Soczewica w farszu zamiast mięsa. Ponieważ z takim farszem pierogi są trochę suche warto podawać je z sosami. Może być jakikolwiek sos np. porowy, śmietanowy , serowy itp. Ja podałam z sosem grzybowym, który dobrze dosmaczył całą potrawę. Jeżeli ktoś woli z cebulką przysmażaną to można do soczewicy dołożyć troszkę mielonego mięsa, ale wtedy trzeba pierogi dłużej gotować.
Ciasto na ok. 70 parę pierogów o średnicy 8 cm :
- 1/2 kg mąki
- ok. 1/2 litra gęstej maślanki
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- mąka do podsypywania
Jak zrobić ciasto - tutaj na blogu .
Farsz :
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy + 2 i 1/4 szklanki wody + 1 płaska łyżeczka soli
- ok. 20 dkg cebuli + 2 ząbki czosnku + 1 łyżka oleju
- 2 kopiaste łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- Soczewicę opłukać na sicie, wsypać do rondla i zalać wodą, dodać sól. Zagotować i dalej gotować na małym ogniu ok. 30- 35 minut- do wchłonięcia wody. Dla pewności można po ugotowaniu przesypać na sito- po tym czasie i tak jest miękka.
- Przestudzić soczewicę i zmielić blenderem lub rozetrzeć wałkiem na prawie gładką masę. Pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać do soczewicy. Dodać majeranek, jajko i wyrobić farsz doprawiając sosem sojowym, solą i pieprzem.
- Gotowe ciasto podzielić na mniejsze części i każdą wałkować dość cienko podsypując mąką. Wykrawać koła i nadziewać farszem zlepiając pierogi. Układać na ściereczce, przykrywając drugą ściereczką.
- W dużym rondlu zagotować wodę z solą i na wrzącą wrzucać partiami. Gotować ok. 2- 3 minuty od wypłynięcia. Pierogi wyjmować łyżką cedzakową i skropić olejem.
- Moja uwaga- do soczewicy można dodać drobniutko posiekane i podsmażone pieczarki, mięso gotowane itp. Należy wówczas zmniejszyć ilość soczewicy .
Pierogi pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA co robić z pierogami, aby się nie pozlepiały po ugotowaniu, jeśli chcę je dłużej przechować?
OdpowiedzUsuńSkrop je wszystkie olejem , wymerdaj dłońmi i możesz je przechowywać- pozdrawiam :)
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia :)
Usuń