Bardzo smaczny , kolorowy ryż z dodatkiem buraczków konserwowych stanowiący dodatek do pieczonych mięs w sosie lub kurczaka duszonego i pieczonego we własnym sosie. Ryż z buraczkami konserwowymi nie traci koloru w przeciwieństwie do świeżych.
- 200 g ryżu ( porcja na 3- 4 osoby)
- małe buraczki konserwowe w słoiczku ( kulki )- brutto- 360 g , netto 200 g
- zalewa z buraczków
- 2 ząbki posiekanego czosnku lub 2 łyżeczki suszonego
- zalewa z buraczków uzupełniona wodą do łącznej ilości 2 i 1/3 szklanki ( szklanka- 250 ml)
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- Na głębszą patelnie wlać olej i wsypać ryż. Buraczki odcedzić i pokroić w półplasterki.
- Buraczki i czosnek suszony ( świeży wcześniej zeszklić na oleju ) dodać do ryżu. Zalać wszystko buraczaną zalewą rozcieńczoną wodą.
- Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem wg smaku . Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i przykryć pokrywką. Pozostawić na małym ogniu na ok. 20- 25 minut- w międzyczasie nie odkrywać i nie mieszać. Ryż po tym czasie jest gotowy, pozostaje tylko wymieszać z buraczkami, które zgromadzą się w czasie gotowania na obrzeżach patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz