) Maliny zmiksować. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku- przestudzić i wymieszać ze zmiksowanymi malinami.
2) Schłodzić do momentu lekkiego krzepnięcia masy owocowej i delikatnie przelać na masę budyniowo serową. Przyłożyć drugą część biszkoptu i wstawić do lodówki ma kilka godzin do całkowitego skrzepnięcia – ok. 4- 5 godzin.
3) Po całkowitym skrzepnięciu mas odpiąć obręcz delikatnie okrajając. Polać przestudzoną polewą, chwilę poczekać aż skrzepnie i udekorować bitą śmietaną, malinami i listkami mięty.

POLEWA:

- 100 g masła
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 płaskie łyżki ciemnego kakao

Wodę i cukier zagotować, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia. Dodać kakao i podgrzewać intensywnie mieszając- nie wolno zagotować. Polewa w czasie mieszania zgęstnieje.

DODATKOWO:

- 200 ml śmietany kremówki- najlepiej 36 %
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- ewentualnie 1 zagęstnik do śmietany
- listki mięty


Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.



22 komentarze:

  1. Czy taką obręcz można kupić?.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Stasiu. Ja kupiłam na allegro- pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Uwielbiam Danusiu serniki, a ten taki piękny i jakże inny. Pewnie niedługo zrobię wersję z truskawkami jak tylko pojawią się nasze gruntowe. Pozdrawiam Cię serdecznie. Beata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Beatko. No właśnie, dlatego zrobiłam z malinami, bo czekam też na truskawki. Te, co teraz są w sprzedaży nie pachną jeszcze.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Pieknie wyglada, a jestem przekonana, ze tez wspaniale smakuje. Uwielbiam serniki i napewno znajdzie sie na moim stole. Dziekuje pani Danusiu za przepis. Zycze slonecznego weekend-u.:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Aleks. Ten sernik jak również inne , nie pieczone są bardzo smaczne na ciepłe dni. Zaraz będą truskawki, więc takie ciasta mają wzięcie. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Danusiu jakiż on piękny,a smaczny mmm tylko mogę sobie pomarzyć.Z myślą o Twoim pysznym wypieku "wcinam" drożdżówkę z budyniem i rabarbarem - jeszcze lekko ciepła i pozdrawiam Cię bardzo serdecznie z mokrego Gniezna Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, drożdżówka z budyniem i rabarbarem to delicja. Ja zrobiłam ten sernik, ale wolę takie ciasta w ciepłe dni. Pogoda niestety nas nie rozpieszcza. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. Wybitnie, Danusiu i pięknie, już żałuję,że nie naumiałam się piec tortów , dobrze,że je od czasu do czasu lubię zjeść.
    Wprawdzie piszesz,że to sernik ,ale z wyglądu bardzo tortowy i chyba niezwykle smaczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Bożenko. Nie wierzę, że przy Twoich zdolnościach kulinarnych i kreatywności nie dasz rady upiec ciast tortowych. Wiem, że lubisz się bawić ciastem drożdżowym, a torty to też świetna zabawa. Odpręża i jak już skończysz podziwiasz sama swoje dzieło i wydziela Ci się serotonina. Ja nie przepadam za ciastami na zimno, ale co się nie robi dla Męża. Dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Strasznie dużo pracy przy tym chyba jest? A ja coś nie mam weny twórczej, Ale sernik wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, przy tym serniku nie ma dużo pracy. Biszkopt pieczesz dzień wcześniej, a na drugi dzień robisz bardzo prostą masę serową i owocową. Schładzanie może jest dłuższe, ale tak naprawdę to długi jest opis. Zawsze staram się dokładnie opisać wszystko i stąd może Twoje odczucia. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  7. Mniam, mniam!!! Cudeńko. A ja, po remoncie w kuchni, porządkując kuchenne szpargały wyrzuciłam na śmietnik tę obręcz. Nową!!! Nie używaną!!! O ja głupia!!! Jola Tak, tak!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Jolu. Ty wyrzuciłaś obręcz, ja jak kiedyś sprzątałam, nie miałam wtedy bloga to zrobiłam bardzo generalne porządki. Wyrzuciłam formę do orzeszków, takie fajne końcówki metalowe do ciastek smażonych, metalową formę do wyciskania pierogów i jeszcze dużo fajnych rzeczy, a teraz sobie pluję w brodę. Tak to nas czasami coś przyćmi. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. nie dość, że musi być pyszny, to jeszcze artystyczna dusza i talent zdobniczy autorki podniosły smakowitość i wygląd.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piotrusiu- no miło mi bardzo , że tak to oceniłeś. Wszyscy lubimy jak nas inni doceniają.
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję.

      Usuń
  9. Śliczny dopieszczony sernik.

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudo, jak zawsze zresztą :) Pozdrawiam Danusiu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, rumienię się jak te maliny na serniku. Bardzo dziękuję.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  11. To ciasto jest pyszne..Jadłam i wiem co napisałam..
    Pozdrawiam Danusiu, chyba tak mogę napisać..Pozdrowienia osobne dla mamy od kuracjuszki..
    Przeglądam Twoje przepisy i jestem pod wrażeniem..Na pewno skorzystam z niektórych..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ależ oczywiście, po imieniu jest łatwiej w sieci. Trudno jest spamiętać z kim się jest po imieniu, a nie chciałabym kogoś urazić. Bardzo dziękuję za pozdrowienia dla Mamy, dzisiaj jest u mnie na obiedzie, więc będzie jej miło za Twoją pamięć. Dziękuję bardzo.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń