środa, 3 lutego 2016

PIEROGI Z SOCZEWICĄ Z SOSEM BOROWIKOWYM




Soczewica w farszu zamiast mięsa. Ponieważ z takim farszem pierogi są trochę suche warto podawać je z sosami. Może być jakikolwiek sos np. porowy, śmietanowy , serowy itp. Ja podałam z sosem grzybowym, który dobrze dosmaczył całą potrawę. Jeżeli ktoś woli z cebulką przysmażaną to można do soczewicy  dołożyć troszkę mielonego mięsa, ale wtedy trzeba pierogi dłużej gotować.



Ciasto na ok. 70 parę pierogów o średnicy 8 cm :

  • 1/2 kg mąki
  • ok. 1/2 litra gęstej maślanki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • mąka do podsypywania

Jak zrobić ciasto - tutaj na blogu .

Farsz :

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy + 2 i 1/4 szklanki wody + 1 płaska  łyżeczka soli 
  • ok. 20 dkg cebuli + 2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju 
  • 2 kopiaste łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego



  • Soczewicę opłukać na sicie, wsypać do rondla i zalać wodą, dodać sól. Zagotować i dalej gotować na małym ogniu ok. 30- 35 minut- do wchłonięcia wody. Dla pewności można po ugotowaniu przesypać na sito- po tym czasie i tak jest miękka.
  • Przestudzić soczewicę i zmielić blenderem lub rozetrzeć wałkiem na prawie gładką masę. Pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać do soczewicy. Dodać majeranek, jajko i wyrobić farsz doprawiając sosem sojowym, solą i pieprzem.
  • Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części i każdą wałkować dość cienko podsypując mąką. Wykrawać koła i nadziewać farszem zlepiając pierogi. Układać na ściereczce, przykrywając drugą ściereczką.
  • W dużym rondlu zagotować wodę z solą i na wrzącą wrzucać partiami. Gotować ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową i skropić olejem.
  • Moja uwaga- do soczewicy można dodać drobniutko posiekane i podsmażone pieczarki, mięso gotowane itp. Należy wówczas zmniejszyć ilość soczewicy . 

6 komentarzy: