czwartek, 4 lutego 2016

RYŻ BURACZKOWY - DODATEK OBIADOWY



Bardzo smaczny , kolorowy ryż z dodatkiem buraczków konserwowych stanowiący dodatek do pieczonych mięs w sosie lub kurczaka duszonego i  pieczonego we własnym sosie. Ryż z buraczkami konserwowymi nie traci koloru w przeciwieństwie do świeżych. 


  • 200 g ryżu ( porcja na 3- 4 osoby)
  • małe buraczki konserwowe w słoiczku ( kulki )- brutto- 360 g , netto 200 g 
  • zalewa z buraczków
  • 2 ząbki posiekanego czosnku lub 2 łyżeczki suszonego
  • zalewa z buraczków uzupełniona wodą do łącznej ilości 2 i 1/3 szklanki ( szklanka- 250 ml)
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz


  • Na głębszą patelnie wlać olej i  wsypać ryż. Buraczki  odcedzić i pokroić w półplasterki. 
  • Buraczki i czosnek suszony ( świeży wcześniej zeszklić na oleju ) dodać do ryżu. Zalać wszystko buraczaną zalewą rozcieńczoną wodą.
  • Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem wg smaku . Dopływ ciepła zmniejszyć do minimum i przykryć pokrywką. Pozostawić na małym ogniu na ok. 20- 25  minut- w międzyczasie nie odkrywać i nie mieszać. Ryż po tym czasie jest gotowy, pozostaje tylko wymieszać z buraczkami, które zgromadzą się w czasie gotowania na obrzeżach patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz