niedziela, 11 maja 2014

BISZKOPT Z KAWĄ Z 4 JAJ



Biszkopt z 4 jaj piekę wtedy, kiedy potrzebne mi są dwa blaty. Czasami jest mi potrzebny jeden pod ciasta letnie, wtedy drugi wkładam do woreczka foliowego i zamrażam do następnego ciasta- jak znalazł. Do tego dodaję kawę, która w połączeniu z masami letnimi dodaje tzw. smaczku. 



SKŁADNIKI na tortownicę o śr. 26 cm:


- 4 średnie jaja
- 1 szklanka mąki tortowej ( szklanka 250 ml)
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki wrzącej wody- rozpuścić- ostudzić
- ¾ szklanki cukru – daję zwykły kryształ, ale krócej się ubija z cukrem drobnym
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu spirytusowego




1) Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać łyżkami cukier aż do wyczerpania. Dodać kolejno żółtka , po łyżeczce ostudzonej kawy i ocet- ubić na puszystą masę. Można też wymieszać kawę z mąką, ale biszkopt wtedy wychodzi jaśniejszy.
2)  Mąkę wymieszać  z proszkiem do pieczenia. Do mocno ubitej masy jajecznej wsypywać partiami mąkę i wszystko delikatnie, ale dokładnie przemieszać- nie miksować.
3) Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia, robiąc tzw. drugie dno. Boków nie smarować. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić  w foremce do ostudzenia lub jeżeli ma górkę wyjąć od razu po upieczeniu i odwrócić. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.