Prosty sposób na kurczaka bez wcześniejszego marynowania. Kurczak jak również wytworzony w czasie duszenia sosik są bardzo smaczne.
Podany przeze mnie czas pieczenia może być krótszy w przypadku drobiu z ferm przemysłowych. W przypadku drobiu wiejskiego czas pieczenia podałam w przepisie.
Taki kurczak smakuje podany z ryżem z dodatkiem pomidorów lub tak jak widać na fotografii z ryżem z buraczkowym. Można też podać z ziemniakami.
- ok. 1, 50 kg udek, pałek drobiowych
- sól, pieprz, papryka w proszku
- 2 pory ok. 35 dkg
- 1/3 szklanki oleju ( szklanka 250 ml )
- 2 kopiaste łyżki majonezu
- kilka wiórków masła
- Części drobiowe posolić, popieprzyć i posypać papryką. Ułożyć w brytfannie.
- Olej , majonez rozmącić chochelką i wyłożyć na udka , pałki.
- Por pokroić na półplasterki i wysypać równomiernie drób. Na wierzch położyć kilka wiórków masła.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Włączyć termoobieg i wstawić przykrytą brytfannę. Po 30 minutach całość przemieszać i ewentualnie doprawić wytworzony sosik. Piec jeszcze ok. 50 minut. Sos można zagęścić lub pozostawić bez zmian.
Ale pysznosci! Nareobiłaś mi smaka, wspaniały obiadek!
OdpowiedzUsuńSama bym zjadła, ale na razie mogę pić tylko wodę i jakiś ryż na wodzie, no ale domownicy muszą jeść- dziękuję Aniu- pozdrawiam :)
UsuńDanusiu z chęcią wypróbuję ten przepis.Kurczak w nowej odsłonie.Wyglada bardzo apetycznie.Pozdrawiam ,JustynaM
OdpowiedzUsuńMasz tego czasu niezbyt wiele, a taki kurczak nie wymaga specjalnej troski, więc może Ci się przepis przyda.
UsuńPozdrawiam Justynko :)
Danusiu wracaj do zdrówka!
OdpowiedzUsuńCzekam na środę, zobaczę co mi powiedzą po badaniach- dziękuję Ci bardzo :)
UsuńJaki będzie czas pieczenia jeżeli zamienię mięsko np na wołowinę mam akurat sznycle
OdpowiedzUsuń