U mnie parowar dalej w użytkowaniu. Klops dietetyczny przygotowany właśnie na parze. W przepisie nie ma dużo przypraw, ale jeżeli Państwo możecie, to można oczywiście dodać cebulę, szczypiorek i inne, które Wam odpowiadają. Proszę tylko nie dodawać więcej soli, ponieważ potrawy przygotowywane na parze trzeba mniej solić lub wcale. Zawsze można doprawić przed podaniem.
SKŁADNIKI na 2 mniejsze sztuki :
- 550 g filetu z indyka
- 250 g karkówki wieprzowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych ( szklanka o poj. 250 ml ) + 1/2 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli ( na parze nie dodawać więcej )
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 lekko kopiasta łyżka mąki wrocławskiej
- ewentualny sos : wywar zlany z miski odciekowej + 2 kopiaste łyżki mascarpone + 1 kopiasta łyżka koperku + sól do smaku + lekkie zagęszczenie mąką
WYKONANIE :
- Płatki owsiane zalać wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia. Umyte mięsa razem zmielić. Dodać jajko , lekko ciepłe płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, koperek, mąkę i wyrobić dobrze masę mięsną. Uformować 2 mniejsze klopsy zwilżonymi dłońmi.
- Klopsy ułożyć na posmarowanym olejem sicie parowaru. Parować 50 minut.
- Po tym czasie zlać soki z miski odciekowej , które wypłynęły z klopsów. Dodać mascarpone i zagotować. Pod koniec dodać koperek i zagęścić mąką.
ciekawa propozycja :) w parowarze nie robiłam ;)
OdpowiedzUsuńWitaj Danusiu!!! Piękne klopsy ale jak nie mam parowaru to jak je można inaczej potraktować? Pozdrowienia Gorące choć u nas zimno-Jola-( Marysia Rabat)
OdpowiedzUsuńooooo mam na to smaka
OdpowiedzUsuńJej super danie, na pewno zrobię😍😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Danusiu😊