Biszkopt z 4 jaj piekę wtedy, kiedy potrzebne mi są dwa blaty. Czasami jest mi potrzebny jeden pod ciasta letnie, wtedy drugi wkładam do woreczka foliowego i zamrażam do następnego ciasta- jak znalazł. Do tego dodaję kawę, która w połączeniu z masami letnimi dodaje tzw. smaczku.
SKŁADNIKI na tortownicę o śr. 26 cm:
- 4 średnie jaja
- 130 g cukru
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki wrzącej wody- rozpuścić- ostudzić
- 100 g mąki tortowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki octu spirytusowego
1) Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać łyżkami cukier aż do wyczerpania. Dodać kolejno żółtka , po łyżeczce ostudzonej kawy i ocet- ubić na puszystą masę.
2) Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mocno ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę i wszystko delikatnie, ale dokładnie przemieszać- nie miksować.
3) Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia, robiąc tzw. drugie dno. Boków nie smarować. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić w foremce do ostudzenia lub jeżeli ma górkę wyjąć od razu po upieczeniu i odwrócić. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz