piątek, 5 lutego 2016

KURCZAK W SOSIE POROWYM - Z PIEKARNIKA



Prosty sposób na kurczaka bez wcześniejszego marynowania. Kurczak jak również wytworzony w czasie duszenia sosik są bardzo smaczne. 
Podany przeze mnie czas pieczenia może być krótszy w przypadku drobiu z ferm przemysłowych. W przypadku drobiu wiejskiego czas pieczenia podałam w przepisie. 
Taki kurczak   smakuje podany z ryżem z dodatkiem pomidorów lub tak jak widać na fotografii z ryżem z buraczkowym. Można też podać z ziemniakami.



  • ok. 1, 50 kg udek, pałek drobiowych
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • 2 pory ok. 35 dkg
  • 1/3 szklanki oleju ( szklanka 250 ml )
  • 2 kopiaste łyżki majonezu
  • kilka wiórków masła


  • Części drobiowe posolić, popieprzyć i posypać papryką. Ułożyć w brytfannie.
  • Olej , majonez rozmącić chochelką i wyłożyć na udka , pałki.
  • Por pokroić na półplasterki i wysypać równomiernie drób. Na wierzch położyć kilka wiórków masła.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Włączyć termoobieg i wstawić przykrytą brytfannę. Po 30 minutach całość przemieszać i ewentualnie doprawić wytworzony sosik. Piec jeszcze ok. 50 minut. Sos można zagęścić lub pozostawić bez zmian. 

6 komentarzy:

  1. Ale pysznosci! Nareobiłaś mi smaka, wspaniały obiadek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama bym zjadła, ale na razie mogę pić tylko wodę i jakiś ryż na wodzie, no ale domownicy muszą jeść- dziękuję Aniu- pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Danusiu z chęcią wypróbuję ten przepis.Kurczak w nowej odsłonie.Wyglada bardzo apetycznie.Pozdrawiam ,JustynaM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz tego czasu niezbyt wiele, a taki kurczak nie wymaga specjalnej troski, więc może Ci się przepis przyda.
      Pozdrawiam Justynko :)

      Usuń
  3. Danusiu wracaj do zdrówka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na środę, zobaczę co mi powiedzą po badaniach- dziękuję Ci bardzo :)

      Usuń

UWAGA :
Ponieważ ostatnio pojawiła się duża ilość spamu zostałam zmuszona do włączenia moderowania komentarzy, które staram się w miarę szybko publikować . Dziękuję.