środa, 31 lipca 2013

TARTA MIGDAŁOWA Z MORELAMI I ROZMARYNEM



Bardzo smaczna tarta. Morele idealnie się komponują z migdałami i świeżym rozmarynem. Duża ilość owoców w stosunku do ciasta, brak zalewy czyni  podobnym w smaku do ciasta paj. Różnica  taka , że tarta nie jest przykryta ciastem.



       SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 26-27 cm:

          Ciasto:
           ---250 gram mąki + 1 łyżka  
           ---125 gram miękkiego masła
           ---1 łyżka oliwy z oliwek
           ---1/4 szklanki zimnej wody
           ---1 żółtko
           ---szczypta soli

Ciasto proszę przygotować wg przepisu podstawowego, który wcześniej opublikowałam. Z małą poprawką- ciasta nie podpiekamy tylko pieczemy od razu z nadzieniem.

          Nadzienie:
             ---ok.90 dkg moreli
             ---80 gram zmielonych migdałów (mogą być z łupinką)
             ---70 gram płatków migdałowych
             ---100 gram cukru kryształu
             ---2 łyżki miodu lejącego
             ---igiełki rozmarynu świeżego lub suszonego


Wylepić ciastem tortownicę i wstawić do lodówki. Morele sparzyć, zdjąć skórkę, wypestkować przekrajając na połowę. Na schłodzone ciasto wysypać mielone migdały, żeby ciasto nie nasiąkało sokiem z owoców. Wyłożyć morele, posypać cukrem, polać miodem i posypać płatkami migdałów oraz igiełkami rozmarynu. Piec w temperaturze 180 st. C ( wcześniej nagrzany piekarnik) ok. 35 minut.        

1 komentarz:

  1. Justynko,jak ktoś lubi z owocami to jest to bardzo dobre ciasto.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń