Bardzo smaczna tarta. Morele idealnie się komponują z migdałami i świeżym rozmarynem. Duża ilość owoców w stosunku do ciasta, brak zalewy czyni podobnym w smaku do ciasta paj. Różnica taka , że tarta nie jest przykryta ciastem.
SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 26-27 cm:
Ciasto:
---250 gram mąki + 1 łyżka
---125 gram miękkiego masła
---1 łyżka oliwy z oliwek
---1/4 szklanki zimnej wody
---1 żółtko
---szczypta soli
Ciasto proszę przygotować wg przepisu podstawowego, który wcześniej opublikowałam. Z małą poprawką- ciasta nie podpiekamy tylko pieczemy od razu z nadzieniem.
Nadzienie:
---ok.90 dkg moreli
---80 gram zmielonych migdałów (mogą być z łupinką)
---70 gram płatków migdałowych
---100 gram cukru kryształu
---2 łyżki miodu lejącego
---igiełki rozmarynu świeżego lub suszonego
Justynko,jak ktoś lubi z owocami to jest to bardzo dobre ciasto.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)