Proponuję Państwu dwa klopsy za jednym zamachem. Mamy do chleba na kanapki i do obiadu bazę wyjściową. Można też przygotować taki obiad na większą ilość osób.
Klopsy są bardzo smaczne, wilgotne i wystarczy zrobić do nich jakiś sos. Ja zrobiłam koperkowo-marchewkowy, a jutro zrobię ogórkowy.
Można też zrobić pomidorowy lub zwykły śmietanowy- też smaczny. Jako dodatek można podać ryż , ziemniaki pieczone lub z wody i jakąś sałatę. Podałam ze szparagami z wody polane masłem z przyrumienionym ziarnem sezamowym.
SKŁADNIKI:
- 1,50 mielonego mięsa ( miałam pół na pół karkówkę z łopatką)
- 4 jaja
- 2 duże cebule
- 3 lekko kopiaste łyżki mąki
- 4 lekko kopiaste łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżki majeranku
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- płaskie łyżeczki soli
- 1 szklanka letniej wody
- ogórki + ser żółty (dodatki mogą być różne-papryka,pomidory suszone,por i.t.p.)
- 4 ogórki kiszone
- 4 grubsze paski sera żółtego
- olej
- folia aluminiowa
Ta ilość masy mięsnej jest na dwa klopsy. Podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa dodać wodę, sól, pieprz, jaja, mąkę, bułkę tartą i podsmażoną cebulkę. Masę dobrze wyrobić i podzielić na 2 części. Przygotować 2 płaty folii aluminiowej i posmarować stronę błyszczącą olejem. Wyłożyć jeden pas mięsa na folię i uformować klops. Na drugi płat też wyłożyć drugą część mięsa i wetknąć ogórki i paski sera żółtego- uformować klops.
Rolady zawinąć w folię i podwinąć końce pod spód. Rolady przenieść złączeniem do dołu na posmarowaną olejem brytfannę. Piekarnik na grzać do temperatury 200 stopni C i piec ok. 1 godziny i 30- 40 minut bez przykrycia z termoobiegiem. Rolady można również nadziać drobno pokrojonymi pieczarkami , papryką z cebulką podsmażonymi na małej ilości oleju. Klopsy są bardzo smaczne na zimno do chleba i gorąco do obiadu.
Klopsy wyglądają mega apetycznie....aż się jeść natychmiast chce:)
OdpowiedzUsuńPani pulpety również,nawet skorzystam z przepisu bo lubię potrawy z mielonego mięsa-pozdrawiam i bardzo dziekuję:)
UsuńWitaj Danusiu.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś upiekłam klopsy z dokładnymi proporcjami z Twojego przepisu...i w smaku rewelacja tylko trochę mi się " rozwaliły" tzn. jeden z nich pękł przez środek, ogórek " wyszedł" prawie na wierzch a ser całkiem "uciekł".
Co mogłam zrobić zle??? Mięsko zmieliłam na grubych oczkach w maszynce a mąż porządnie je wyrobił.
Proszę o odpowiedz.
Pozdrawiam
Beata
Witam Ciebie Beatko.Mięsko na klopsy nie powinno być mielone na grubych oczkach,bo masa mięsna nie jest ścisła i to prawdopodobnie było przyczyną.Jeszcze mam pytanie-czy dobrze zawinęłaś w folię?Ja piekę już te klopsy od bardzo dawna i nigdy mi się tak nie stało.Myślę,że ta gruba siatka w maszynce jest przyczyną.Następnym razem zmiel na drobniejszych a jestem pewna,że nie pęknie.W folię jak zawijasz to też się staraj w miarę ściśle,szczególnie ten z ogórkiem i serem-pozdrawiam ciepło:)
UsuńDziękuję Danusiu za szybką odpowiedz choć nic to już nie zmieni, wyszło jak wyszło ....następnym razem zapytam Ciebie wcześniej jak będę miała jakieś wątpliwości( może to zdjęcie mnie zmyliło z mielonym mięsem bo wygląda na zmielone na grubych oczkach). Folię zawinęłam mocno bo swego czasu kupiłam taką w Lidlu do BBQ a ona jest i mocna i solidna ( nie rwie się). Ważne,że smak pozostał niezrównany a i jeden klops jakoś szybko " znikł"( takie czary-mary w wykonaniu mojego mężusia).
OdpowiedzUsuńNastępny będzie mielony inaczej:)
Po niedzieli robię kiełbasę z Twojego przepisu.
Pozdrawiam i życzę Tobie wszystkiego Najlepszego i Najsmaczniejszego z okazji Dnia Mamy.
Beata
Witam Dzisiaj zrobiłam 2 klopsiki.Wyszło tego sporo ,ale od przybytku głowa nie boli damy rade... Dzięki za Smaczny i mało pracochłonny przepis...((((( Pozdrawiam Basik..
OdpowiedzUsuńMożna zrobić z połowy porcji,ale ja robię zawsze z pełnej bo potem mamy na kanapki.Bardzo dziekuję za komentarz przepisu.
UsuńPozdrawiam Basiku wieczornie i z komarami:)
Klopsy zrobione,jeden zjedzony z papryką,pieczarkami i serem..Szybko i smacznie.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńStasiu ja też piekłam dwa,widziałaś na Facebooku,to takie czasami wygodne.Z pieczarkami muszę też zrobić,pewnie jest pyszny.Dziekuję.
UsuńPozdrawiam cieplutko:)