sobota, 6 lutego 2016

SZARLOTKA Z CYNAMONOWĄ MASĄ BUDYNIOWĄ



Klasyczny przepis na ciasto , ale z dodatkiem masy budyniowej. 
Taką masę można przygotować z gotowych budyni śmietankowych lub waniliowych. Budyń cynamonowy ugotowany domowym sposobem zlewa się kolorystycznie z masą jabłkową, ale nie o kolor tutaj chodzi . 
Taka masa właściwie doskonale łączy się smakowo z jabłkami i odnosi się wrażenie jakby tych jabłek było więcej. Moja szarlotka nie jest posypana cukrem pudrem, ponieważ w tym przypadku wolimy bez jego udziału. 




Ciasto :
  • blaszka  o wym. 37 x 28 , 40 x 25, 37 x 25 i podobne + papier do pieczenia 
  • 50 dkg maki pszennej ( użyłam wrocławskiej)
  • 25 dkg masła
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru ( szklanka - 250 ml)
  • 2 średnie jajka
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone masło, resztę składników i zagnieść ciasto.
  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę. Jedną  połową wykleić blaszkę. Drugą połowę podzielić na 3 części i zamrozić. Podzielona na części szybciej się zamraża.
Pozostałe :
  • 2 kg jabłek - szara reneta
  • cukier do smaku- ok. 1- 2 kopiastej łyżki
  • 750 ml mleka
  • 4 płaskie łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 lekko kopiaste łyżeczki cynamonu w proszku
  • cukier waniliowy
  • ewentualnie cukier puder do posypania szarlotki 



  • Obrane jabłka pokroić w kostkę , przełożyć do rondla , dodać cukier i krótko przesmażyć do odparowania. Ostudzić. Wyłożyć na ciasto.
  • Z mleka, mąki ziemniaczanej, cukru i cynamonu ugotować budyń. Wylać na masę jabłkową.
  • Wcześniej zamrożone ciasto zetrzeć na dużych oczkach i posypać nim masę cynamonową.
  • Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na pierwszą półkę od dołu i piec bez termoobiegu ok. 45 minut , na rumiany kolor.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Nie należy kroić ciepłego ciasta, bo może wypływać masa budyniowa. Po zastudzeniu masa jest gęsta.

10 komentarzy:

  1. Danusiu, szarlotka wygląda pysznie. Kradnę przepis :)
    A u nas w kuchni jeszcze ostatkowo - na życzenie Ali powstały oponki kwiatki :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ta Ala ma dobrze z Tobą - pozdrawiam Aniu :)

      Usuń
  2. Danusiu, a budyń gotujemy tylko z mąką ziemniaczaną? Wygląda przepysznie:)) pozdrawiam
    Manuela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Manuelo, tak jak podałam w przepisie. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
    2. Dziękuję za informację:)) W sobotę upiekę:)) Życzę zdrowia i miłego dnia
      Manuela

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo i życzę udanego wypieku :)

      Usuń
  3. uwielbiam każdą szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, tylko na razie nie mogę jeść żadnych ciast- odbiję sobie :)

      Usuń
  4. Szarlotka wyszła przepyszna :) jedliśmy jeszcze ciepła, bo nie daliśmy rady wytrzymać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He, he- skąd ja to znam. U mnie często ciasto nie do końca ostygnie i połowa znika. Bardzo Ci dziękuję.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Proszę, zostaw chociaż krótki komentarz. Będzie mi bardzo miło...